Yaşlılar için medikal turizm oldukça uzun bir süredir yükselişte olan bir iş alanı haline gelmektedir ve yaşlılar medikal turizm pazarında kendine yavaş yavaş önemli bir yer edinmektedir. Birçok ülkede tıbbi seyahat için başka bir ülkeye seyahat etmeyi tercih eden ve sonrasında tercih edilen destinasyonda daha uzun süre kalan, ‘üçüncü yaş’ olarak da adlandırılan ve 1946 ile 1964 arası doğan jenerasyon yaşlıların sayısında ki artışla medikal turizm desteklenmektedir.
Yaşlı medikal turizminin büyümesinin nedenleri…
Kolaylık, erişebilirlik, uygun maliyetler ve minimum bekleme süreleri medikal turizmi besleyen dört ana faktördür. Bununla birlikte, yaşlı medikal turizmine katkıda bulunan ana faktör ise yaşadıkları bölgelere kıyasla destinasyondaki minimum bekleme süreleri ve bakım destekleridir.
Uygun maliyetler de burada önemli bir rol oynamaktadır, çünkü daha fazla yaşlı vatandaş, kendi ülkelerinde aynı tedaviler için büyük miktarlarda para ödemektense sınırları geçmeyi ve daha düşük maliyetlerle tedaviler satın almayı daha kolay bulmaktadır.
Giderek daha fazla emekli, medikal turizm destinasyonlarında seyahat etmeyi, özel yatılı bakım tesislerinde kalmayı tercih ediyor. Bu tür tesislere olan bu artan talep, yaşlı veya emekli hastalara hizmet vermeye adanmış özel girişimlerin büyümesini de teşvik etmektedir.
Yaşlı sağlık turizmi için girişimler başlatılıyor…
Tıbbi seyahati tercih eden artan sayıda emekli ve yaşlı bireylerin hızla artması ile, birkaç medikal turizm destinasyonunun onları karşılamak için uygun önlemleri alması doğal olarak beklenen taleplerdir.
Örneğin, Asya ve ABD’deki birkaç hastane, özellikle yaşlı tıp turistlerine hitap eden özel acil servisler ve hizmet bankoları kurmuştur. Birçok hastane, yaşamı tehdit etmeyen acil durumlarla yaşlı tıp turistleri için kaliteli sağlık hizmeti sunacak acil durum merkezlerini de hizmete sokmuştur.
Yaşlı sağlık turizmini gören öncü ülkeler…
Yaşlı sağlık turizmi ilgisi küresel olarak yükselişte olmasına rağmen, bu ihtiyaç ve taleplerin karşılanması henüz birçok medikal turizm destinasyonuna yayılmamıştır. ABD’de hızla artan yaşlı yaşayanların tedavi için Latin Amerika’ya gitmek ve sonrasında uzun bir tatil yapmak, eve yakınlığı ve ekonomik olması nedeniyle cazibe oluşturmaktadır. Buna göre, bir dizi Latin Amerika ülkesi, son birkaç yılda ABD ve İngiltere’de artan yaşlı sayısı nedeniyle yaşlı gezginlerin talepleriyle hizmetlerini hızla geliştirmektedir.
Yaşlıların tıp ihtiyaçlarının karşılanmasında popüler destinasyonlardan bazıları Brezilya, Kosta Rika, Porto Riko, Ekvador, Panama, Meksika, Kolombiya ve Aruba’dır. Bu destinasyonlar, yüksek kaliteli sağlık hizmetlerinin mevcudiyeti, uygun yaşam maliyeti, ılıman iklim ve uzun süreli vize mevcudiyeti vb. dahil olmak üzere diğer medikal turizm destinasyonlarına göre çeşitli avantajları yaşlılar içinde gerekli düzenlemelerle sunmaktadır.
Dünyada hızla artan yaşlıların tıbbi amaçlar için denizaşırı ülkelere seyahat etmeyi ve ardından seçilen destinasyonda uzun bir tatil geçirmeyi tercih etmesiyle birlikte, yaşlı sağlık turizmi küresel olarak yükseliştedir. Birçok destinasyon, bu yaşlı tıp turistleri için çekici tıbbi ve uzun süreli konaklama tesisleri sunmaya başlamıştır.
Türkiye ve yaşlı turizmi…
Ülkemizin medikal turizmimde de çabalarının birçoğu stratejik olmaması nedeniyle maalesef karşılıksız kalmaktadır. Her turizm çeşidinin kendine has özellikleri ve gereklilikleri vardır. Bu gereklilikleri görmediğimiz ve hazırlıkları eksiksiz tamamlamadığımız, başarılı bir şekilde sunuma dönüştürmediğimiz sürece; gerek medikal turizm, gerekse de yaşlı turizmi veya diğer nitelikli turizm çabalarımız hüsranla sonuçlanacaktır. Yaşlı turizmi şu an dünyanın odaklandığı en popüler turizm alanıdır ve turizmin diğer alanları içinde faydalanım imkânı yaratan bir turizm çeşitliliğidir. Ülkemiz yaşlı turizminde politikalarını, planlarını ve stratejilerini doğru belirlerse dünyadaki yaşlı turizminde önemli bir aktör olabilir.