Deloitte Danışmanlık A.Ş. tarafından Tüm Tıbbi Cihaz Üretici ve Tedarikçi Dernekleri Federasyonu İktisadi İşletmesi (TÜMDEF) ve Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası İktisadi İşletmesi (SEİS) için hazırlanan Tıbbi Cihaz Sektör Raporu geçtiğimiz ay sektöre tanıtıldı. Türkiye tıbbi cihaz sektörünün mevcut durumunu, trendleri, güncel sorunları ve beklentileri analiz etmek amacıyla hazırlanan Raporda yer alan bilgiler, yapılan saha çalışmasından ve kamuya açık kaynaklardan elde edilmiş. Raporun ayrıntıları SEİS Başkan Yardımcısı Uğur Mumay tarafından hem İstanbul Ticaret Odası’nda düzenlenen bir toplantıda hem de expomed fuarında yapılan bir sunum ile açıklandı. Türkiye tıbbı cihaz sektörünü bütüncül bir bakış açısıyla inceleyen rapor, sektörün büyüklüğünü nicel verilerle ele alırken yapılan saha çalışmaları ile sektördeki güncel sorunlara ve olası çözümlere dikkat çekmeyi hedeflemiş. Tıbbi cihazlarda sürekli gelişme ve yenilik, Türkiye’de ve dünyada hayat kalitesinin sağlanması için çok önemli. Bu nedenle, hazırlanan rapor ile tıbbi cihaz sektörünün önemine ve mevcut kapasitesine dikkat çekilmiş. Raporda tıbbi teknoloji pazarı; tıbbi cihazlar, IVD, hizmet destek faaliyetleri ve dijital sağlık kapsamı ile tanımlanmış. Raporda tıbbi cihaz ve IVD sektörleri nitel ve nicel bulgular eşliğinde detaylı incelenmiş, hizmet destek faaliyetleri grubu ise saha çalışmasından elde edilen bulgular çerçevesinde uygun kısımlarda çalışmaya dahil edilmiş.
RAPORDAKİ AYRINTILAR…
Rapora göre; tıbbi cihaz pazarı son 5 yılda reel olarak % 48,8 büyümüş. Kurda yaşanan 2,5 katlık artış sebebiyle pazar, dolar bazında ise ancak % 5,5’lik büyüme gösterebilmiş. Raporda şu bilgilere yer verilmiş: Sarf malzemeleri Türkiye tıbbi cihaz pazarının en büyük kategorisini oluşturmakta. Sarf malzemeleri 2020 yılındaki %28’lık pazar payı ve 2015 – 2019 yılları arasındaki %6,6’lık yıllık bileşik büyüme oranı ile sektör için kritik bir konumdadır. Öte yandan 2015 – 2019 yılları arasında ortopedi ve protez pazarının yıllık bileşik %5,4’lük küçülme yaşadığı görülmektedir. Tıbbi cihaz pazarının nihai kullanıcıları kamu ve özel olarak ikiye ayrıldığında kamunun %70 ile büyük paya sahip olduğu görülmektedir. Satışlar sektör oyuncuları tarafından bu alıcılara direkt veya bayi, medikal marketler üzerinden gerçekleştirilmektedir. Tıbbi cihaz ve IVD Pazar büyüklüğünün 2025 yılında 32,8 milyar TL’ye
ulaşması beklenmektedir. Türkiye tıbbi teknoloji sektörünün 2020 yılında yaklaşık 50 binden fazla kişiyi doğrudan istihdam ettiği tahmin edilmektedir. Biyomühendislik, biyomedikal alanlarında giderek artan mezun sayıları tıbbi cihaz sektörü için biyomedikal alanında güçlü bir insan kaynağı oluşturmaktadır. Öte yandan bu teknolojilerin kullanıcıları olan sağlık ve refah alanındaki akademisyen sayısı da önemli artış göstermiştir.
DÜNYA TIBBİ CİHAZ PAZARI BÜYÜYOR…
Dünya tıbbi cihaz sektörü 2020 yılında 417 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşmıştır. Dünya nüfusunun %23’ünü oluşturan ABD, Japonya, Almanya, Çin ve Fransa dünya gelirinin %46’sını, dünya tıbbi cihaz sektör büyüklüğününse %67’sini temsil etmektedir. Tanısal görüntüleme, sarf malzemeleri ve diğer tıbbi cihazlar altındaki alet ve teçhizatlar dünya tıbbi cihaz pazarının üç ana grubunu oluşturmaktadır. 2015 – 2019 yılları arasında en büyük gelişimi sarf malzemeleri elde ederken pandeminin kazananı hasta yardımcı cihazlar grubu olmuştur. Türkiye’de Tıbbi cihaz ihracatı bir önceki yıla göre dolar bazında %35 büyüme ile 2020 yılında 933 milyon dolara ulaşmıştır. Türkiye tıbbi cihaz pazarındaki ve sektörün ihracatındaki payları, gösterdikleri büyüme performansları, gelecek trendleri ve yerli üretim satışları yüksek kategoriler potansiyel açısından güçlü bir görüntü ortaya koymaktadır.
MART AYI HAREKETLİ GEÇTİ…
Mart ayı sektör açısından bir hayli hareketli idi. Expomed Eurasia Fuarı ve OHSAD Kongresi sağlık sektörünü buluşturdu geçtiğimiz ay. Expomed’e katılımın yoğun olması sektör temsilcilerini sevindirdi. OHSAD Kongresi’nde de özel hastanelerin sorunları ele alınırken medikal firmalar açtıkları stantlar ile teknolojik yenilikleri hastane yöneticilerine tanıtma fırsatı buldular. Bu ayki kapak konuğumuz ise Siemens Healthineers Türkiye Görüntülemeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ertan Cömert oldu. Cömert ile yenilikçi görüntüleme çözümlerini konuştuk. Rasyotek Yönetim Kurulu Başkanı Haldun Pak, Step Media Reklam ve Pazarlama Danışmanlığı kurucusu Serap Öcal, Abbott’un Merkez Diagnostik Divizyonu Türkiye, İran, Lübnan, Azerbaycan, Gürcistan, KKTC Genel Müdürü Yelda Ulu Colin ve Prof. Dr. Ateş Karateke ile yaptığımız röportajlar da bu sayımızda yer aldı.
Esen Kalın…