Bir çanta nasıl 500.000 dolar eder?
Çantanın el yapımı olması, egzotik hayvan derisi kullanması, elmas, paladyum veya altın aksesuarla süslenmesi fiyatın belirlenmesinde oldukça az etkili. Markanın değerini yükselten konu, çok akıllı bir pazarlama stratejisi izlenmesi. Çantadan yılda sadece 12.000 adet üretiliyor, mağazalarda satılmıyor, bir bekleme listesi yok ve çok varlıklı olmak çantaya sahip olmaya yetmiyor. Çanta, sadece markanın satış elçilerinin davet ettiği kişilere satışa sunuluyor. En önemli kriter ise markanın sürekli müşteri listesinde olmak ki, bu bile satış için davet edileceğinizin garantisi değil. Talebi körükleyen bir başka konu ise, çantanın bir yatırım aracı olarak görülmesi. Çünkü kullanılan çantalar değer yitirmiyor, hatta müzayedelerde açık artırmayla satışa sunulabiliyor. Dolayısıyla, satınalma psikolojisi, ürünün gerçek değerinden bağımsız; müşterinin markaya atfettiği değer algısıyla ilgili…
Marka ve İtibar Yönetimi’nde en ön önemli konu, tutulabilecek sözlerin verilmesidir:
- Sadece yerine getirilebilecek anlaşmaların yapılması
- Yapılan anlaşmaların net ve açık hükümler taşıması
- Anlaşma bozulmadan önce karşı tarafa zamanında bilgi verilmesi
- Bozulan anlaşmaların telafi edilmesini gerektirir.
Marka ve Logolar
Üniversite o gün pek de okurken kıymetini bilemediğim bir dersimiz vardı; Göstergebilim (semiotics): Sözlü veya sözsüz iletişimde işaret ve sembollerin incelendiği bilim dalı. Dil, resim, mimari, afiş, sinema, edebiyat, tiyatro, trafik işaretleri, işaret dili, jestler, alfabe, sağır ve kör alfabeleri, mimikler gibi iletişimi içeren birçok konu göstergebilim alanına giriyor. Reklamcılığın konusu olan marka logoları da…
Taşı toprağı altın memleketimde nereyi kazsak, tarih fışkırıyor. Sene M.Ö. 5500. Yer ARSLANTEPE, Malatya. Medeniyet Hititler. Höyükte yapılan kazılar sonucunda, tarihteki en eski kerpiç saray, bir tapınak, iki bini aşkın mühür baskı, kaliteli metal eserlerle Arslantepe, aristokrasinin doğduğu ve ilk devlet yönetiminin ortaya çıktığı resmi, dini ve kültürel bir merkez. Tarihin ilk sarayından yönetilen devlette, çalışanlara işleri karşılığı yemek dağıtılıyor, modern ekonominin ilk adımları atılıyordu. Ekonomik aktiviteyi kontrol eden saray devletin mühürleri de, idari finansal aktivitenin ilk örnekleri. Mühürler muhtemelen çeşitli malların depolanması ve nakliyesi sırasında kullanılmaktaydı ve yapı kompleksi bu haliyle bir saray ekonomisi merkezi olarak görülmekteydi.
Bu kil mühürlerin çoğu, ön sipariş ve muhasebeden sonra bilinçli olarak belirli çöp alanlarına atılıyordu. Bunların detaylı incelenmesi ve çöpe bırakılma şekli, en eski merkezi idare sistemlerinden birini anlamamıza olanak sağlıyor. Elitler tarafından farklı görevlere tayin edilen, hiyerarşik olarak örgütlenmiş yetkili memurlar sarayda yürütme işini gerçekleştiriyordu. Kil mühür baskıları ve mühürlerin analizi, sadece tek bir memurun bütün depoları mühürleme hakkı varken, ikinci bir grup memurun belirli bir oda grubunu kapatabildiğini göstermekteydi. Diğer memurlara ise nadiren oda mühürleme izni verilmiş ve memurların büyük çoğunluğuna bu hak tanınmamıştı. Bu açıkça ilk bürokratik hiyerarşik idari sistemin doğuşuydu.
Saray mühürleri zaman içinde saygınlığın, otoritenin ve güvenilirliğin işaretleri oldu. Bugün de en değerli logo bir kraliyet mührü. Tabi bir çanta logosunu tercih edecek çok sayıda kişi de çıkacaktır.
Referanslar:
‘The Science Behind Behaviour’ by Utpal Dholakia Ph.D, at Psychology Today