Özellikle mobil iletişim teknolojileri, giyilebilir elektronikler, biyosensörler, IOT ve robotlar sayesinde sağlıkta büyük bir dönüşüme hep birlikte şahit oluyoruz. Teknolojinin hızlı gelişimi; veriye dayanan ve teknolojiyi odağına alan; öngörücü, önleyici, kişiselleşmiş ve katılımcı sağlık çözüm ve sistemlerinin gelişmesine daha fazla imkân sağlıyor. Dijital Sağlık ve Biyoinformatik Derneği tarafından düzenlenen Dijitalist Kongresi geçtiğimiz ay gerçekleştirildi.
Kongreye katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, buradaki konuşmasında, yeni teknolojiler ve bu teknolojilerin hızla yaygınlaşmasının, tedavi yöntemlerine de benzersiz yenilikler getirdiğine dikkat çekti. Bakan Varank, “Avrupa Birliği Ufuk Avrupa ve Dijital Avrupa programları önemli finansman imkânları sunuyor. Alanındaki en iyi araştırmacı ve kurumlarla iş birliği yaparak; geleceğin teknolojilerine yön verecek projelerde sizler de yer alabilirsiniz. Lütfen buralara başvurun” diyerek araştırmacı ve girişimcilere çağrıda bulundu.
Bakan Varank’ın sağlık sektörüne geniş yer ayırdığı konuşmasının satır başları şöyle:
GELECEĞE YÖNELİK ÇALIŞMALAR…
Yapay zekâ ve öğrenen makineler, sağlık profesyonellerinin hastalıkları önleme, teşhis, tedavi ve tedavi sonrası hizmetlerinde en büyük yardımcıları konumuna hızla ilerliyor. Online verilen sağlık hizmetlerinin sağladığı avantaj artık herkesin malumu. Böylesine başdöndürücü bir teknolojik dönüşümün etkisiyle hızla değişen sağlık sektöründe yeniliklere uyum sağlayabilmek için, biz de geleceğe yönelik çalışmalar yürütüyoruz.
SAĞLIK EKOSİSTEMİ
Sağlık alanında dijital dönüşüm doğası gereği disiplinler ve sektörler arası iş birliği gerektiren, çok yönlü bir konu. Bu doğrultuda akademisyenlerimizle, uzmanlarımızla, girişimcilerimizle ve STK temsilcilerimizle sık sık bir araya geliyoruz. 2002’den itibaren kurduğumuz sağlık altyapısı sayesinde sosyal devlet olmanın en güzel örneğini ortaya koyduk. Bir taraftan şehir hastaneleri ile en yenilikçi yapıları inşa ederken, diğer taraftan dünyanın belki de en nitelikli sağlık çalışanlarını yetiştirerek ülkemize kazandırdık. Sağlık çalışanlarımızın hayat standartlarını yükseltecek adımlar attık. Tüm bu atılımlar sayesinde teknolojisi ve insanı kucaklayan yapısıyla dünyada örnek gösterilen bir sağlık ekosistemini inşa ettik.
AR-GE VE İNOVASYON
Küresel rekabet gücümüzü artıracak, teknolojik bağımsızlığımızı güçlendirecek bir Ar-Ge ve inovasyon ekosistemi oluşturmaya odaklanmış durumdayız. Böylece sağlık ürün ve teknolojilerinin geliştirilmesinde de Türkiye’yi öncü ülkelerden birisi yapmak istiyoruz. Bu bilinçle, Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla hazırladığımız 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejimizde sağlık sektörünü odak sektörler arasına dahil ettik. Kurduğumuz teknoparklar, kuluçka merkezleri ve girişim sermayesi fonları ile girişimcilerimize her türlü imkânı sağlıyoruz. Stratejik ürünlerin milli imkânlarla üretilmesi için başlattığımız Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programıyla sağlık sektörünü de destekliyoruz. TÜBİTAK, Kalkınma Ajansları ve KOSGEB aracılığıyla sağlık bilimleri alanında akademinin, sanayinin, kamunun Ar-Ge projelerine ve sağlık yatırımlarına destek oluyoruz. Yine özellikle araştırmacılarımızın uluslararası fon imkanlarından daha etkin biçimde faydalanmalarını teşvik ediyoruz.
ULUSAL YAPAY ZEKA STRATEJİSİ
Büyük boyutlarda veri setine sahip sağlık sektöründe arka planda çalışan yapay zekâ algoritmaları; bu verilerin artık gerçek zamanlı operasyonel olarak kullanılmasına imkân sağlıyor. Öyle ki, büyük veri ve yapay zeka sağlıkta adeta sessiz bir devrime imza atmaya başladı. Türkiye olarak ekonomimizin küresel rekabet gücünü artırmak için tüm sektörlerde veriye dayalı yenilikçiliği geliştirmemiz gerektiğinin farkındaydık. Bu doğrultuda, veriden değer üretmek için Ulusal Yapay Zekâ Stratejimizi oluşturduk.
YOL HARİTASI
Sağlık ekosisteminin tüm paydaşlarıyla Akıllı Yaşam ve Sağlık Ürün ve Teknolojileri Yol Haritamızı hazırladık. Yol haritamızla, kritik ve stratejik olarak belirlediğimiz ilaç, tıbbi cihaz ve sağlık bilişimi alanlarında yerli ve milli üretime ivme kazandıracağız. Özellikle en yüksek harcama kalemini oluşturan kronik hastalıkların önlenmesi, tedavisi ve takibi için kullanılan çözümlere odaklanacağız. Makul maliyetli, erişilebilir ve sürdürülebilir çözümler sunan yeni teknolojilerin geliştirilmesi ve entegrasyonu için yapılacak yatırımları artıracağız.
TEKNOFEST
30 Ağustos’ta başlayacak TEKNOFEST’te, “Bilgisayarlı Görüyle Hastalık Tespiti”, “Medikal Teknolojiler”, “Biyoinformatik Alanında Yapay Zekâ Destekli Analiz Metotları Geliştirilmesi” olmak üzere üç farklı kategoride daha yarışma düzenliyoruz. Bakanlık olarak işte böyle genç araştırmacılardan tecrübeli bilim insanlarına kadar bütün paydaşlara yönelik faaliyetlerimiz, desteklerimiz var. Bunların arasında mühendislik ve sosyal bilimlerin yanında, aşı-ilaç geliştirme, tıbbi görüntüleme, salgın hastalıklar, biyoteknoloji gibi farklı alanlarda çalışan araştırmacılar da var. Biz her alanda bilimi ve teknolojiyi desteklemeye devam edeceğiz.
KAPAK KONUĞUMUZ: RÜŞTÜ ÜZÜMCÜ
Bu sayımızın kapak konuğu; Üzümcü Hastane Ekipmanları Metal İşleme San. ve Tic. A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Rüştü Üzümcü oldu. Ankara/Gölbaşı’nda yer alan fabrikalarında toplamda 30.000 metrekare kapalı alanda üretim gerçekleştiren Rüştü Üzümcü ile güzel bir sohbet gerçekleştirdik.