Acıbadem Üniversitesi CASE (Center of Advanced Simulation and Education) Merkezi Direktörü Doç. Dr. M. Emin Aksoy ile yaptıkları faaliyetleri konuştuk:
Bize Acıbadem Üniversitesi CASE (Center of Advanced Simulation and Education) Merkezi hakkında bilgi verebilir misiniz?
Klinik Simülasyon ve İleri Düzey Endoskopik-Robotik Cerrahi Eğitim Merkezi – CASE, bünyesindeki tüm departmanlar ve teknolojik altyapısı ile alanında dünyanın en kapsamlı medikal eğitim merkezidir. CASE’de simüle hastalar, beceri laboratuvarları, gelişmiş teknolojiye sahip medikal simülatörler, sanal gerçeklik teknolojisi, denek ameliyathaneleri, robotik cerrahi sistemleri ve diseksiyon salonu kullanılarak mezuniyet öncesi ve sonrasına yönelik eğitim programları gerçekleştirilmektedir. 31 Ekim 2013 tarihinde açılan merkezde, günümüze kadar yaklaşık 140.000 kişiye simülasyon bazlı eğitim verilmiştir.
Klinik Simülasyon ve İleri Düzey Endoskopik-Robotik Cerrahi Eğitim Merkezi (CASE), CAE Healthcare Academy tarafından “Center of Excellence (Mükemmelliyet Merkezi)” ödülü alan dünyanın iki medikal simülasyon merkezinden biridir. CASE’deki başarımız, çok önemli üç akreditasyonla devam etmektedir. CASE, Network of Accredited Clinical Skills Centers of Europe (NASCE), AAALAC (The Association for Assessment and Accreditation of Laboratory Animal Care) ve Society for Simulation in Healthcare (SSIH) tarafından yeniden akredite oldu. Aynı zamanda CASE AR-GE faaliyetlerinden dolayı SSIH tarafından verilen “Simulation Research” alanında spesifik bir akreditasyon daha aldı. Böylelikle CASE bu iki alanda akreditasyona sahip, Avrupa’daki tek simülasyon merkezidir.
Verilen eğitimler ile ilgili neler söylersiniz?
CASE, klinik simülasyon, endoskopik-robotik cerrahi eğitimlerini ve kadavra bazlı eğitimleri aynı çatı altında sunan tek merkez olma özelliğini de halen sürdürmekte olup, sanal gerçeklik ve karma gerçeklik ciddi oyun bazlı eğitim modülleri konusunda da yaptığı AR-GE çalışmaları sayesinde her yıl yeni eğitim modalitelerini kullanıma sunmaktadır.
Ciddi oyun modülleri son yıllarda birçok sektör tarafından eğitim amaçlı kullanılan eğlence faktörünün ve karşılıklı etkileşimin araç olarak kullanıldığı eğitim amaçlı yazılım bazlı bir simülasyon yöntemidir. Ciddi oyun teknolojisi kişilere eğitim gördükleri konularda analiz, karar verme ve planlama gibi yönetecekleri süreçleri sanal ortamda gerçekleştirebilme imkânı sunmaktadır. Ciddi oyun yazılımlarında eğitim alan kişilerin performansları belirlenen kriterlere göre yazılım tarafından puanlandırılarak değerlendirilmektedir. Ciddi oyun modüllerinin sağladığı en büyük avantaj ise kişinin eğitimi istediği yerde ve istediği zaman alabilmesine olanak vermesidir. Sanal gerçeklik bazlı modüllerle ilk aşamada stresten uzak bir ortamda eğitimi verilecek olan içeriğin eğitim modunda kullanıcının deneyimlemesi sağlanmaktadır. Kullanıcı belli bir hedef puana ulaştıktan sonra sistemde birkaç farklı ve göreceli olarak stres düzeyi daha yüksek ortamda konunun sınavı sistem tarafından yapılmaktadır. Bilindiği üzere yeni jenerasyon, sınıf dersi ve teorik sınav yerine interaktif şekilde kinestetik öğrenmeyi daha fazla tercih ettiğinden sanal gerçeklik kullanılarak yapılan eğitimler oldukça ön plana çıkmaktadır. Bu arada bu yöntem sayesinde eğitmenler teorik ders ve sınavlarla zaman kaybetmemektedirler. Son yıllarda medikal simülasyon yöntemleri arasında ağırlık kazanan sanal/arttırılmış gerçeklik bazlı ciddi oyun modülleri CASE bünyesinde TÜBİTAK destekli olarak geliştirilmiş ve öğrencilerimizin kullanımına sunulmuştur. CASE bünyesinde oluşturulan sanal gerçeklik bazlı oyun modülleri yurt dışında ciddi oyun dalında birçok ödül almıştır. Bu modüller Temel Yaşam Desteği, İleri Yaşam Desteği, Enjeksiyon yöntemleri gibi konuların simülasyon bazlı eğitimi öncesinde verilen kısa teorik eğitimlerin yerini almışlardır. Bu yıl içerinde benzer modüllerin sayısının arttırılması planlanmaktadır.
Robotik cerrahi eğitimleriniz ile ilgili de biraz bilgi verebilir misiniz?
Tüm bunlara ek olarak, robotik cerrahi alanında “Global Training Center” unvanına sahip dünyadaki sayılı merkezlerden de biridir. CASE’de robotik cerrahi eğitimi amaçlı iki adet özel ameliyathane bulunmaktadır.
Robotik Cerrahide; Temel Robotik Cerrahi Eğitim Kursu, İleri Düzey Robotik Cerrahi Eğitim Kursu, Üroloji Kursları, Kardiyovasküler Cerrahi Kursları ve Jinekoloji Kursları yapılmaktadır. CASE’deki robotik cerrahi eğitimleri kapsamında yaklaşık yerli ve yabancı 650 eğitmen tarafından yaklaşık yarısından fazlası yabancı katılımcı olmak üzere çeşitli cerrahi branşlardan 1600 hekime robotik cerrahi eğitimi verilmiştir. Robotik cerrahi kursları, hem robotik cerrahi simülatörleri kullanılarak hem de denek hayvanlar veya kadavralar kullanılarak verilmektedir. Temel robotik cerrahi kursları uluslararası düzeyde yetkinliği olan robotik cerrahi eğitmenleri tarafından, ileri düzey robotik cerrahi kursları ise kendi dalında robotik cerrahide önemli tecrübeleri olan yerli ve yabancı hocalarımız tarafından verilmektedir.
Doç. Dr. M. Emin Aksoy kimdir?
Doç. Dr. M. Emin Aksoy, Sankt Georg Avusturya Lisesi’ni bitirdikten sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1990 yılında mezun olmuştur. Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Aile Hekimliği uzmanlık programını bitirdikten sonra Boğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Mühendislik Enstitüsü’nde Biyomedikal Mühendislik dalında master ve doktora derecelerini almıştır. İstanbul Sağlık Müdür Yardımcısı olarak görev yaptığı 2003 ve 2013 yılları arasında Biyomedikal Hizmetler şubesini ve ülkemizin ilk medikal simülasyon merkezi olan Simmerk’i kurmuştur. Doç. Dr. Aksoy, Sağlık Bakanlığı I-Sim Sanal Hastane ve Tıp Eğitim Merkezi projesinde proje yürütücüsü olarak görev yapmıştır. 2013 yılından itibaren Acıbadem Üniversitesi’nde CASE (Center of Advanced Simulation and Education) adlı merkezin direktörlüğünü ve 2017 yılından itibaren de UEMS’in bir organı olan NASCE (Network of Accredited Skills Centers in Europe) adlı kuruluşun yönetim kurulu başkanlığını yürütmektedir. Aynı zamanda Acıbadem Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürlüğünü ve Biyomedikal Cihaz Teknolojisi Program başkanlığını da yürütmektedir.