Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Çağhan Baytekin:
“Biostimulan dolgular ile ciltteki elastikiyeti sağlıyoruz”
Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Çağhan Baytekin ile dermal dolgular üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik:
Bize kendinizi ve kliniğinizi biraz tanıtır mısınız?
1997 yılı Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunuyum. Meslekte 25 yılı aşkın süredir aktif olarak çalışmaktayım. Bornova İzmir’de yer alan kliniğimizde cerrahi işlemlerin dışında medikal uygulamalar ile de hastalarımıza hizmet vermekteyiz.
Kliniğinizde hangi uygulamalar yapılıyor?
Kliniğimizde medikal uygulamalar altında botoks ve dolgu, cilt gençleştirme, leke tedavisi, bölgesel zayıflama ve ameliyatsız yüz germe ile cerrahi görüşmeler yapılmaktadır.
Dermal dolgu tedavileri hakkında bilgi verebilir misiniz?
Dermal dolgu tedavisi dediğimizde aslında otojen ve sentetik dolgulardan bahsediyoruz. Otojen dolgu dediğimiz olay kişinin kendi vücudundan alınan dolgular, mesela yağ dokusu veya kök hücreler bunlara çok güzel bir örnek. Sentetik dolgularda ise günümüzde inanılmaz yeni bir dönem başlamış durumda. Standartta bizim en sık kullandığımız dolgu hyalüronik asit dolguları. Hyalüronik asit bizim kıkırdak dokumuzda bulunan ve kendi hacminin 30 katı kadar sıvı depolayabilen özel bir yapı. Vücudumuz tarafından üretilebiliyor ve aynı şekilde vücutta kendiliğinden eritilebiliyor. Dolgu olarak kullanılan hyalüronik asit ise çapraz bağlar ile birbirine bağlanmış böylece vücuttan atımı uzatılmış ve vücut tarafından parçalanması yavaşlatılmış ürünler. Bu dolguları biz özellikle agumentasyon yani belirli bölgelerdeki hacim eksikliklerini tekrar yerine koymaya veya yüz şekillendirme, vücut şekillendirme gibi işlemlerde tercih ediyoruz. Bunlar hyalüronik asit dolgular bizim klasik dolgular olarak bildiğimiz dolgular.
Bir de son dönemde özellikle çok daha fazla gündemde olan biyostimülan dolgular mevcut. Bunlar akıllı dolgu, seramik dolgu, Russian Lift Rus askısı gibi farklı isimler ile anılıyorlar. Temel mantığı şu polilaktik asit, polikaprolakton veya kalsiyum hidroksiapatit dolgular olarak üretilen dolgular bunlar. Ciltte kolajen üretimini tetikleme gücüne sahipler. Yani özellikle yerleştikleri yerde fibroblastları uyararak yeni kolajen üretimini sağlıyorlar. Böylece ciltteki sıkılaşmayı cildin kendi başına toparlamasını sağlayabiliyorlar. Yani elinizdeki dolguyu hem dolgu fonksiyonu yaparak hacim eksikliğini gideriyor hem de cildin sıkılaşmasını sağlıyor. Aslında yaşlılıkta anti aging kavramında bizim düşündüğümüz en temel iki konsept. Yaşlılıkta karşımıza gelen en önemli iki sorun aslında hacmin azalması ve cilt elastikiyetinin kaybıdır. Bunun karşısına geçmek için biz zaten dolguları o amaçla kullanırız. Yani hedefimiz bir bölgede kaybolan hacmi yerine koymak ve aynı şekilde cilt gerginliğini sağlamaktır.
Biostimulan dolgular ile sıvı yüz germe uygulamaları nasıl yapılıyor?
Yeni nesil biostimulan dolgularda hem dolgu uygulaması yapma şansımız yani hem hacim kaybını yerine koyma hem de cildin elastikiyetini arttırarak daha sıkı, daha gergin, daha genç cilt oluşturma şansımız var. Biostimulan dolgularla sıvı yüz germe ile ilgili çok çeşitli şeyler var. Sıvı yüz germe olarak ifade edilenler var, Russian Lift Rus Germesi olarak ifade edilenler var. Akıllı dolgu olarak farklı şekilde ifade edilebiliyor ama temel düşünce aslında bunlar biostimulan dolgular. Temel mantıkları, yapı taşları birbirinden farklılık gösterse de mentaliteleri aynı. Hem hacim kaybını yerine koyabilecek şekilde bir dolgu fonksiyonu hem de özellikle fibroblastları uyararak yeni kolajen sentezinin yüklenmesi bu dolgulardan beklenilen özellikler.
Kolajen artırıcı dermal dolguları en çok hangi bölgelerde kullanıyorsunuz?
En sık kullanılan yerlerden bir tanesi eller. Eller hem hacmin yerine konması hem de ciltteki sıkılaşmanın sağlanması için iyi bir bölge. İkincisi yüzde çok sık kullanıyoruz. Yüz bölgesinde yine aynı şekilde yaşlılığa verilen veya zayıflamaya verilen bir tepki olarak hem hacim kaybı hem de ciltteki elastikiyetin kaybı ile birlikte yaşlanma sürecine giren bir doku. Bu iki bölgede özellikle çok sık bir şekilde biostimulan dolguları kullanıyoruz. Buna ek olarak boyun bölgesi normalde bizim diğer işlemler ile zorlandığımız alanlardan biridir. Dekolte bölgesi, diz üstü veya iç kollarda da yine biostimulan dolguları, kolajen arttırıcı yani kolajen uyarıcı dolgular olarak tercih edebiliyoruz.
Uygulamalar kaç seans sürüyor? Hangi yaş aralıklarına uygulanıyor?
Dolgu uygulamalarının uygulanacak alana göre belirli süreçleri var. Yani mesela uygulama yapacağınız her bir bölge yaklaşık olarak 10 dk ile 30 dk arasında bir süre alacaktır. Biostimulan dolgulardan bahsedecek olursak bu dolguları en çok kullandığımız yaş aralığı 30 ile 50 yaş arası. Çünkü özellikle o dönemde hem hacim kaybı yerine koymak hem kolajen üretimini arttırmak bizim için çok mantıklı seçenekler. 30 yaşından önce zaten kişinin kolajen üretimi çok iyi olduğu için biostimulan dolguları çok çok tercih etmiyoruz. Aynı şekilde 50 yaşından sonrada kişinin zaten fibroblast seviyesi çok azaldığı için eğer biostimulan dolgu uygulaması yapacaksak bunu kök hücre nakli ile destekliyoruz veya diğer yöntemlerle destekleyerek yapıyoruz.
Yurt dışında ve yurt içinde eğitimler de veriyorsunuz. Biraz bundan bahseder misiniz?
Evet, şu anda Burgeon yurt dışı dolgu eğitmeniyim. Bununla birlikte Endonezya’da, Rusya’da ve Bulgaristan’daki hem distribütörler hem oradaki hekimlere özel eğitim kurslarımız var. Temelde ilk önce internet üzerinden bir ön eğitimle başlıyoruz. Burada ilk önce dolguları tanıtıyoruz. Neler olabileceğini, biostimulan dolguların özelliklerinden bahsediyoruz. Sonrasında yurt dışında ki meslektaşlarımızı Türkiye’de bir eğitim programına dahil ediyoruz. Böylece yaklaşık bir 3 günlük eğitimde dolguların kullanımının nasıl yapıldığı, fabrikada dolguların üretim süreçleri nasıl ve kendileri nasıl kullanabilir, dikkat edilmesi gereken özellikler, komplikasyon yönetimleri hakkında ayrıntılı bilgi veriyoruz. Son olarak da gerektiğinde kendi ülkelerinde küçük gruplar halinde Key Opinion Liderler ile birlikte o bölgedeki diğer hekimleri eğitecek şekilde küçük toplantılar düzenliyoruz.