Medtronic Türkiye, Batı Asya ve Levant Bölge Başkanı Ayhan Öztürk:
“Daha iyi bir gelecek için sağlık teknolojileri kilit bir rol oynuyor”
Artan ve yaşlanan nüfusla birlikte sağlık sistemleri pek çok zorlukla başa çıkmak zorunda. Öte yandan gelecek için önemli bir kaynağımız var: Sağlık teknolojileri… Yapay zekâdan bağlantılı bakıma ve ötesine kadar sağlık teknolojileri daha fazla insan için daha iyi sağlığa giden bir köprü kuruyor. Medtronic Türkiye, Batı Asya ve Levant Bölge Başkanı Ayhan Öztürk ile sağlığın geleceğini ve dönüştürücü teknolojileri konuştuk.
Sağlık sistemlerini zorlayıcı faktörler nelerdir?
Sınırlı gezegen ve insan kaynağına sahipken artan ve yaşlanan bir nüfusun sağlık ihtiyaçlarını karşılamak için pek çok zorlukla başa çıkmak zorundayız. Artan nüfus, sağlığa erişim noktasında eşitsizlikleri derinleştiriyor. Öte yandan yaşlanan nüfus ile daha uzun süreli olarak kronik hastalıklar ve diğer hastalıklar ile baş etmek zorundayız. Bu, inanılmaz bir maliyet, insan kaynağı ve zaman baskısı yaratıyor. Tüm bu zorlukları yönetebilmeye ve sağlık profesyonellerinin hastalarına daha fazla odaklanmasına ihtiyacımız var. Bu kapsamda; klinik iş akışlarını doğru ve hızlı veri ile optimize ederek zaman zaman tükenmişliğin eşiğine gelen sağlık profesyonellerini destekleyebilmeliyiz.
Bir başka zorluk, sağlığa erişim; pandemi dönemi sağlığa erişimin artırılmasının aynı zamanda halk sağlığı açısından da ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Öte yandan ilaç ve teşhis hatalarından cerrahi hatalara kadar hasta güvenliği, sağlık sistemleri için her zaman önemli bir zorluk olmuştur. Örneğin hastane kaynaklı enfeksiyonlar (HAI’ler), sağlık sistemleri için önemli bir yük olmaya devam ediyor. Sağlık hizmeti sağlayıcıları, mümkün olan en iyi hasta bakımını sağlamaya çalışırken birtakım zorluklarla karşı karşıya kalıyor. Teknolojiye ve kanıta dayalı çözümlere erişim, etkili karar almayı teşvik edebilir, kaliteyi artırabilir ve bakım süreci boyunca finansal ve hasta sonuçlarını iyileştirebilir. Sağlık teknolojileri, tüm bu zorlukların çözümünde ortak bir payda olarak karşımıza çıkıyor.
Peki geleceğin sağlık teknolojilerinde bizi neler bekliyor?
Sağlık teknolojileri, sağlık hizmetleri ekosisteminin iyileştirilmesinde ve toplumun genel refahına katkıda bulunulmasında etkili oluyor. Bu alandaki gelişmeler daha isabetli teşhisi, hastalıkların erken tanısını ve daha etkili tedavileri destekliyor. Bu yenilikler yalnızca hasta sonuçlarını iyileştirmekle kalmıyor, aynı zamanda sağlık harcamalarının azaltılmasına da yardımcı oluyor. Böylelikle sağlık sistemlerinin üzerindeki yükü hafifletiyor. Sağlığın geleceğini dönüştüren teknolojileri şu şekilde sıralayabiliriz.
Yapay Zekâ (AI): AI algoritmaları, insanlardan daha hızlı ve doğru bir şekilde tıbbi verileri analiz edebilir, böylece daha hızlı teşhisler ve kişiselleştirilmiş tedavi planları sağlanabilir. Makine öğrenme modelleri, hastalık ilerlemesini tahmin edebilir ve yüksek riskli hastaları tanımlayabilir, böylece proaktif müdahalelere olanak tanır. Doğal dil işleme (NLP), tıbbi kayıtlardan bilgi çıkarımını daha verimli hale getirebilir, klinik karar alma sürecini iyileştirebilir.
Bağlantılı Bakım: Tele sağlık ve uzaktan izleme araçları, hastaların herhangi bir yerden sağlık hizmetlerine erişmesini sağlayabilir, yüz yüze ziyaretlere olan ihtiyacı azaltabilir ve özellikle uzak bölgelerde yaşayanlar için sağlık hizmetlerine erişimi artırabilir. Uzaktan hasta izleme sistemleri, sağlık hizmeti sağlayıcılarının hastaların vital bulgularını ve semptomlarını uzaktan izlemelerine olanak tanıyabilir, erken müdahaleyi kolaylaştırabilir ve hastane tekrar yatış oranlarını azaltabilir.
Robotik Cerrahi: Robotik cerrahi sistemleri, cerrahlara daha hassas kontrol ve daha iyi erişim sağlayarak cerrahi prosedürlerin etkinliğini ve güvenliğini artırabilir. Uzaktan cerrahi sistemleri, uzak bölgelerdeki hastalara erişimi artırabilir ve cerrahi uygulamaların daha geniş bir kitleye sunulmasını sağlayabilir.
Sağlık Veri Analitiği: Büyük veri analitiği, nüfus sağlığındaki trendleri tanımlamaya yardımcı olabilir, kamu sağlığı yetkililerinin bilinçli kararlar almasını ve kaynakları daha etkin bir şekilde kullanmasını sağlayabilir. Tahmin analitiği, sağlık talebini, yoğunluğu önceden tahmin edebilir ve müdahale fırsatlarını tanımlayabilir, kaynak tahsisini optimize etmeye ve hasta sonuçlarını iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Sağlık teknolojileri konusunda Medtronic’in vizyonu nedir, siz neler yapıyorsunuz?
Medtronic olarak, insan vücuduna değer veren sağlık teknolojileri yaratmaya odaklanıyoruz. Bu nedenle, araştırma, geliştirme ve sorumlu yapay zekâ uygulamaları konusunda insan odaklı bir yaklaşım benimsiyoruz. Buna örnek olarak bedenimizde biriken verileri kullanarak gelecekteki durumumuzu belirleyen ve erken uyarı sağlayan teknolojiler geliştiriyoruz. Bu teknolojilere öğrenen cihazlar diyebiliriz. Örneğin, sürekli glukoz ölçümü yapan CGM sensörleri gibi. Bu sensörler, vücudumuzdan sürekli anlık veri alıyor ve kan şekerimizdeki trendlere göre gelecekteki durumumuzu tahmin ediyor, buna göre uyarılar sağlıyor. Bu uyarılara nasıl yanıt verdiğimiz büyük önem taşımakta. Yapay zekâ destekli çözümlerimiz, sağlık teknolojisinin dijital dönüşümünün hızlanmasına imkân veriyor. Teknolojilerimiz ile klinik sonuçların doğruluğunu artırma, müdahaleci bakış açılarını teşvik etme, eğitim ve öğretim faaliyetlerini destekleme, hastalara ve hasta bakımına öncelik verme ve sağlık hizmetlerine erişimi artırma gibi bir misyonu bulunuyor. Medtronic, en son robotik cerrahi alanına giriş yaptı. Robotik cerrahide Medtronic’in çok ciddi öngörüsü var. Dünyada robotik cerrahi ile yapılan ameliyatlar henüz %1’in altında. Yani her 100 ameliyatın 1’i bile değil, bu sayının 10-15-20’ye katlanması mümkün. Dolayısıyla robotik cerrahilerin hayatımızda daha fazla yer almasını, daha ulaşılabilir, daha erişilebilir olmasını sağlamak istiyoruz. Türkiye’deki hekimler oldukça deneyimli dünya ile entegre, teknolojiyi kullanmayı biliyor, bu konuda da önemli bir tecrübeye sahipler. Hekimlerimizin deneyimlerini robotik cerrahinin yetenekleri ile birleştirmek bizim önceliklerimiz arasında.