Türkiye ile Japonya arasındaki diplomatik ilişkilerin 100. yılı şerefine düzenlenen Türkiye-Japonya Sağlık İş Forumu, sağlık sektörüne dair önemli iş birliklerinin ve projelerin konuşulduğu büyük bir başarıyla tamamlandı. Türkiye ve Japonya’nın önde gelen sağlık profesyonelleri ve sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen bu forum, iki ülke arasındaki dostluk bağlarını daha da güçlendirdi. Etkinlik, FUJIFILM Healthcare Türkiye’nin ana sponsorluğunda, DEİK ve JETRO’nun destekleriyle organize edildi.
Hakan Bulut’tan hoşgeldiniz konuşması
Özlem Aktay tarafından sunulan etkinlik, FUJIFILM Healthcare Türkiye Başkanı Hakan Bulut’un hoşgeldiniz mesajı sonrası, sırası ile; Türkiye Japonya Büyükelçisi, Takahiko Katsumata, DEİK Japon İş Konseyi Başkanı Ahmet Çalık, DEİK Sağlık İş Konseyi Başkanı Mehmet Altuğ, FUJIFILM Europe Başkanı Yoshiki Kimura birer konuşma yaptılar. Kapanış konuşması ise, Türkiye Japonya Başkonsolosu Kenichi Kasahara tarafından yapıldı.
Etkinlikte 4 Panel oturumu gerçekleştirildi.
4 Panel düzenlendi
Birinci Panel’de Türk ve Japon işbirliği ile yapılan Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi projesi ele alındı. FUJIFILM Corporation Medikal Sistemler Direktörü, Nobuo Matsunobe Japonya’daki NURA sağlık sistemi hakkında bilgiler verdi. Hitachi Europe Türkiye Ülke Müdürü, Murat Yılmaz Başakşehir Hastanesi Projesi ve Hitachi Proton Işın Terapi sistemi hakkında konuştu. Rönesans Sağlık Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Karakuş ve Sojitz Corporation Operasyon Direktörü Serdar Gürsoy, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi projesindeki tecrübelerinden bahsederek, iki ülke kültürünün sinerjisinden bahsederek, gelecekteki potansiyel projeleri ele aldılar.
Meme Kanseri Farkındalığı ve Erken Teşhisi
İkinci Panel, Meme Kanseri Farkındalığı ve Erken teşhisin önemi üzerineydi. Prof. Dr. Levent Çelik moderatörlüğünde, Prof. Dr. Cem Yılmaz, Prof. Dr. Erkin Arıbal ve Kansersiz Yaşam Derneği Kurucusu Dida Kaymaz, meme kanserinin Ülkemizde geldiği seviyeyi, yapılanları ve yapılması gerekenleri, Japon teknolojisinin bu hastalık ile mücadeleye kattığı desteği konuştular.
Sağlıkta Yapay Zeka’nın Günümüzdeki Yeri ve Gelecekteki Potansiyeli
Üçüncü Panel, Sağlıkta Yapay Zeka’nın günümüzdeki yeri ve gelecekteki potansiyeli üzerine idi. Prof. Dr. Muammer Hakkı Karakaş moderatörlüğünde, Hull Eğitim Üniversitesi, Pediatrik Radyolog Ramdas Senasi, Ankara Dişhekimliği Fakültesi Rektör Yardımcısı, Prof. Dr. Kaan Orhan, İzmir Şehir Hastanesi, Doç. Dr. Deniz İlhan Topçu ve FUJIFILM Europe Medika Enformatik Direktörü Kai Fukuzawa ile konuşuldu. Hocalarımız tecrübelerini aktarırken, Kai Fukuzawa teknoloji üreticisi firma yöneticisi olarak ‘gelecekte ne gibi olasılıklar olacak’ konusunda konuştu.
Kolorektal ve Mide Kanseri Erken Tanısı
Son Panel, Kolorektal ve Mide Kanseri erken tanısı ve tedavisi üzerine oldu. Prof. Dr. Ahmet Serdar Karaca ve online bağlantı ile katılım sağlayan Jichi Medikal Üniversitesinden Prof. Dr. Yoshikazu Hayashi ile gerçekleşti.
Mevcut işbirliği daha da güçlenecek
Etkinliğe, Sompo, Terumo, Sysmex, Sojitz ve Hitachi gibi önde gelen Japon firmaları da sponsor olarak katkıda bulundu. Bu özel etkinlikte, katılımcılar Türkiye ve Japonya arasındaki mevcut iş birliklerini daha da güçlendirmek için değerli fırsatlar yakaladı. Ayrıca, sağlık sektöründeki son gelişmelerin ve gelecekteki projelerin temelleri atıldı. Türkiye-Japonya Sağlık İş Forumu’nun her yıl düzenlenmesi planlanıyor ve bu forumun, iki ülkenin sağlık sektörüne yeni projeler ve iş birlikleri kazandırması bekleniyor.