Süreklilik kavramına aslında daha önceki yazılarımda diğer konuların içerisinde değinmiştim fakat bu yazıda daha derinlemesine süreklilik kavramı üzerinde durmaya çalışacağım.
Aslında süreklilik başlığı altında bahsedeceğim konu “kişisel süreklilik” olacak.
Yoksa bir işletmenin, bir grubun veya bir organizasyonun hareketinin sürekliliğinden bahsetmeyeceğim. Aslında onların da kişisel süreklilik ile kesişen birçok ortak özelliği var.
Kişisel süreklilik aslında, kişinin öz kimlik ve benlik algısıyla ilgilidir. Kişi öncelikli olarak kendisinin nasıl bir kimliğe sahip olduğunu bilmesi, farkında olması ve bu kimliği hayatı boyunca sürdürebilmesi gerekmektedir. Kendimizin inançları, değer yargıları, tutumları ve duygusal tabanı gibi kimliğimizi oluşturan bu tür kavramlarımızı tanımamız gerekir.
Bu büyük ölçüde de öz farkındalığımız ile ilgilidir. Kendimiz bilmemiz gerekiyor ki bir şeye başladığımızda onu gerçekten istiyor muyuz, bizim yapımıza uygun mu öncesinden bunu sürdürebileceğimize dair bir fikrimiz olabilsin.
İkinci konu zaman içerisinde tutarlı davranmamız gerekir. Geçmişimiz, şu anki durumumuz ve gelecekte arasında tutarlı bir bağlantımız olması gerekir. Tüm bu zamanlar arasında tutarlı bir benlik yapımız olmalı. Elbette bazı özelliklerimiz ve bazı düşüncelerimiz değişebilir fakat kişisel süreklilik istiyorsak benlik düzeyimizde bir tutarlılık gerekmektedir.
Diğer bir konu bizim inanç yapımız ve bize ait olan değerlerimizin net farkında olmamız gerekir. Bir sürece başlamadan önce bizim gerçekten inanç yapımıza uygun mu, bizi biz yapan temel değerlerimize uygun mu kontrol etmemiz gerekir. Aksi takdirde inançlarımıza ve/veya değerlerimizle çelişen bir sürecin sürekli olabilmesi çok düşük ihtimaldir.
Örneğin adalet değeri bizim için bir numaralı değerimiz ise hayatımızda seçim yaptığımız kariyerimiz veya dahil olduğumuz grup, organizasyon veya sosyal çevre adalet değerimizin tam tersi bir konumda ise bu konuda sürekliliğimiz mümkün olamaz.
Sürekli olmasını istediğimiz süreçlerimiz bizim hayat amacımızla da paralellik göstermeli.
Hayat amacımız ve anlamımız seçtiğimiz süreçler ile ters düşecek öğeler barındırmamalı.
Çok soyut kalmaması için bunu kısa somut bir örnekle açıklamaya çalışayım. Hayat amacımız ömür boyu insana doğrudan insana dokunacak bir kariyere sahip olmak ise örneğin home office çalışan bir yazılımcı olmamız bizi memnun etmeyecek ve başka bir kariyer arayışına yönleneceğiz. Bu da sürekliliğimizde bir kesintiye uğratacaktır.
Kişisel süreklilik de en önemli unsurlardan birisi de bizim seçtiğimiz konuyu ne kadar istediğimiz ile ilgilidir. Ne kadar çok ihtiyaç duyduğumuz ve ne kadar motive olduğumuz ile ilgilidir.
Sürekliliğinin olmasını istediğimiz konu için özverili davranmamız gerekir. Eğer bu seçimi yaptı isek gereğini yerine getirmemiz gerekir. Sadece seçimi yapmak, istemek yetmez. Her seçim bir sorumluluk getirir. Seçimi yapıyorsak sorumluluk ve gerekliliklerini yerine getirmemiz gerekir. Örneğin sağlıklı bir yaşam istiyorsak sağlıklı beslenme, sağlıklı uyku düzeni, uygun spor aktivitesi, stressiz bir ortam gibi gereklilikleri yerine getirmemiz gerekir.
Sürekliliği sağlamak için bir engel çıktığında pes etmemek ve kararlılıkla tekrar başlamak da önemlidir. Çünkü seçimi yaptığımız sürekliliğini istediğimiz şey sürekli problemsiz ve mükemmel devam etmek. Bu yolculuk düz, engelsiz, problemsiz bir yolculuk değildir.
Yolculukta mutlaka engeller olacaktır, aksi düşünülemez. Önemli olan bu engelleri aşmak ve yola devam etmektir. Engel çıktığında “bu olmuyor, olmayacak” demek sürekliliği sonlandıracaktır. Tekrar ve tekrar başlamak sizi süreklilik ile buluşturacaktır.
Biraz önceki örnekten yola çıkarsak. Ömür boyu sağlıklı bir yaşam hedefimiz olduğunu düşünelim. Niyetimiz, seçimimiz bu olabilir. Bunu sağlamak için gerekli olan yapılması gereken bazı unsurlardan bahsettik. Sağlıklı beslenme konusunu ele alalım. Nefsiniz gereği bu yolculukta planladığınız sağlıklı beslenme diyetinizi bozmuş ve programınızı dışına çıkmış olabilirsiniz. Programın dışına çıkmanız artık bu işin bittiği anlamına gelmez. Tekrar, tekrar başlamanız gerekir. Sürekliliği anca böyle sağlayabilirsiniz. Eğer sürekliliği sağlayamıyorsanız yukarıdaki bahsettiğim konulardan hangisi ile çelişiyor tekrar bakmanız gerekecek.
Sağlıklı günler dilerim.
Saygılarımla