Meditasyonun onlarca belki de yüzlerce tarifi vardır. Bu birçok tarifte aslında hatalı anlatımları da görüyoruz. Aslında meditasyonun en kısa tarifini, iki kelime ile açıklayacak olursak “tanık olmak”. Meditasyon anında zihnimizden geçen düşüncelere, bedenimizde olanlara, duyduğumuz seslere, andaki kokuya gibi algıladığımız her şeye yargılamadan tanıklık etmektir. Meditasyon uygulaması binlerce yıldır ve dünyanın dört bir yanından farklı biçimlerde kullanılır. Son yıllarda modern bilim, bu uygulamayı ayrıntılı olarak incelemeye başladı.
Meditasyon ne işe yarar?
Meditasyonun faydalarını bu kadar kısa bir yazıda açıklamaya çalışmak yeterli olmayacaktır. Meditasyonun faydaları kitap içeriğine sığacak kadar fazladır. Zaten meditasyon faydaları ve meditasyon ile ilgili yüzlerce kitap mevcuttur. Fakat meditasyonun ne işe yaradığı ile ilgili temel konu başlıklarını yazabiliriz.
Meditasyon öncelikle fiziki ve psikolojik hastalıklara doğrudan ya da dolaylı yoldan pozitif etkileri vardır. Son yıllarda özellikle çoğu sağlık kuruluşu meditasyonu fiziksel ve psikolojik hastalıkların iyileşmesinde kullanmaktadır. Meditasyon başlıca aşağıdaki alanlarda kullanılmaktadır;
- odaklanma ve konsantrasyon
- anksiyete ve depresyon
- stres
- uyku problemleri
- öz şefkat
- iç huzur
- anda kalma
- öfke kontrolü
- beyin, hafıza kapasitesi
- yaratıcılık
- fiziksel hastalıklar (migren, huzursuz bacak sendromu, fibromiyalji, yüksek kan basıncı, kronik ağrılar..vb)
Araştırmalar, 10 dakika kadar kısa bir süre bile meditasyon yapmanın beynin alfa dalgalarını artırdığını, anksiyete ve depresyonu azalttığını gösteriyor. Yapılan fMRI (Fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme) incelemelerinde meditasyon yapan deneklerdeki beyin aktivitelerinde ciddi olumlu değişimler olduğu görülmüştür.
Meditasyon çeşitleri nelerdir?
Meditasyon çok etkili bir yöntem olması, çok eski tarihlerden beri kullanılması, çoğu dini uygulamalarda dahi kullanılması, diğer tekniklerle birlikte kullanılması sebebiyle birçok meditasyon tekniği ortaya çıkmıştır. Bu tekniklerim bazıları şunlardır;
- Farkındalık Meditasyonu
- Vipassana Meditasyonu
- Transandantal Meditasyon
- Çakra Meditasyonu
- Yoga Meditasyonu
- Metta Meditasyonu
- Guided Meditasyon
- Mantra Meditasyonu
- Trataka Meditasyonu
- Osho Meditasyonu
- Sufi Meditasyonu
Yukarıda sıralanan meditasyonlar en sık bilinen meditasyon türleridir. Bunların dışında karşınıza onlarca meditasyon türü çıkabilir. Fakat temelinde hepsinin özünde başta bahsettiğimiz “tanık olma” hali vardır. Bu meditasyonların çoğunluğu sabit olmakla birlikte bazıları hareketli meditasyonlardır. Çoğu meditasyon gözler kapalı olmakla birlikte gözlerin açık olduğu meditasyonlarda vardır.
Yukarıda gördüğünüz gibi seçim yapabileceğiniz pek çok farklı meditasyon türü varken, hangisini en çok seveceğinizi veya sizin için en yararlı olacağını bilmekte zorlanabilirsiniz.
Hangi meditasyonu yapacağınıza karar vermek için aşağıdaki yöntemler size yardımcı olabilir:
- Meditasyon tekniklerini araştırın: Meditasyon teknikleri ile ilgili onlarca video, kitap ve başka kaynaklardan yararlanabilirsiniz.
- Sağlık uzmanlarının görüşünü alın: Artık meditasyon birçok sağlık kuruluşunda uygulanmakta. Bu sağlık kuruluşlarındaki uzmanlarla görüşüp destek alabilirsiniz.
- Meditasyon uzmanları ile görüşün: Meditasyon alanında uzmanlaşmış, yetkinliği olan doğru uzmanlar size yardımcı olacaktır.
- Deneyimlemiş kişiler ile görüşün: Daha önce meditasyonu deneyimlemiş arkadaş veya diğer kişiler ile görüşün.
Meditasyon, birçok biçim ve türde gelen eski bir uygulamadır. Meditasyon tarihsel olarak dini bir uygulama olsa da bunu yapmak ve faydaları kendiniz deneyimlemek için dindar olmanıza gerek yoktur. Tıp teknolojisi ve bilimdeki gelişmeler sayesinde uzmanlar artık meditasyonun beyninizi ve vücudunuzu nasıl etkilediğini daha iyi anlıyor. Araştırmalar hem zihniniz hem de bedeniniz için düzenli meditasyonla gelen birçok fayda olduğunu gösteriyor. İster meditasyona aşina olun, ister yeniden başlayın, derin bir nefes almanıza, odaklanmanıza ve meditasyonun sizin için çalışmasını sağlamanın bir yolunu bulmanıza yardımcı olacak bilgi ve kaynak sıkıntısı yoktur.
Sağlıkla günler dilerim.