Türkiye’de sağlık muhabirliğinin son 40 yılı belgesele konu oldu. Belgeselde, gazeteci Esra Kazancıbaşı Öztekin’in sağlık haberciliğindeki 40 yıllık yolculuğuna paralel Türkiye’de medyanın sağlık haberlerine ve sağlık muhabiri istihdamına yaklaşımındaki değişim anlatılıyor.
“Esra Kazancıbaşı Öztekin’le Türkiye’de Sağlık Muhabirliğinin 40 Yılı” belgeselinin ilk gösterimi, İstinye Üniversitesi Vadi Ana Yerleşke Binası Konferans Salonu’nda yapıldı.
Belgeselin galasında İstinye Üniversitesi İcra Kurulu Üyesi ve aynı zamanda Liv Hospital Grup Koordinatörü Meri İstiroti, İstinye Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş birer konuşma yaptı. Hastane, ilaç, tıbbi cihaz ve medya sektörünün buluştuğu belgesel gösteriminde davetlilere Esra Kazancıbaşı Öztekin’in yazdığı “Akıllı Hastanın Sağlık Rehberi” isimli kitap armağan edildi.
Belgeselin finalinde Esra Kazancıbaşı Öztekin ile sağlık muhabirliğine başlayan isimler tek tek sahneye davet edildi. Genç meslektaşlarının elinden çiçek alan Esra Kazancıbaşı Öztekin “Onlar olmasaydı sağlıkta 360 derece projeler üretemezdim. Sağlıkta uzman gazetecilik kariyerim sayesinde gördüğünüz gibi kocaman bir ailem oldu. Kimi kardeşim, kimi evladım oldu” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Gazetecilik bir aşk. Toplum sağlığı için haber ürettiğimiz gazetecilik ise ölümsüz bir aşk. Kariyerimde genel yayın yönetmenliği de, TV programı yapımcılığı, sunuculuğu da, köşe yazarlığı da yaptım. Ama her zaman öncelikle sağlık muhabiri olmamla gurur duydum. Politikacının genellikle boş çıkan vaadini ya da iş adamının parasını yazmaktansa, halkın sağlığı için haber üretmek beni her zaman çok daha mutlu etti” dedi.
Belgeseli Sağlığım İçin Herşey YouTube kanalından aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz.
BELGESELİN KONUSU: 80’LERDEN GÜNÜMÜZE DEĞİŞEN SAĞLIK HABERCİLİĞİ
İnternetin, bilgisayarının, cep telefonun olmadığı yıllarda sağlık muhabirleri bilgiye, habere nasıl ulaşırdı? Türkiye’nin ilk AIDS vakasıyla tanıştığı, sahte dişhekimlerinin halk sağlığını tehdit ettiği 80’li yıllarla günümüzde gazetelerin sağlık konularına bakışı arasında ne gibi temel farklar var?
90’lı yıllarda özel televizyon kanallarının ve büyük özel hastanelerin açılmaya başlaması medyanın sağlık konularına bakışını nasıl etkiledi?
40 yıl önce ellerindeki fotoğraf makineleriyle halk sağlığı için haber peşinden koşan, mesleklerini aşkla yapan sağlık muhabirleri şimdi ne yapıyor?
İnternet, dijitalleşme ve yapay zeka sağlıklı ilgili konularda ne kadar güvenilir? Yapay zeka destekli bilgiler sağlıkta uzman gazetecilerin yerini doldurabilir mi? Toplumu, hastaları, hasta yakınlarını gelecekte sağlıkla ilgili konularda bekleyen tehlikeler neler?
Vatandaş ile doktorlar, dişhekimleri, eczacılar ve hemşireler arasında önemli bir iletişim köprüsü olan sağlık muhabirlerinin istihdamında yaşanan sorunların toplum sağlığına yansımaları nasıl? Sağlık okuryazarlığının artırılması için gazetelere, televizyonlara ve dijital mecralara düşen sorumluluklar nelerdir?
Medyanın yaşadığı ekonomik krizlere, işten çıkarmalara karşın, sağlıkta uzman gazeteci olarak Esra Kazancıbaşı Öztekin’in 40 yıldan bu yana medyada var olmasının sırrı ne? Başarılı bir sağlık habercisi ve bir televizyon programcısı iken, kendisini işten çıkarttıkları için çok kızdığı Reha Muhtar’a ve Yiğit Bulut’a bugün neden teşekkür ediyor? Esra Kazancıbaşı Öztekin, hayalindeki işin peşinden koşmak isteyen gençlere ne öneriyor?
Sağlık muhabirleri doktorlar, gazeteciler, sağlık yöneticileri ve eski-yeni sağlık bakanları olmak üzere 17 ismin konuştuğu belgeselin yapımcılığını Sağlık Adası Medya, yönetmenliğini ise Şerif Ekit yaptı. Belgesel için röportaj yapılan isimler şunlar:
Sibel Güneş (Eğitim ve Sağlık Muhabirleri Derneği Eski Başkanı ve Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri), Kadriye Yılmaz (Hürriyet Eski Sağlık Muhabiri), Ayla Özer (Eski sağlık muhabiri- Biruni Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Müdürü), Demet Demirkır (HaberTürk Sağlık ve Eğitim Editörü), Şerif Ekit (Sağlığım İçin Herşey Web Sitesi, YouTube Kanalı ve TV Programı Koordinatörü), Okan Sarıkaya (Yeni Birlik Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni) Ceren Şenyurt Yalgın (ATV Avrupa Program Müdürü), Prof. Dr. Serap Aykut Aka (Sağlık Bakanlığı Dr. Siyami Ersek Göğüs, Kalp Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Klinik Şefi), Prof. Dr Hasan İlkova (Türk Diyabet Cemiyeti Başkanı), Prof. Dr. Emre Akkuş (Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı Başkanı), Dr. Reşat Bahat (Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkanı, Yaşar Yıldırım (Sağlık Yönetimi Danışmanı), Meri İstiroti (Liv Hospital Grup Müdürü), Mehmet Ali Aydınlar (Acıbadem Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı), Bülent Akarcalı (Sağlık Eski Bakanı), Prof. Dr. Kemal Memişoğlu (Sağlık Bakanı) ve Esra Kazancıbaşı Öztekin (Sağlıkta uzman gazeteci).