MÜSİAD Sağlık Sektörü Başkanı Talha Levent Can ile MÜSİAD Sağlık Sektörü üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik:
Levent Can kimdir? Biraz kendinizden bahsedir misiniz?
1970 yılında Zonguldak Ereğli’de doğdum. Meslek Lisesi’nde elektronik okudum. Marmara Üniversitesi Tıp Elektroniği ve Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi’ni okudum. Evli ve üç çocuk babasıyım. 7 Yıl Devlet Hastanesinde tıbbi cihaz teknikeri olarak çalıştım. 1996 yılında Sağlam Medikal Ltd.’yi Cemal Yılmaz ile kurarak özel sektör hayatımıza başladık. Sosyal çalışmalara çok önem veriyorum ve kendimi bunlara adamış biriyim. Mazlumder İnsan Hakları Derneği’nde 2 yıl yönetim kurulu üyeliği, Hikmet Eğitim Ve Kültür Vakfı’nda 21 yıldır yönetim kurulu üyeliği yapmaktayım. 4 yıl MÜSİAD Sağlık Sektör Başkan Yardımcılığı yaptım. 2017-2019 yılları için MÜSİAD Sağlık Sektör Başkanlığına seçildim. Yurt içi ve yurt dışında hastane kurmaktayım. İlaç ve sarf malzeme konusunda ihracat yapmaktayız. Kurulmuş olan hastanelere işletme, büyüme, satışa hazırlama konularında danışmanlık hizmetleri vermekteyiz.
MÜSİAD Sağlık Sektörü başkanlığına seçildiniz. MÜSİAD Sağlık Sektörü olarak neler yapmaktasınız?
Öncelikle beni sağlık sektör kurulu başkanlığına uygun görek sayın Genel Başkanımız Abdurrahman Kaan Beyefendiye ve MÜSİAD yönetimine çok teşekkür ediyorum. Sağlık Sektör Kurulu MÜSİAD’ın, Sektör Kurulları Komisyonu’nun çizdiği hedefler doğrultusunda, üyelerin iş hacimlerini artırıcı, birbirleri ile olan ilişkilerini güçlendirici, ticari hayata bakışlarına yön veren, sektörün sorunlarının tespiti ve bu sorunların çözümüne yönelik gerek kendi kurulunca gerekse de üniversiteler, diğer sektörel dernekler ve kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği içinde çalışmalarda bulunan, “Sürekli İyileştirme”yi kendisine ilke edinmiş, dinamik, özgüveni yüksek ve çözüm odaklı yapılanmasıdır. Bu kapsamda; Sektör Raporları yayınlamakta, Sektörel Projeler geliştirmekte, sonuçların ilgili üst birimlere aktarılması sağlanarak çözüme ulaşması yolunda panel, seminer, konferans, zirve ve arama toplantıları düzenlemekte, ekonomiye ve sanayiye, sunduğu stratejik analiz ve önerilerle yön vermeye çalışmakta, diğer dernek, kurum ve kuruluşlarla toplantılar yaparak ortak görüş oluşturma yönünde gayret göstermekte, yurt içi ve dışı ticari geziler düzenlemekte, yurt dışından gelen heyetlerle üyelerin buluşmasını sağlamakta ve sektörel katalog ve tanıtım etkinlikleri gibi faaliyetler ile de üyelerin ticaretlerini artırmaya çalışmaktadır. MÜSİAD her iki yılda bir Türkiye’de MÜSİAD fuarı düzenleyerek yurt dışından alım heyetlerini bu fuara getirmekte yurt dışında da sektörel fuarlar düzenleyerek ihracata çok büyük bir destek vermektedir.
MÜSİAD Sağlık Sektörü üyeleri hangi alanlarda faaliyet göstermekteler?
MÜSİAD Sağlık Sektöründe şu iş kolunda üyelerimiz bulunmaktadır: Tıbbi cihaz ve sarf malzeme, Hastane donanımı, tıbbi kimyasal ürün, kozmetik ürün, tıbbi kimyasal ürün üreticileri ve satıcıları, Vakıf üniversiteleri ve özel hastaneler ve sağlık turizmi ile ilgilenen hizmet sağlayıcıları. diş hastaneleri ve diş klinikleri, ilaç üreticileri, eczacılar ile estetik merkezleri.
MÜSİAD Sağlık Sektörü olarak yeni dönemde ne gibi çalışmalarınız olacak?
Öncelikle şunu ifade etmem gerekir ki MÜSİAD bir iş adamları derneğidir. Bu açıdan sürekli olarak üyelerimizin ticaretinin artması ve ihracatın artması bizim gündemimizin birinci maddesindedir. Yerli üretimin güçlenmesi için kamu alımlarında yerli ürün tercihi ve yerli avantajının uygulanması için çalışmalar yapmaktayız. Yerlileşmenin artması için üyelerimizi üretime teşvik etmekteyiz. İhracatın artması için sürekli yurt dışı alım heyetleri organize edilmekte, bazı ülkelere üyelerimizle beraber ticari seyahatler düzenlenmekte, 2 yılda bir düzenlenen MÜSİAD fuarı ile de bunu desteklemekteyiz. Yeni dönemde MÜSİAD her zaman olduğu gibi sürekli sorun konuşan değil çözüm ve iş üreten dernek olmaya devam edecektir.
Yurt dışında gerçekleştirmeyi planladığınız çalışmalarınız var mı?
En son MÜSİAD İngiltere şubemizin açılışını gerçekleştiren Abdurrahman Kaan Bey’e de teşekkür ediyorum. MÜSİAD camiası yurt dışında hızla büyümekte. Yurt dışındaki şube ve temsilciliklerimiz üzerinden de üreticilerimizin ürün ve hizmetlerini yurt dışına pazarlama fırsatları sunmaktayız. Şube ve temsilciliklerimiz hem yerel hükümet yetkilileri ile temasta hem güvenilir firmalarla temasta bize fayda sağlamakta B2B görüşmelerle de bizim ürün ve hizmet sunucularımızı buluşturmaktadır.
Türkiye’de sağlık sektöründe son 15 yılda önemli adımlar atıldı. Sağlıkta Dönüşüm Programı başarıyla uygulandı. Yapılan çalışmalar ile ilgili sizin görüşleriniz neler?
Evet ülkemizde Sağlıkta Dönüşüm Programı gerçekten başarı ile uygulandı. Şimdi bunu geliştirme ve pazarlama zamanıdır. Hiçbir zaman gelişmeler durmamalı ve en iyisini oluşturuncaya kadar devam etmelidir. Bu dönüşüm ile özel hastanelerin önü açılmış sağlık turizmi konusu gündemimize girmiştir.
Tıbbi cihazda yerlileşme ile ilgili düşünceleriniz neler? Sağlık Bakanlığı bu konuya büyük önem veriyor?
Bildiğiniz gibi sağlık stratejik alan ilan edildi.Tıbbi cihazda yerlileşme olmadan ülkemizin stratejik gelişimi eksik olacaktır. Bu konu çok çok önemlidir. Yerlileşmenin önünü açacak başlıklar ve yerlileşmenin önünü tıkayan konular sürekli masamızda olup yetkili mercilerle bu konular istişare edilmektedir.Yerlileşme ile ilgili teşvik ve destekler konusu da çok önemli olup uygulamalar tarafımızdan sürekli takip edilmektedir. Yerlileşmede şehir hastanelerini (PPP) bir fırsat uygulama alanı olarak görmekteyiz. Yüksek yerliliği uygulamayan PPP projelerinin takip edilmesi gerektiğini ve uyarılmaları gerektiğini düşünüyoruz. Yüksek yerliliğe dikkat eden şehir hastanelerinin de onurlandırılması gerektiğini düşünmekteyiz.
Yeni Sağlık Bakanı Dr. Ahmet Demircan’a da bir ziyaretiniz oldu. Biraz bundan da bahseder misiniz?
Sayın Sağlık Bakanımız Dr. Ahmet Demircan ile MÜSİAD yönetimi olarak bir hayırlı olsun görüşmemiz oldu. Sağlık Bakanımızın Samsunlu olması ayrı bir avantaj olarak görüyoruz. Samsun Medikal Kümelenme dolayısı ile medikal kümelenmeler konusunda bilgi sahibiler. Bu sebeple de yerli tıbbi cihazlar ve malzemeler konusunda çok hassas olduğunu gördük ve mutlu olduk. MÜSİAD olarak gerek yerlileşme konularında gerekse şehir hastaneleri uygulamaları konusunda tecrübelerimizi paylaşabileceğimizi kendilerine ifade ettik.
İstanbul Ticaret Odası 33 No’lu Sağlık Hizmetleri Meslek Komitesi ile sağlık sektöründeki ortak sorunları görüştüğünüz bir toplantınız olmuştu. İTO ile başka neler yapmayı planlıyorsunuz?
İstanbul Ticaret Odası bizim için ve ülke için çok önemli odalarımızdadır. Gerek İTO Başkanımız İbrahim Çağlar Bey ile yaptığımız görüşmelerde gerekse 33 nolu sağlık hizmetleri meslek komitesi başkanı sayın Yrd. Doç. Dr. Mustafa Cantürk ve ekibi ile ile yaptığımız görüşmeler sürekli devam edecektir. Bu istişarelerden çıkan güzel bilgiler üyelerimizle paylaşılmaktadır. MÜSİAD ve İTO arasındaki bu ufuk açıcı görüşmeler üyelerimizin de ufkunu açmaktadır. Yeni dönemde İTO’nunda bu görüşmelere önem verdiğini görmek bizide mutlu etmektedir. Bizi ev sahipliği ile onurlandıran Sayın İbrahim Çağlar’a ve İTO 33. Meslek Komitesi Başkanı Sayın Doç. Dr. Mustafa Cantürk’e teşekkürlerimi arzediyorum.