Yeditepe Üniversitesi İhtisas Hastanesi’nde Girişimsel Radyolog ve Nöroradyolog olarak görev yapan ve aynı zamanda radyoloji anabilim dalı başkanlığı görevini yürüten Doç. Dr. Başar Sarıkaya ile bir söyleşi gerçekleştirdik.
Hem akademik hem de teknolojik anlamda öncü kurumlardan biri olan Yeditepe Üniversitesi’nden biraz bahsedebilir misiniz?
Üniversitemiz 1996 yılında kuruldu. 2006 yılında da Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Kozyatağı açıldı. Yeditepe Üniversitesi Hastanesi, üstün teknolojisi ve akıllı sistemlerle donatılmış alt yapısıyla, 26 Ağustos 2006 tarihinden beri hizmet vermektedir. Ulusal ve uluslararası alanda birçok başarıya sahip, profesör ve doçent ağırlıklı hekimlerden oluşan kadrosu ile yeni ve başarılı hekimler yetiştirmek üzere önemli çalışmalar yapmaktadır. Yeditepe Üniversitesi Bağdat Caddesi Polikliniği, Diş Hekimliği Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi, Göz Hastalıkları Araştırma ve Uygulama Merkezimiz de var. Koşuyolu’ndaki Yeditepe Üniversitesi İhtisas Hastanesi olarak da son birkaç ay içinde aktif olarak çalışmaya başladık. Radyoloji anabilim dalında 5 öğretim üyemiz var. Radyoloji geniş bir tıp branşı. Tepeden tırnağa tüm vücudu, anatomisini, hastalıkları bilmek zorundasınız. Bunları da tüm diğer branşlarla aynı dille konuşabilmeniz gerekiyor. Öyle olduğu için yan dal veya üst ihtisas alanlarında branşlaşmak kaliteli sağlık hizmeti sunabilmek için esastır.
Hastanenizde ağırlıklı olarak ne tarz vakalarla sıklıkla karşılaşıyorsunuz?
İlk planlamada hastanemizin onkoloji ağırlıklı olması düşünülüyordu. Ancak nörobilimler başta olmak üzere, erişkin ve pediatrik hematoloji gibi diğer nitelikli üst ihtisas alanlarında da hasta kabul ediliyor. İki hastanenin entegre çalışması burada önemli. Bazı branşlar bu hastanemizde bazı branşlar ise Kozyatağı hastanemizde ağırlıklı olacak. Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Görüntüleme Merkezi’nde yer alan Multislice BT, 3 Tesla MR, PET-BT ve Gama Kamera, teşhis ve tedavide büyük kolaylık sağlayan dünyada gelişmiş teknolojiye sahip cihazlardan bazılarıdır.
Kurumunuzdaki gelişmiş sistemlerin hastalara ve sağlık sistemine getirdiği faydalardan bahseder misiniz?
GE Sağlık’ın İntraoperatif 3T MR sistemini aktif olarak kullanmaya başladık. Zaten ihtiyacımız olan bir cihazdı. Bunun öncesinde Yeditepe Üniversitesi özellikle beyin cerrahi alanında dünya çapında bir yere sahip olduğu için, beyin tümörü görüntülemesinde ameliyat sonrası takip görüntülemede bazı üst düzey nöro görüntüleme yöntemlerini kullanıyorduk. Örnek olarak; beyin perfüzyon görüntüleme, difüzyon tensör görüntüleme, MR spektroskopi ya da fonksiyonel MR gibi ileri sayılabilecek nöro görüntüleme yöntemleri aslında Yeditepe için rutin. Klinikte her gün uyguladığımız yöntemler. Bunlara halen devam ediyoruz. İntraoperatif MR’in bize en büyük katkısı ameliyat sırasında tümörün tamamının çıkıp çıkmadığını görmek oldu. Tümör kalıntıları sebebiyle hastanın daha sonra ikinci bir ameliyata maruz kalmaması için ameliyat esnasında hasta MR’a alınır, görüntülemesi yapılır. İntraoperatif MR’ın böyle bir avantajı var.
Sentetik MR ile ilgili neler söylersiniz?
Manyetik Rezonans görüntülemede farklı doku kontrasları elde etmemiz gerekiyor.
Hangi anatomik bölgeyi çalışırsak çalışalım farklı planlarda ve farklı kontrastlarda sekanslar elde etmemiz lazım. Bunlardan bazıları anatomik ayrıntıyı ön plana çıkarırken bazıları patolojiyi daha net gösterir. Son yıllarda Sentetik MR adını verdiğimiz bir teknikle aynı anda pek çok MR parametrelerine sahip görüntüleri elde ettikten sonra, bunları kendimiz işleyerek farklı kontrastlar elde edebiliyoruz. Sentetik MR dediğimiz yönetimin GE’deki karşılığı MAGİC tekniği oluyor. Aksiyel planda elde ettiğimiz tek bir sekantstan T2 adlı görüntüleri, FLAIR, yani sıvının baskılandığı T2 adlı görüntüyü inversion recovery T1 görüntüleri elde edebiliyoruz. Gerçekten inanılmaz.
Girişimsel Radyoloji Ünitenizde bulunan çift planlı DSA cihazı için neler söylemek istersiniz?
Periferal girişimsel radyolojive nöroradyoloji alanlarında üst ihtisas eğitimim bulunduğundan, her iki alanda da hasta kabul ediyor ve tedaviler uyguluyoruz. Cihazın çift planlı olması, nörogirişimsel vakalar için büyük avantajlar sağlıyor. 3 boyutlu DSA veya anjiyo BT elde etme şansımız mevcut. Bu yöntem tüm taleplerimize cevap veren bir cihaz.