Yusuf KÜRKÇÜOĞLU yazdı…
Sağlık sektörünü yakından bilen, tanıyan bir isim olan Dr. Fahrettin Koca’nın Sağlık Bakanı olması memnunlukla karşılandı.
Başkanlık sisteminin ilk Sağlık Bakanı Medipol Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Fahrettin Koca oldu. Sağlık sektörünü yakından bilen, tanıyan bir ismin Sağlık Bakanı olması memnunlukla karşılandı diyebilirim. Yeni Bakan Sayın Koca’ya başarılar dileriz…
Bu arada, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne dair 1 Numaralı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, Resmi Gazete’de yayımlandı.
ALIM GARANTİLİ SÖZLEŞMELER
Kararnameye göre, tıbbi ürün ve hizmetlerinin teşvik edilmesi kapsamında da Bakanlık, ileri teknoloji gerektirenler başta olmak üzere ülkenin sağlık sektöründeki tıbbi cihaz, ürün, hizmet ve ilaç sanayisinin geliştirilmesine ve desteklenmesine yönelik politikaların belirlenmesi amacıyla çalışmalar yapacak. Bu amaçla girişimcileri yönlendirecek, yerli sanayiye mali ve diğer teşvikleri uygulayabilecek, yerli sanayinin teknolojik alt yapı ve yeteneklerini araştıracak, bunların geliştirilmesine yönelik tedbirleri alacak, gerektiğinde yurt dışından yerli sanayiye teknoloji transferi yapılmasını sağlayacak.
Bakanlık ve bağlı kuruluşları, sağlık hizmeti sunumunda ihtiyaç duyulan tıbbi cihaz, ilaç ve diğer ürün ve hizmetlerin alımında mümkün olduğunca yurt içi sanayi imkânlarından faydalanacak. Bu amaçla yurt içi firmalara araştırma, geliştirme, prototip ve seri üretim faaliyetlerini yaptıracak. İhtiyaç halinde yerli ve yabancı gerçek ve tüzel kişilerle alım garantili sözleşmeler yapılabilecek ve yedi yıla kadar gelecek yıllara yaygın yüklenmeye girişilebilecek.
Sağlık hizmeti sunumunda ihtiyaç duyulan tıbbi cihaz, ilaç ve diğer ürün ve hizmetlerin yurt dışından alınması ya da bu yönde yurt dışı kaynaklı yatırım yapılması durumunda, karşılığında satıcı firmadan yerli sanayi katılımı, Ar-Ge, teknolojik iş birliği ve off-set yükümlülüğü istenmesine ilişkin hususlar Bakanlıkça düzenlenecek. Sistemin çalışması için alım garantisi yerine ödeme garantisi verilmeli bence. Sektörün sorunu satıştan ziyade tahsilat yapamamak.
ŞEHİR HASTANELERİ
Bu sayımızda Şehir Hastaneleri ve Devlet Hastaneleri dosyası hazırladık. Bilindiği gibi 31 Proje’de 44 bin 259 yatak kapasitesi bulunuyor. Mersin, Adana, Yozgat, Isparta ve Kayseri Şehir Hastaneleri hizmete girmişti. Bilkent, Manisa, Elazığ ve Eskişehir Şehir Hastaneleri ise bu yılın sonuna kadar hizmete girecek. Şehir Hastanesi yapılacak diğer iller ise şöyle: Şanlıurfa, Diyarbakır, Gaziantep, Trabzon, Ordu, Samsun, Konya, Antalya, Ankara, Denizli, Aydın, İzmir, Kütahya, Bursa, Kocaeli, İstanbul, Tekirdağ. Şehir Hastaneleri ile ilgili Sağlık Yatırımları Genel Müdürü Hüseyin İnceöz ile bir röportajımız oldu. İlgiyle okuyacağınıza eminim. Bu sayımızın kapak röportajını ise ACENDIS’ten Ali Türkoğlu ve Gürkan Köroğlu ile yaptık. Anahtar teslim hastane projeleri ile adını tüm dünyaya duyuran ACENDIS logosunu da yeniledi…
MEDİKAL SEKTÖR NE YAPIYOR?
22 yıldır medikal sektörü yakından takip eden biri olarak söylüyorum: Medikal sektör kendini ve ürettiği ürünleri yeterince tanıtamıyor. Sektör, yüzbinlerce dolar harcayarak ürettiği ürünleri tanıtmak için hiçbir çaba harcamıyor, ürünlerini hastanelere tanıtamıyor. Türkiye’deki 1.500 hastaneye ulaşamayan firmalar sektörel dergilere de bütçe ayırmıyorlar… Sektörde bir elin parmaklarından daha az dergi kaldı. Sektördeki hem yerli hem yabancı firmalara sesleniyorum; ürünlerinizi tanıtmak için lütfen bütçe ayırın. Ürünü üretip tanıtımını yapmamak diye bir şey olmaz sanırım. Pazarlamanın birinci kuralı tanıtım yapmaktır. Ekonominin hareketleneceği günler önümüzde. Medikal sektörde reklam yapan firmalar bu hareketlenmeden payını almalı…
PHARMA NEWS
Bu sayımızdan itibaren dergimizde Pharma News isimli bir bölüm açıyoruz. Bu bölümümüz de ilaç firmalarının haberlerine, röportajlara yer vereceğiz. Türkiye Tıbbi Cihaz ve İlaç Kurumu nasıl iki sektörü de bünyesinde bulunduruyorsa Medikal News dergisi de bundan böyle hem medikal sektörü hem ilaç sektöründeki haberleri okuyucularıyla paylaşacak.