Esra ÖZ
Dijital dünya hayatımızın merkezine yerleşti. Bu değişimle birlikte dijital itibar yönetimi de önem kazanmaya başladı. Dijital itibar yönetiminin öneminin farkında olanlar strateji belirleme konusunda akıllıca hamleler yapıyorlar
İnsanlar, sağlıkla ilgili her şeyi önce online incelemeler yaparak değerlendiriyor. Sağlık konusunda kime güvenileceği konusunda ise, önceden arkadaşların ve aile üyelerinin tavsiyeleri dinleniyordu. Artık bu kararlarını vermeden önce dijital dünyada arama yapıyorlar. Bu nedenle hekimlerin dijital ayak izlerini ve online itibarlarını yönetmeleri her zamankinden daha önemli hale geldi. Dijital dünyada etkili iletişim ve itibar yönetimiyle ilgili seminer veriyorum. Kardiyologlar, jinekologlar, fiziksel tıp ve rehabilitasyon hekimleriyle bir araya geldik ve çok güzel geri bildirimler aldım. Bu konuda temel bilgileri ve gelişmeler hakkındaki yenilikleri öğrenmek büyük önem taşıyor. Tüm dünyanın dijitalleştiği bir ortamda sağlık sektörü de bu konuda hızlı şekilde değişime ayak uyduruyor. Amerikalı akademisyen Dr. Eric Topol önderliğinde, İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) için bir rapor hazırlandı. Raporda robotlar, yapay zekâ ve akıllı asistanların doktorlar üzerindeki yükü hafifleteceği ve hastalarına daha fazla zaman ayırabileceğine değinildi. Raporda dikkat çeken bir nokta ise, sağlık sisteminin aşması gereken en önemli engelin personelin teknoloji alanındaki bilgi eksikliği gösterildi. Bu konuda tüm personelin dijital okuryazarlık alanında eğitilmesinin gerekliliğine de vurgu yapıldı.
Dijital itibar yönetimi sizin için neden önemli?
Dijital dünya hayatımızın merkezine yerleşti. Bu değişimle birlikte dijital itibar yönetimi de önem kazanmaya başladı. İnsanlar günlük hayatta birileriyle iletişim kurmadan önce, dijital ayak izlerini inceliyor. Bu sayede daha tanışmadan kişiler ya da kurumlar hakkında fikir oluşturulabiliyor. Dijital itibar yönetiminin öneminin farkında olanlar strateji belirleme konusunda akıllıca hamleler yapıyorlar. Türk Dil Kurumu’na göre itibar kelimesi “saygınlık ve güvenilir olma” şeklinde tanımlanıyor. Buna kalite, nitelik gibi sıfatları ekleyebiliriz. İtibar edilen bir kişi ya da kurum olmanız insanlara güven duygusunu da yaşatıyor. Tabii bu söylediklerim olumlu itibar oluşturmakla ilgili bir durum için geçerli. Genellikle kriz dönemlerinde yaşanan zorlu süreci yönetme durumlarında itibar akla gelse de her zaman akıllıca hareket etmekte fayda var. İyi bir itibarı “davetiyeye” benzeten Prof. Dr. Charles Fombrun, yüksek bir itibarın kapıları açtığını, başkalarını davet ettiğini, müşterileri ve yatırımcıları beraberinde getirdiğini söylüyor.
Dijital itibar yönetimi neden gerekli?
Türkiye İstatistik Kurumu 2018 yılı internet kullanım oranlarına göre Türkiye’de internet kullanan bireylerin oranı yüzde 72,9’a ulaştı. Her 10 hanenin sekizi internet erişim imkânına sahip. Durum böyle olunca insanlar en ufak tercihleri konusunda karar vermeden önce sorularının yanıtını internette arıyor. En önemli nokta ise, dijital ortamda bilgiye erişimin kolay ve hızlı olması etki gücünü artırıyor. Sosyal medya kullanımı konusunda da dünya ile yarışır şekilde hızla ilerliyoruz. We are social ve Hootsuit tarafından her yıl hazırlanan sosyal medya istatistikleri “Digital in 2018 in Western Asia” sonuçlarına göre, ülkemizde nüfusun yüzde 51’ini oluşturan 51 milyon aktif sosyal medya kullanıcısı var. İnsanlar sosyal medyadan belli bir kanaat oluşturup kanı oluşturduktan sonra tercihlerini yapıyorlar. İnsanlar bir konuda karar vermeden önce dijital dünyada bir seyahate çıkıyor ve topladıkları bilgilerle birlikte tercihlerinin yönünü belirleyebiliyorlar. Bu nedenle dijital itibar yönetimi için öncelikler sosyal medyadaki paylaşımlarınızı mercek altına almanızda büyük fayda olacak. İnsanların sizin ürün, marka, hizmet ve faaliyetlerinizi nasıl algıladığı büyük önem taşıyor. Bu nedenle iletişimin en önemli adımlarından olan dinlemek ile başlayacağız. Hakkınızda söylenenleri gözlemlemek strateji belirlemenizi kolaylaştıracak.
Dijital itibar yönetimi için neler yapabilirsiniz?
Dijital pazarlama dünyasında, isminiz, web adresiniz ve iletişim bilgilerinizde tutarlılık önem taşıyor. Google, Yandex gibi arama motorları, kullanıcı sorgularına yanıt vermek için bağlantı ipuçlarını kullanıyor. Bunlardan biri konumunuzdur. Cep telefonunuzda bir doktor ararsanız, Google konumunuzu belirler ve en yakınınızdaki seçenekleri size sunar. Google’ın öncelikli endişesi kullanıcı deneyimleridir. Birine kötü talimatlar verilmesi, bağlantısı kesilmiş bir telefon numarası veya yanlış çalışma saatleri, kullanıcı deneyiminin zayıf olmasına neden olur. Google, iletişim bilgilerini doğrulamayı sever. Bilgilerinizin güvenilir olması insanlar üzerinde bıraktığınız izlenimde de etkili olur.
En çok sağlık sektörüne ilişkin reklamlara ceza uygulandı
Dijital ortamda sağlık reklamları özellikle hassasiyetle yaklaşılması gereken bir konu. Ticaret Bakanlığı tüketiciyi aldatan reklamlara ceza uygularken, en yüksek cezaları sağlıkla ilgili olanlara verdi. Reklam Kurulu’nun tüketicileri aldatıcı ve yanıltıcı reklamlara düzeltme, durdurma ve idari para cezası gibi ceza verme yetkisi bulunuyor. 2018 yılında Reklam Kurulu tarafından toplam 4 bin 148 dosyanın karara bağlandığını belirten Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 2018 yılında 4 milyon 600 bin lira ile en çok sağlık sektörüne ilişkin reklamlara idari para cezası uygulandığını söyledi. Kurul tarafından 2017 yılında sağlık reklamlarına 2 milyon 657 bin lira değerinde idari para ve durdurma cezası verilmişti. Bir yıl sonra ise, bu cezaların ikiye katlandığı görülüyor.
Hasta fotoğrafı paylaşmayın
Dijital ortamlarda sağlık kuruluşlarının, doktorların ve sağlık çalışanlarının, paylaşımları mercek altına alınıyor. Tıbbi işlemlerin gerçekleştirildiği hastaların tedavi öncesi ve sonrasına ait görsellerin, sağlık çalışanlarının hasta ve hasta yakınları ile birlikte görüntülerinin paylaşıldığı içerikler ceza alıyor. Sağlık profesyonelleri, toplumu sağlıkla ilgili konular hakkında doğru bir şekilde bilgilendirmeli ve yanıltıcı bilgilerden korunmaları için yol gösterici olmalıdır.
Kurumunuz da dijital dünyada yerini almalı
Hastaneniz sosyal medyayı kullanmıyorsa, öğrenme eğrisinin arkasındasınız demektir. İnsanlar sağlık da dahil olmak üzere yaşamlarındaki her şeyi tartışmak için sosyal medya kullanıyor. Sosyal medya, hastane adına söylenebilecek ve söylenemeyecek düzenlemelere rağmen, geçmiş, şimdiki ve gelecekteki hastalarla iletişim kurmak için gerçekten önemli bir mecra. Sosyal medya, toplumumuza derinden nüfuz etti. Düşüncelerimizi paylaştığımız ve başkalarına destek verdiğimiz bir yer haline geldi. Artık insanlar sosyal medyayı günlük yaşamlarının bir parçası olarak kabul ediyor. Bu nedenle sağlık profesyonelleri, etkili, bilinçli ve doğru şekilde dijital ortamda yerlerini almaları önem taşıyor. Dijital çağda geride kalmayın, güzel örneklerden ilham alın ve size özel içerikler hazırlayarak dijital itibarınızı etkili şekilde yönetin.
Dijital itibar yönetimi için öneriler
Eylemlerinizin, söylemlerinizle tutarlı olması gerekiyor. Güvenilir olmanız için dijital ortamda şunlara dikkat etmenizde fayda var:
- Kişisel ya da kurumsal markanızın amacını belirleyin ve kendinizi tanıtın. Web siteniz olsun.
- Sosyal medyada yerinizi alın.
- Hedef kitlenize uygun içerikler ve etkileşimler sağlayın.
- Fotoğraf ve görsellerinizi profesyonel şekilde hazırlayın.
- Dijital imajınızı oluştururken, arama sonuçlarına dikkat edin.
- Blog yazmak sizinle iletişime geçmek isteyenler için etkili olacaktır.
- İçerik pazarlama stratejisi geliştirin.
- Tutarlı davranın.
- Reklamın iyisi de kötüsü de olur. Güvenilir olmak istiyorsanız, iyi dijital ayak izleri bırakın.
- Dijital dünyayı geleneksel medya ile destekleyin. Televizyon, gazete gibi geleneksel medyada yer alan haberler dijital dünyada da itibar yönetiminde de etkili olabiliyor.
Dijital dünyada etkili iletişim ve itibar yönetimiyle ilgili her geçen gün yeni bir çalışma yapılıyor. Algoritmalar güncelleniyor, dijitalleşme teknoloji ile destekleniyor. Hekimler, hastalar ve sağlık sektörünün bu değişimi iyi bilmesi, etkili yönetmesi gerekiyor.