Üniversite hastanelerinin aldıkları tıbbi sarf malzeme ve tıbbi cihazların ödemelerini çok geç yapmaları sektörü bir darboğaza sürüklüyor.
ÖDEME(ME) SORUNU!
Tıbbi cihaz ve sarf malzeme borçları dışında tüm borçlarını geciktirmeden öde, tıbbi cihaz ödemelerine sıra geldiğinde es geç. Üniversite hastaneleri bunu neden yapıyorlar? Siz hizmet veren doktorlarınızın maaşlarını 1 gün bile geciktirebiliyor musunuz? Peki hastaların tedavisi için aldığınız tıbbi cihaz ve sarf malzemelerin ödeme zamanı geldiğinde bu ödemeleri neden yapmıyorsunuz? Peki bu ödeme (me) sorununa bir çözüm bulmak için ne yapıyorsunuz? Bence koca bir hiç. Borçlu olduğunuz firmalar sizden alacaklarını hukuk yoluyla mı alsınlar istiyorsunuz? Yoksa hastanedeki cihazları söküp götürmelerini mi bekliyorsunuz?
Üniversite hastanelerinin aldıkları tıbbi sarf malzeme ve tıbbi cihazların ödemelerini çok geç yapmaları sektörü bir darboğaza sürüklüyor. Medikal sektör dışında bu durumun farkında olan birileri var mı acaba? Varsa ne tedbir alıyorlar? Tıbbi cihaz ve sarf malzemeyi tedarik edip parasını ayları aşan, yılları bulan bir sürede ödemenin mantıklı bir açıklaması var mı?
Üniversite hastanelerinin giderleri içerisinde tıbbi malzemenin toplam gider içindeki payı yaklaşık yüzde 20 civarında. Bu pay çok değil. Peki buna rağmen, sektöre ödeme yapılmaması bir yönetim sorununun da olduğunun ispatı değil mi?
YENİ BİR YÖNETİM ANLAYIŞI ŞART
31 Aralık 2017 öncesi, ilaç ve medikal firmalara olan borçlar, Maliye Bakanlığınca borç karşılığı verilen kaynak ile üniversite hastanelerini biraz olsun rahatlatmıştı ama kalıcı bir çözüm sağlanamamıştı. Uzun süreye yayılan ödeme planları, üniversite hastanelerinin bu sarmalın içinden çıkmasını hayli zorlaştırmakta. Üniversite hastaneleri maddi anlamda rahatlamak için özel sağlık kurumlarının ve vakıf üniversitelerinin hastadan SUT fiyatının yüzde 200’ü oranına kadar fark alması hakkının kendilerine de verilmesini istiyor. İnanın bu hak da verilse üniversite hastanelerinin ödeme sorunu düzelmez. Tek çare bu hastanelerin tamamının Sağlık Bakanlığı tarafından yönetilmesi. Bu konuda Sağlık Bakanlığı tarafından bir çalışmanın yapıldığı da gelen bilgiler arasında.
SORUNLAR KONGREDE ELE ALINDI
Üniversite hastanelerinin durumu geçtiğimiz ay Antalya’da düzenlenen Tıbbi Tedarik Kongresi’nde de ele alındı. Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar da kongre konuşmacıları arasındaydı. Prof. Dr. Kibar, etkin bir tedarik sistemi için etkin bir ödeme sisteminin olması gerektiğini belirtti konuşmasında. Prof. Dr. Kibar, gelir esaslı değil, gider esaslı global bütçeye geçmek istediklerini anlattı. Kısa sürede bu soruna bir çözüm bulunmalı. Yoksa 6-7 milyar TL’lik borçlar 10 milyar TL’yi aşacak gibi. Borç artınca tabi ki sorunlar da büyüyecek.
Bu arada yerlileşme millileşme konusu da bu borçlar yüzünden yara alıyor. Üretim yapacak birçok firma ödemelerini zamanında alamadığı için ekonomik olarak da sıkıntı da. Mevcut üretim yapan firmalar ise yaşadıkları darboğazı ihracat yaparak biraz aşmaya çalışıyorlar. İnanın medikal sektörün ihracatı olmasa idi bugün birçok firma kapasına kilit vurmuş durumda olacaktı. İç piyasayı rahatlatmak için üniversite hastanelerinin borçlarının en kısa zamanda temizlenmesi gerekiyor.
EXPOMED FUARI’NDAYIZ..
Mart sayımızda yine sağlık sektöründen önemli haberler yer alıyor. Kapak röportajımızı Çapa Medikal Genel Müdürü Sayın Zekeriya Avşar ile gerçekleştirdik. Tıbbi tedarik konusunda Türkiye’nin lider firması Çapa Medikal’in hedefinde bölge ülkelerine açılmak var. Bu önemli röportajı ilgiyle okuyacağınızı umuyorum. Medikal News olarak her zaman sektördeki firmalarımızın yanında yer aldık. Onların her etkinliğinde bulunduk. Biz birlikte büyük bir aileyiz. Bu ailenin üyelerinden Güneydoğu Medikalciler Derneği Başkanı Sayın Ahmet Bulut ve Tıbbi Cihaz Satış Merkezleri Derneği (TÜMER) Başkan Yardımcısı Metin Öğütçü ile de bir röportaj yaptık. Bu iki röportajımız da dikkat çekici.
28-30 Mart 2019 tarihleri arasında İstanbul Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek olan Expomed Fuarı, sağlık sektöründeki en yeni teknolojilerin, Ar-Ge ve inovasyon harikası ürünlerin sergileneceği bir platform olarak ön plana çıkıyor. Sektördeki tüm firmaların bu fuara katılması gerekli. Medikal News dergisi olarak fuardaki standımıza tüm dostlarımızı bekleriz.