Probiyotikler, içerdiği dost bakteriler sayesinde sindirim sistemini destekleyerek, vücudun doğal dengesini koruyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Bağırsak mikroflorasını düzenlemeye yardımcı probiyotikler içten gelen doğal dengeyi koruyor. Çocuk Hastalıkları ve Gastoentereloji Uzmanı Prof. Dr. Raşit Yağcı, annelere bebeğin sağlığı için emzirme ve ilk 1000 gün doğal beslenme uyarısı yaptı. Yağcı, anne sütü ile beslenmeyen, sık sık antibiyotik alan çocuklara ise bağırsak mikroflorasını düzenlemeye yardımcı probiyotik ürünler verilmesini tavsiye etti.
Vücudumuzun ve sindirim sistemimizin dengesini korumak için probiyotiklerin öneminin anlatıldığı “içten gelen doğal denge” adlı toplantıda, doğal beslenme ve sindirim sisteminin korunması için doğal probiyotik denilen dost bakterilerin alınmasına dikkat çekildi.
Sandoz’un Avrupa’da en çok tüketilen probiyotik ürünü Bakso adına düzenlediği basın toplantısında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Raşit Vural Yağcı ile sağlıklı yaşam konusundaki yaklaşımlarıyla tanınan oyuncu, aromaterapist Ayşe Tolga katıldı. Toplantıda, yetişkin ve çocuklarda bağırsak florasını koruyarak hayatın dengesine sahip çıkmanın doğal yolları anlatıldı. Ayrıca probiyotik takviyelerinin bağışıklık sistemi üzerindeki önemi vurgulandı.“Bakteriler, normal doğumla bebeğe geçen hediyedir”
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları Gastroenteroloji Uzmanı Prof.Dr. Raşit Vural Yağcı ise, insanoğlunun 200 bin yıldır, bakterilerin ise 3,5 milyar yıldır dünyada olduğunu kaydetti. Bakterilerin sayılarının da akıllarının da çok fazla olduğunu, bakterisiz bir hayatın düşünülemeyeceğini kaydeden Prof. Dr. Yağcı, şunları söyledi: |
“Normal doğumla dünyaya gelen çocuk, annenin karnındaki1,5 kg. bakteri ile tanışır. Bu bakteriler anneden bebeğe geçiyor. Hayata doğrularla başlanmalı, bebekler sezaryenle dünyaya getirildiğinde sağlık adına bir kaç puanı çalınarak dünyaya getiriliyor. Kimsenin buna hakkı yok. Tabiatın gösterdiği kurallara uymazsak alerjiler ve diğer hastalıklar artacak. Anne sütü aynı zamanda bakteriler içindir. Bakteriler, annenin sağlığını yönettiği gibi bebeğin sağlığını da yönetir. Bu bakterileri ne kadar sağlıkla karşılar ve korursak o kadar sağlıklı kalırız. Çocuğun çok küçük yaşlardan itibaren fermente ürünlere alıştırılması gerekir. Çocukları doğru yiyeceklere alıştırır ve market ürünlerine girmezsek, her zaman doğru ürünleri tercih eder. İyi beyin gelişimi olduğu için zeka puanı yüksek olur. Fermente yani içine bakteri karıştırılan tüm ürünler iyidir. Bunlar, yoğurt, peynir, ev turşusu, şalgam ve boza fermente ürünlerdir ve çok iyidir. Bir beslenme destek ürünü olan probiyotikler de vitaminlerden daha kıymetlidir.”
“Bağırsaklar, sağlığın kumanda odası ve ikinci beyindir”
Bağırsakların sağlığın kumanda odası olduğunu kaydeden Prof. Dr. Yağcı, bağırsakların aslında ikinci beyin olduğunu söyledi. Prof. Dr. Yağcı şöyle devam etti:
“Vücudumuzdaki bakteri topluluğunu korumak çok önemlidir. Bu nedenle bebeklerimizi hayata doğru başlatalım, doğru yaşatalım. Beslenme destek ürünü probiyotikler ilaç değildir. Bunlardan korkulacak bir şey yok. Çocuklara gereksiz yere antibiyotik vererek çocuğun mikrobiyotasında katliam yapılıyor. Çünkü antibiyotikler yararlı bakterileri de öldürüyor. Bu durumda beslenme destek ürünlerinden destek almak faydalıdır. Antibiyotik kullananlar, seyahat ishali riski taşıyanlar bu ürünlerden yararlanabilir. ABD ve Avrupa ülkelerinin pek çoğunda bu konuda yasal bir düzenleme olmamasına rağmen sezaryenle doğan çocuklara probiyotik destek verilir. Probiyotikler, hayatın döngüsü içinde çok önemli bir yere sahiptir. Biz evlenince floralarımız da evleniyor. Flora bakterileri bizim sağlığımızı yöneten yerdir”
İlk 1000 Güne dikkat !
Bebeğin anne karnında geçirdiği 270 günün ardından, bunu takip eden iki senenin önemine işaret eden Yağcı, “ilk 1000 günde bebeklerin iyi beslenmesi çok önemli. Çocuk ilk 1000 gününü iyi geçiriyorsa, korkmayın. Çünkü üç yaşında çocuğun akıl puanı belli oluyor, ruhsal yapının temelleri belli oluyor” dedi.
Toplantıda, Sandoz Türkiye ve Bağımsız Devletler Topluluğu Başkanı Dr. Altan Demirdere, Bakso ve probiyotik takviyeleri hakkında bilgi verdi. Dr. Altan Demirdere, antibiyotik kullanımı, stres ve kötü beslenme gibi etmenler nedeniyle vücuttaki yararlı bakteri sayısının azaldığını, bu durumun, vücudumuzun doğal dengesini bozduğunu söyledi.
Dr. Demirdere, probiyotiklerin bağırsak mikroflorasında yararlı bakteriler olarak sindirim ve bağışıklık sisteminin desteklenmesinde önemli rol oynadığını kaydederek, 30 yıldan beri Sandoz güvencesi ve kalitesi ile dünyada Linex adı ile piyasada lider olan probiyotik ürününü Türkiye’de Bakso adıyla kullanımına sunduklarını kaydetti.
Sandoz’un son 30 yılda 5 milyardan fazla Bakso probiyotik kapsül ürettiğini kaydeden, Demirdere, Bakso ve Bakso ailesi ürünlerin 40’ı aşkın ülkede satıldığını da belirtti. Dr. Demirdere, probiyotik ürünlerin sindirim sitemimizi düzenlemeye ve bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olduğunu da vurguladı.
Ayşe Tolga “Çocuğuma katkılı ve şekerli gıda vermiyorum”
Toplantıda konuşan oyuncu ve aromaterapist Ayşe Tolga ise, sağlığın korunması için en kuvvetli silahın doğal beslenme olduğunu belirterek, kızına katkılı ve şekerli gıda vermediğini, doğal beslenmeye çalıştığını belirtti. Bağırsak florasını korumak ve vücudun dengesini sağlamak için probiyotikleri tavsiye eden Tolga “ Hedefimiz, hastalanmayı engellemek olmalı. Hastalıklardan korunmak önemli” dedi. Tolga, herkesi içten gelen doğal dengeyi keşfetmeye davet etti ve yaptığı yoga hareketiyle de Ayşe Kucuroğlu ve Ece Vahapoğlu’na meydan okudu.