Ediz Doğru, “Düşük ısı sterilizasyonu yöntemleri arasında yeni teknoloji olarak bilinen ve insan sağlığına herhangi bir zararı bulunmayan hidrojen peroksit sterilizatörü tercih edilmelidir” dedi.
İstem Sterilizasyon Proje Sorumlusu Biyomedikal Mühendisi Ediz Doğru ile solunum cihazlarının sterilizasyonu üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.
COVID-19 sebebi ile hastanelerde çok fazla kullanımı olan Solunum Cihazlarının sterilizasyonunda uygun yöntemler nelerdir?
COVID 19 virüsü 560C de canlı üzerindeki etkinliğinin 10.000’de bire düştüğü bilinmektedir. Dolayısıyla sıcaklıkla bir dekontaminasyon sağlanabilir diyebiliriz. Fakat diğer mikrobiyolojik ajanlarla ilgili riskler devam eder. Solunum cihazlarının ve sökülebilir aksesuarlarının ısıya dayanaklı parçaları her sağlık kurumunda bulunan buhar sterilizatörleriyle steril edilebilir. Ancak yüksek ısıya hassas olan elektronik aksam ve aksesuarlarını bu yöntemle steril etmek mümkün değildir.
Yüksek ısıya hassas parça ve aksesuarları için etilen oksit, formaldehit ve hidrojen peroksit düşük ısı gaz sterilizatörleri tercih edilmelidir. Solunum cihazları direkt olarak akciğerle temas halinde olduğu için kullanılacak yöntemin kimyasal bileşeni de ciddi önem taşımaktadır. Eski düşük ısı yöntemleri arasında etkili olan etilen oksit ve formaldehit gazlarının toksik madde içerdiği artık herkes tarafından bilinmektedir ve bu cihazlarda steril edilen ürünlerin döngü sonrasında 12 saate kadar havalandırılmaları gerekmektedir. Bu da malzeme üzerinde toksik kalıntıları barındırabilme riskinin yanı sıra durumu kritik olan hastalar için ciddi bir zaman kaydı demektir.
Bu konuda Steris markasının sunduğu avantajlar nelerdir?
Düşük ısı sterilizasyonu yöntemleri arasında yeni teknoloji olarak bilinen ve insan sağlığına herhangi bir zararı bulunmayan hidrojen peroksit sterilizatörü tercih edilmelidir. Bu cihazların sterilizasyon döngü sürelerini ve malzeme kapasitelerini baz alırsak Steris’in ürettiği V-PRO serisi hidrojen peroksit sterilizatörleriyle bir adım öne çıktığını söyleyebiliriz. Yüksek kapasiteli olan bu cihazlar %59 hidrojen peroksit çözeltisiyle bir döngüyü 16 dakikaya indirebilmektedir. Bu süre günümüzün teknolojik cihazları arasında dünyanın en hızlı sterilizasyon döngüsüdür.
Maskelerin sterilizasyonu ile ilgili neler söylersiniz?
Diğer taraftan, tüm dünyada neredeyse bulunamaz hale gelen kişisel koruyucu ekipmanlar arasında maskeler ciddi önem taşımaktadır. Steris bu noktada da gerekli çalışmaları yapmış olup N95 ve N95 uyumlu maskelerin dekontaminasyonu için hızlı bir çözüm üretmiştir. FDA (U.S. Food and Drug Administration) COVID 19 ile mücadele kapsamında N95 ve N95 uyumlu maskelerin Steris’in ürettiği V-PRO serisi hidrojen peroksit sterilizatörlerinde dekontamine edildiğine dair uygunluk vermiştir. Böylece hastane kendi bünyesinde bu pahalı maskelerin tekrar kullanılmasını sağlayarak, acil temin gibi olumsuz durumlar ile karşılaşmayacaktır. Gözle görünür zedelenme ve kirlenme olmaması ön koşulu ile bu işlem tekrarlanabilmektedir. V-PRO sağlık çalışanları için de önemli bir farklılık sunmaktadır.