Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yerli tanı kitini ilk kez tanıttı. Antikor testlerini üreten Türklab firmasının dünyanın her tarafına test kiti satabildiğini kaydeden Bakan Varank, “Bu firmamızın yeni bir projesine TÜBİTAK’tan destek vereceğiz. Yerli tanı kitleriyle ilgili yeni projelerimiz de var” dedi. Yeni tip koronavirüsün (Covid-19) tedavisinde kullanılan iki ilacın yerli sentezinin bu ay içinde tamamlanacağına dikkati çeken Varank, “İlaçla ilgili bu ay içinde vereceğimiz müjdeler olacak.” ifadesini kullandı. Bakan Varank, Tvnet televizyonunda, Türkiye’nin son yıllarda yaptığı teknoloji atılımlarını anlatarak, gündemi değerlendirdi. Yerli tanı kitini ilk kez tanıtan Varank, konuşmasında şunları kaydetti:
KOSGEB’İN GİRİŞİMCİLİK EL KİTABI: İcat çıkarmak isteyen, bir fikrini ete kemiğe büründürmek isteyenlere desteklerimizi veriyoruz. KOSGEB, Türkiye’de girişimciliği destekliyor. Sadece para vererek yapılacak bir iş değil bu. Mentörlük, yol arkadaşlığı, yapmanız lazım. İşte KOSGEB’in Girişimcilik El Kitabını da online eğitim platformunda kullanıyoruz. Gayet başarılı bir kitap. Web sitemize de koyduk. Herkes bunu okuyabilir.
BAŞARI HİKAYESİ: Yerli ve milli yoğun bakım solunum cihazının dünyanın her tarafına ihracat yapılıyor. Bir kısmı hibe. Somali, Çad, Brezilya, Nijer, Libya gibi. Milli solunum cihazı bizler için başarı hikayesi. Biz bu cihazları seri üretime geçirmiş olduk. Bu cihazın üretiminde başka hiçbir yurt dışı tedariğe ihtiyacımız olmayacak. Üretim kapasitesi gayet yüksek. Günlük 300 adet bu cihazlardan üretiliyor.
YERLİ TANI KİTİ ÜRETİMİ: Türklab, antikor testlerinin başarıyla üreten bir firmamız. Ben de onların testini buraya getirmek istedim. Bu firmamız dünyanın her tarafına test kiti satabilen bir firmamız. TÜBİTAK ile tanı kitleri konferansı gerçekleştirdik. Bu firmamızın yeni bir projesi için TÜBİTAK’tan destek vereceğiz. Kandan yapılan bu antikor testini kamuoyu ile paylaşmak istedim. Yerli tanı kitleriyle ilgili yeni projelerimiz de var.
AŞI VE İLAÇ ÇALIŞMALARI: Aşı ve ilaç konusunda 17 proje var. 8’i aşı 9’u ilaç geliştirme projesi. 8 aşı projemiz de çok başarılı şekilde devam ediyor. Aşılması gereken konular, atılması gereken adımlar var. Bu 8 aşı projesinden 4’ünde hayvan deneyleri aşamasına gelmiş durumdayız. İnşallah güzel neticeler alırız.
YENİ MÜJDE: Antikor testleri vücudunuz bu hastalığı atlattıysanız, oluşan antikorları tespit eden testler. Tarama testleri tüm dünyada antikor testleri üzerinden yapılıyor. İlaçla ilgili bu ay içinde vereceğimiz müjdeler olacak. Bu ilaçlar zaten şu an hastalığın tedavisinde kullanılıyor. Biz bunların yerli sentezlerini geliştireceğiz.
AKTİF VE ETKEN MADDEDEN ÜRETİM: Yerli sentez ne demek? Siz ilaçları çok farklı şekilde geliştirebilirsiniz. Etken maddesini yurt dışından getirip burada paketleyip ilaç haline getirebilirsiniz. Bunu da yerli ilaç olarak değerlendirebilirsiniz. Ancak aktif madde, etken madde için yurt dışına bağımlı kalırsınız. Bizim burada sentez olarak geliştirdiğimiz projelerde biz bu etken maddeyi paketlemeyeceğiz. Bu ilaçların etken maddesini kendimiz, ülkemizde bilim insanlarımızla sentezleyeceğiz, aktif maddeden, etken maddeden bu ilaçlarımızı üretmiş olacağız.
YERLİ SENTEZ: İki ilacımızla ilgili, şu anda Covid-19 tedavisinde kullanılan, sağlık bakanımızın birkaç kere belirttiği ilaçların yerli sentezini bu ay içinde tamamlamış olacağız. Yerli sentez olarak geliştirdiğimiz projelerde biz bu etken maddeyi sentezleyeceğiz oradan da ilaçlarımız üretmiş olacağız. 2 ilacımızla ilgili, Covid-19 tedavisinde kullanılan yerli sentezi bu ay tamamlayacağız.