ELMED Elektronik ve Medikal San. Tic. A.Ş., COVID-19 salgını mücadelesine katkı sağlamak amacıyla, soluk borusuna ve bronşlara girerek işlem yapmaya yarayan esnek video bronkoskopu geliştirmeye ve üretmeye hazırlanıyor. TÜBİTAK’ın salgına ilişkin açtığı TEYDEB 1507 Programı kapsamındaki özel çağrıda 35 proje arasına giren firma, projeyle, ithal ürünlerin dörtte bir fiyatlara yerli bir ürünü ülkemize kazandıracak. ELMED ayrıca, geliştirdiği video laringoskop cihazlarını da Sağlık Bakanlığı’nın koordinasyonunda hastanelere bağışlıyor. OSTİM Medikal Sanayi Kümelenmesi üyesi ve Ostim Teknopark firması ELMED Elektronik de pek çok yerli ve milli üretici gibi COVID-19 mücadelesinde elini taşın altına koyanlardan. 30 yıllık tıbbi cihaz üretim tecrübesiyle COVID-19 mücadelesine katkıda bulunmak üzere çalışmalara hız veren ELMED, yoğun bakım hekimleriyle irtibata geçerek hastaları entübasyon yaparken kendilerinin enfekte olmaması için acilen video laringoskoba ihtiyaçları olduğunu tespit etti. Hekimler ayrıca virüs nedeniyle ileri derecede solunum sıkıntısı yaşayan hastaların akciğerlerinde bronş ve bronşçuklarda oluşan mukus tıkaçlarının çıkartılması ve aşırı sekrasyonların aspire edilerek temizlenmesinde kullanmak üzere bronkoskop ihtiyacı olduğunu da şirkete iletti.
“Bağış yapmak üzere geliştirdik”
ELMED Genel Müdürü Sinan Kabakcı, video laringoskopu hızlı bir şekilde üretebileceklerini değerlendirdiklerini ve kısa sürede prototipi üreterek ilk önce Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yoğun bakım birimine teslim ettiklerini belirtti. Benzer çalışmaların teknopark firmaları tarafından yapıldığına da dikkat çeken Kabakcı, “Bu çalışmayı bir sosyal sorumluluk projesi olarak bağış yapmak üzere tasarladık. Hızla laringoskop kamerası ve bir mikro bilgisayar ile monitörü için yazılım geliştirdik. Sağlık Bakanlığı ile yaptığımız görüşmeler sonucunda, Bakanlığın bize bildirdiği 7 hastaneye 24 video laringoskop bağışı yapmayı planladık. Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile birlikte İstanbul’da Kanuni Sultan Süleyman Eğitim Araştırma Hastanesi ve Sultan Abdülhamid Han Eğitim Araştırma Hastanesi’ne de teslimatlar yapıldı. 4 hastanemize de önümüzdeki günlerde teslimat yapılacak” dedi.
446 başvurudan 35 proje arasına girdi
Başarılı sanayici, bir diğer ihtiyaç duyulan; esnek bronkoskop cihazı ile ilgili yaptıkları araştırmada; Türkiye’de yaygın olarak kullanılan esnek fiber bronkoskopi cihazlarının yerine yeni Chip-on-Tip teknolojisi olarak bilinen esnek video bronkoskopların geliştirildiğini ve bu cihazların 300-400 bin TL fiyatlarla Japonya ve Almanya’da yapıldığını öğrendiklerini dile getirdi.
Sinan Kabakcı, esnek video bronkoskop cihazını yerli ve milli olarak geliştirerek üretmek üzere TÜBİTAK’ın salgına ilişkin açtığı TEYDEB 1507 Programı kapsamındaki özel çağrıya başvurduklarını kaydetti. Kabakcı, şu bilgileri verdi: “TÜBİTAK tarafından yapılan hızlı bir değerlendirme sonucunda 446 başvuru arasından seçilen 35 projeden birisi de bizim vermiş olduğumuz esnek video bronkoskopi cihazı projemiz oldu. İnşallah 9 ay gibi kısa bir süre içerisinde bu projeyi tamamlayarak ülkemize kazandırmayı hedefliyoruz. Esnek bronkoskopi cihazı hem tanı hem de tedavi amaçlı olarak hastanelerimizde yoğun olarak kullanılan bir endoskop türü. COVID-19 ile mücadele tedavi protokollerinde, virüsten dolayı ağır zatürre seyri görülen hastaların tedavisinde mukus tıkaçlarının çıkartılması ve aşırı sekrasyonların aspire edilmesi için kullanılması gerektiği bildiriliyor. Ancak çok pahalı olan bu cihazların, çok hassas ve kırılgan olmaları sebebiyle birçok hastanemizde arızalı olarak atıl durumda bulunduğu bilgisi verildi. Bu proje ile ithal ürünlerin neredeyse dörtte biri fiyatlara yerli bir ürünü ülkemize kazandırmayı hedefliyoruz. Vatanımıza ve milletimize hayırlı olmasını diliyoruz.”