Elektrik ihtiyacının hayati önem taşıdığı hastanelerde, yüksek kalite ve kesintisiz enerji
kullanımı büyük önem taşıyor. Her alanda olduğu gibi hastanelere de kesintisiz hizmet sunan Aksa Jeneratör, ihtiyaç türüne göre ürettiği jeneratörlerle hastanelerdeki hayati önemi ön planda tutuyor. Konuyla ilgili Aksa Jeneratör CEO’su Alper Peker ile bir söyleşi gerçekleştirdik:
Aksa Jeneratör hakkında bilgi verir misiniz?
Aksa olarak 1968 yılında Ali Metin Kazancı’nın kurduğu elektrikli motor fabrikasıyla üretim yolculuğumuza başladık. 1984 yılında ilk jeneratörü ürettik ve kısa zamanda elektrik enerjisi temini için makine ve donanım üretimi konusunda uzmanlaşarak, dünyadaki sayılı jeneratör üreticilerinden biri olduk. 1994 yılında Aksa topluluğunun Kazancı Holding adı altında holdingleşmesi ve yeniden organizasyonu ile Aksa Jeneratör bugünkü yapısına ulaştı. Aksa olarak uzun yıllardır Türkiye jeneratör pazarının lideriyiz ve Türkiye’nin en büyük 200 sanayi kuruluşu ve ihracatçı firması arasında yer alıyoruz. İstanbul (Türkiye, 20.000 metrekare kapalı alan), Changzhou (Çin, 100.000 metrekare kapalı alan) ve Amerika’da bulunan üretim tesislerimizde; 1 kVA ile 3000 kVA arası benzin, dizel ve doğal gaz yakıtlı jeneratörler, marin yardımcı jeneratörleri, aydınlatma kuleleri ve jeneratör donanımları üretiyoruz. Aksa Jeneratör olarak 2014 yılı hedeflerimizi gerçekleştirdiğimiz başarılı bir yıl olarak geçti. Yılbaşında belirlenen kotasyonlara her anlamda ulaşarak hedeflediğimiz rakamları tutturduk. Türkiye jeneratör pazarındaki payımız 2014 yılında da yüzde 50’nin üzerinde gerçekleşerek pazarı lider konumda tamamladık.
Aksa Jeneratör’ün son dönem çalışmaları ile ilgili biraz bilgi verebilir misiniz? Dünya çapında 950 kişilik bir insan gücümüz ve 3 kıtada üretim tesisimizle hizmet veriyoruz.
İstanbul, ABD ve Çin’deki tesislerinde üretim yapan Aksa Jeneratör, 2015 yılında Adana’da 80 bin metrekare, Çin’in Changzhou kentindeki 100 bin metrekarelik fabrikaya ilave olarak 40 bin metrekare fabrika inşa ediyor. Adana ve Çin’deki fabrikalara 50 milyon dolarlık bir yatırım yapılıyor.
Çalışmalarınızda hastanelerdeki hayati önemi ön planda tutuyorsunuz. Aksa Jeneratör’ün sağlık sektörüne yönelik çalışmaları neler? Aksa Jeneratör olarak çalışmalarımızda hastanelerde elektrik kesintisi yaşanan durumlarda jeneratörün hayati öneme sahip olduğunun sıklıkla altını çizen markayız. Bu konu bizim için çok önemli ve hastanelerimizde de her alanda olduğu gibi en kaliteli şekilde hizmet vermek adına var gücümüzle çalışıyoruz. Ameliyathaneler, yoğun bakım odaları, acil servisler ve laboratuvar gibi birimlerde, acil müdahale gerektirdiği için kesintisiz elektrik enerjisine sahip olunmasını zorunlu tutuluyor. Hayatı olumsuz etkileyen elektrik kesintileri hastanelerde yaşandığı takdirde çözümünü de beraberinde getirmelidir. Hastanelerdeki yoğun bakım üniteleri ve acil servisler hayati önem taşıdığından en ufak bir elektrik kesintisinde bile ciddi problemlerle karşılaşılabiliyor. Son dönemlerde de hastanelerde sıkça rastlanan kesintiler sonrası jeneratörlerin yetersiz kalması enerji güvenliğinin sağlanmasına daha büyük özen gösterilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.
Hastanelere özel paketleriniz var mı? Ne tip jeneratörler öneriyorsunuz hastanelere?
Hastane projelerinde güç seçimi değişkenlik gösterse de, büyük hastane projelerinde Kojen-Trijen üniteleri toplam talebin yüzde 20-25’i civarı olduğunu söyleyebiliriz. Çoğunlukla hastane projelerinde dizel gruplar ise birebir güç ihtiyacına göre seçilmektedir.
Hastaneler neden Aksa Jeneratörü tercih etmeli?
Türkiye genelinde birçok özel hastaneye ve kamu hastanesine jeneratör setleri satışı gerçekleştiriyoruz. Sağlık alanı çok fazla risk kabul eden bir alan değil. İnsan hayatı söz konusu olduğu için bazen saniyelik güç kayıplarının telafisi olmayabiliyor maalesef. Aksa Jeneratör bu noktada hastanelerimize evrensel standartlarda bir hizmet sağlayabilecek yegâne marka olarak farklılaşmakta. Gerek Aksa markasının gücüyle güvenilirliği kanıtlanmış ürünlerimiz, gerekse satış sonrası hizmetlerini Türkiye’nin 81 ilinde 7/24 kesintisiz sürdürebilme gücümüzle hastanelerimizin her zaman yanında olmaya devam edeceğiz.
Satış sonrası servis konusunda ne gibi çalışmalarınız var? Periyodik bakımın önemi nedir?
7 gün 24 saat satış sonrası hizmet veriyoruz. Türkiye genelindeki 300 çalışanı, 85 servis noktası ve yedek parça stoğu ile kalite standartlarında ve teknik talimatlara uygun garantili bakım hizmeti sağlıyoruz. Türkiye’nin yanı sıra jeneratör ihracatı yapılan her ülkede servis hizmeti vererek her kıtada bulunan bölge müdürlüklerine bağlı servis noktalarıyla satış sonrası desteğini sürdürüyoruz. Jeneratörlerde kesintisiz enerji sağlayabilmek için jeneratörlerin düzenli olarak bakımının sağlanması gerekiyor. Jeneratörlerde oluşabilecek arızaların önüne geçebilmek için periyodik olarak aylık ve yıllık olmak üzere bakımını yapmak gerekir. Bakım yapılmayan jeneratörler elektrik kesintilerinde hemen devreye giremediği gibi ömrü de azalıyor. Jeneratörde genel bakım yılda bir kez yapılmazsa motorda paslanmaya, devir daimde çürümeye ve radyatörde delinmeye yol açar.
Ar – Ge ve inovasyon konusunda neler yapıyorsunuz? Şirketimiz ilk kurulduğundan bugüne Ar – Ge çalışmalarına büyük önem veriyor ve global olarak mühendislik departmanlarımız bünyesinde bu çalışmalarına devam ediliyor. Aksa Jeneratör’de teknolojik gelişmeler Ar – Ge bölümümüz tarafından çok yakından takip ediliyor ve projelendiriliyor. Ar – Ge çalışmalarımız sonucunda çeşitli ürünlerde hem dizayn hem malzeme hem de fikir olarak patentlerimiz mevcuttur.
Türkiye’deki jeneratör pazarını değerlendirir misiniz?
Türkiye’deki jeneratör pazarı günümüzde gelişmesini devam ettiren bir pazar. Jeneratörün ülkemize girdiği yıllarda üretim kapasitesi bugünün gerisinde olması sebebi ile ithal gruplarda talep görmekteydi. Bugün ise üretim çalışmalarının yanı sıra ihracatta da büyük rakamlara ulaştık. Jeneratör pazarı ülkemizde gelişen diğer pazarlarla doğru orantılı büyüyor. Türkiye’de gelişen inşaat, turizm gibi sektörler de jeneratör pazarının gelişmesine katkı sağlıyor. Türkiye’nin Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetlere coğrafi konumu açısından yakın oluşu, jeneratör pazarı açısından büyük önem taşıyor. Hem yerli hem de yabancı yatırımcıların, ihracat faktörü göz önüne alındığında Türkiye jeneratör pazarında kendi bölgesinde en büyük pazara sahip.
Aksa Jeneratör olarak nasıl bir çevre politikası izliyorsunuz?
Aksa Jeneratör olarak her ortam ve koşulda alternatif jeneratörlerimiz ile enerji kesintilerine çözüm sunuyoruz ve yüksek enerji gerektiren yer ve mekânlara da enerji desteği sağlıyoruz. Ürettiğimiz kabin ve şaseleri boyamak için doğa dostu TGIC-FREE Triglycidyl Isocyanurate ve kurşun içermeyen polyester toz boya kullanıyoruz. Bu tür boya kullanarak hem üretiminde çalışan insanların sağlığını koruyoruz hem de çevrenin kirlenmesini önlüyoruz. Üretim tesislerimizde boya öncesi yüzey yıkama işlemleri sonucunda oluşan atık sular, arıtma tesisinde arıtıldıktan sonra çevreye herhangi bir zarar vermeyecek hale getirilerek İSKİ’ ye deşarj ediliyor. Bu kapsamda Aksa Jeneratör olarak İSKİ Deşarj Kalite Kontrol Ruhsatı’na sahibiz. Aksa Jeneratör olarak, satışını gerçekleştirdiğimiz ürünlerin ambalaj, naylon ve koli atıklarını Çevko Vakfı (Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı) ile sözleşme yaparak toplatıyoruz. Üretimimizde çıkan ambalaj atıklarını ise ayrı toplatıyoruz ve lisanslı geri dönüşüm tesislerine teslim ederek yeniden kullanıma kazandırıyoruz. Motor testleri sonucu ortaya çıkan atık yağlarını geri kazanım için lisanslı geri kazanım firmalarına gönderiyoruz. Atık su arıtma tesisinde oluşan atık çamurlarını ise lisanlı tehlikeli atık bertaraf tesislerine gönderiyoruz.