Paydaş kurumların sektörün gelişimi adına kendi başlarına birçok şey yaptıklarını ve yapacaklarının farkında olduğunu belirtmek isterim. Fakat gelinen noktanın sektör adına her geçen gün kötüye gittiğini sanırım hepimiz görmekteyiz.
Aslında bu başlığı kullanmamdaki sebep, benimde gerçekten merak ettiğim bir sorunun cevabını bulabilmek. Lider kime denir? Kendi anladığım şekilde ifade etmem gerekirse; Tek bir kişi veya bir kurumdan ziyade, göçmen kuşların göç yolculuğunda ilerlemelerindeki gibi tecrübeli yolu bilen ve en önde rüzgârı göğüsleyerek arkadakilere yolu kolaylaştıran ve yorulduğunda nöbeti devreden bir organizasyondan bahsediyorum.
“STK’lar sektörün lideri diyebilir miyiz?”
Nasıl bir ordunun komuta kademesine ihtiyaç varsa ABD ve Avrupa’da toplam büyüklüğü 800 milyar doları geçmiş olan bir endüstrinin de mutlaka bir lidere ihtiyacı var. En azından paydaş kurumlara ortak vizyon sağlayacak, bir hedef doğrultusunda hareketlerini koordine edecek bir komuta kademesi mutlaka olması gerektiğine inanıyorum.
Sağlık STK’ları olarak sağlık endüstrisinin gelişmesi adına toplantılar yapıp raporlar düzenliyoruz. Görüşlerimizle sektör temsilcilerinin problemlerini çözmeye çalışıyoruz. Kimi zaman sorunlara çözüm bulurken kimi zamanda elimizden bir şey gelmiyor. Bu çalışmalar sonucu STK’lar sektörün lideri diyebilir miyiz? Üzerine düşünmek gerek.
“Önyargısız destek verilmeli”
Global düzeydeki rakipleri gibi olmasa da güzide şirketlerimiz birçok ülkeye ihracat yapmakta ve iç piyasada büyük cirolar elde etmekteler. Peki, bu firmaların sektörün lideri olduğunu, bilgi birikimleri ile sorunları göğüsleyip arkalarından gelen takipçilerine bir ekosistem oluşturduklarını yani sektöre liderlik yaptıklarını söyleyebilir miyiz? Acaba.
Üniversitelerimiz, araştırmacılarımız, enstitülerimiz aynı çatı altında çokça çalışmalar yapıyorlar, bu bir gerçek. Tamamda milli yerli ürünlerin gelişiminde ön yargısız bir şekilde destek verecek en önemli kurum olması gerekirken, ödeme krizleri ile sektörün finansal gücünü sekteye uğratan, firmaların alt yapı, ürün geliştirme, deney gibi konularda katkı verip sektöre liderlik ettiğini söylemek ne kadar mümkün.
“Gelinen noktada sektör kötüye gidiyor”
Medikal Sanayinin stratejik sektör olarak belirlenmesine rağmen kamunun kanun ve yönetmelikler ile piyasayı eşit ve anlaşır bir şekilde düzenlediğini, mali finansal çözümler ile sektörü geliştirip büyüttüğünü, uluslararası arenada ön açıcı faaliyetler yaparak sektörün büyümesine liderlik ettiği söylenebilir mi?
Başta söylediğim üzere cevabını gerçekten merak ettiğim bu soruyu kendime sorarken, paydaş kurumların sektörün gelişimi adına kendi başlarına birçok şey yaptıklarını ve yapacaklarının farkında olduğunu belirtmek isterim. Fakat gelinen noktanın sektör adına her geçen gün kötüye gittiğini sanırım hepimiz görmekteyiz.
Dünya değişiyor
Dünya değişiyor bunun hepimiz farkındayız. Aslında değişim hep oldu, yalnız bu sefer değişim o kadar hızlı oldu ki yıkıcı etkilerini hissettik veya daha çok hissedeceğiz. Tüm kurumlarımızla bu değişime hazır olmalıyız. Elbette her alanda iş birlikteliklerine ihtiyaç var. Nasıl gelişmiş devletler medikal endüstrilerini yerli üreticisi veya tedarikçisinin pazar penetrasyonu adına tüm dinamiklerini koordinasyonlu bir şekilde çalıştırıyor ise bizde aynısını hatta daha iyisini yapabilecek bir ortam hazırlamalıyız kendimize.