Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın geçtiğimiz aylarda yaptığı, “Ödemeler sorunu Kasım ayına kadar çözülecek” açıklamasından sonra sektör bir nebze olsun sevinmişti ama geçen sürede normal ödemelerin bile yapılmaması bu açıklamaya olan güveni sarstı. Kasım ayına burada 2 ay kaldı. Sektörün beklentisi Kasım ayında tüm alacakların ödenmesi yönünde.
Sabır taşı çatladı diyebilirim. Bugüne kadar ürün hizmet lojistiğini aksatmadan sürdüren tıbbi cihaz sektörü artık kendisi ürün tedarik edemez hale geldi. Bunun sebebi de verdiği malın parasını 1,5 yıldır alamaması. Kamunun özel sektörden temin ve tedarik ettiği tıbbi mal ve malzemelerin 50.000’i aşkın çeşidi bulunuyor. Ödemeler Kasım ayında defaten yapılmaz ise tedarik edilen ürün sayısında büyük azalmalar olacaktır. Önemli ameliyatları etkileyecek malzemeler bulunamaz hale gelecektir. Çünkü sektör artık kamu hastanelerine verdiği malın yerine yenisini koyamıyor. Kapısına kilit vuran yüzlerce firma oldu bu süreçte. Birçoğu da kredi faizleri ile boğuşuyor. Devlet Kasım ayında ya sektörü rahatlatacak ya da böylesine stratejik öneme sahip bir sektörü bitirecek. Ben aklıselim davranılıp sektörün alacaklarının ödenmesi yönünde bir davranış sergilenmesini bekliyorum. İnşallah öyle olur. Çünkü sağlıkta tasarruf yapılmaz. İnşaat yaptırıp parasını müteahhitlere zamanında ödüyorsanız insan hayatını ilgilendiren malzemeleri alıp hastanelerde kullanıp parasını ödememek gibi bir durum olamaz. Bu çıkmaza bir son verilmeli. Sektörün eli rahatlatılmalı ki Ar-Ge çalışmaları artsın, üretim artsın…
FAHİŞ FİYAT AÇIKLAMASI
Sektör ödeme sorunu ile boğuşurken bazı internet siteleri ve medyada çıkan haberlerde sektörün % 1500’lere varan kârlılıkla tıbbi sarf ve cihazları sağlık kuruluşlarına sattığı iddiaları sektörü üzdü. Konunun önemine binaen TÜMDEF’in açıklamalarını köşemize taşıyoruz: “Binlerce üründen münferit birkaç ürünün satışının o döneme özgü şartlara göre değerlendirilmiş olabilir. Bu tip münferit satışları sektörün tamamı için genelleyerek yorumlamak asla kabul edilemez! Verilen ürünle birlikte hizmet sunumu, ilave ürün eklentileri, özel personel istihdamı ve kuruluma ilişkin alanın rehabilitasyonu gibi ilave iş ve hizmetlerinde ek olarak sunulmuş olabileceğini göz ardı etmemek gerekir. Piyasa araştırma, yaklaşık maliyet, muhammen bedel, eşik değer gibi Kamunun her türlü kontrol mekanizmasının işlediğini düşünürsek bu tip münferitlerde öncelikle satışın niteliği, satan ve alan kurumun sözleşmeleri ile faturalarının incelenmesi ve sonrasında yorum yapılmasının doğru olacağını değerlendiriyoruz. Bu tür açıklamalar “ödemeler” konusu öncellikli olmak üzere, birçok sorunla başa çıkmaya çalışan ve kendini ifade etmek için mücadele veren sektörümüzü zan altında bırakmaktadır. 17 aydır kamudan alacaklarını tahsil edemeyen sektörümüzün mağduriyetini artırmaktadır.
TÜMDEF olarak geçtiğimiz dönemlerde benzer haberlerde geçen iddialara ilişkin, Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunmuş, (18.09.2020 tarihli ve E.57492960 nolu dosya) ile T.C Ticaret Bakanlığı, Tüketici Koruma ve Piyasa Denetim Kurulu’na da başvuruda bulunarak ilgililer hakkında yasal işlem yapılmasını isteyerek konunun takipçisi olmuştuk. Aynı hassasiyetle sektörümüzün sıkıntılarında ve uğratılacağı haksızlıkların giderilmesinde hukuki zemininde takipçi olacağımızı ve bu ve benzeri konularda her türlü yasal haklarımızı kullanarak sektörümüzün karşı karşıya kaldığı ağır ve haksız ithamlara karşı mücadelemizi her türlü savunacağımızı bildirir, sizlere ve kamuoyuna saygı ile duyururuz.”
ÜZÜNTÜLÜYÜZ…
Bu sayıdaki kapak röportajımızı Siemens Healthineers Türkiye Servis Bölümü Direktörü Hacı Fırat Aksoy ile yaptık. Pandemi sürecinde sahadan gelen taleplerin yüzde 65’ini uzaktan bağlantı yoluyla karşılayarak cihazların sürekli çalışır olmasını sağladıklarını anlatan Aksoy’un röportajını sayfalarımızda bulabilirsiniz. Bir diğer röportajımızı ise; Marmara Tıbbi Cihaz Üretici ve Tedarikçileri Derneği’nin (MASSİAD) yeni Başkanı C. Sadrettin Dai ile gerçekleştirdik. “Tıbbi cihaz sektörünün birikmiş ödemeleri hemen yapılmaz ise sağlık hizmetinde sürdürülebilirlik mümkün olmayacaktır” diyen Sadrettin Dai, röportajında sektörün sorunlarına da dikkat çekiyor.
Geçtiğimiz ay; EMS Mobil Sistemler A.Ş. Genel Müdürü Mevlüt Şahin, Begamed Sağlık Ürünleri İç ve Dış Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Arabacı veKansuk Laboratuarı San. ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Beyhan Sözen’i kaybetmenin üzüntüsünü yaşadık. Mekanları cennet olsun.
Yeni bir sayıda buluşmak dileğiyle,
Esen Kalın…