Belli başlı birkaç ciddi psikolojik bozukluğa sahip hastalığı olmayan ve isteyen herkes hipnoz olur. Bazıları hipnoz durumuna çok yatkındır.
Hipnoz nedir? Ne değildir?
Hipnoz hakkında bilinen yanlış bilgiler.
Hipnoz ismi Yunan uyku tanrısı “Hypnos”dan gelmektedir. Aslında mevcut durumda ismi
“Uyku”yu çağrıştırdığı için hatalı bir anlam içermektedir. Hipnoz eşittir uyku olarak anlaşılmaktadır.
Aslında hipnoz yoğun konsantrasyona sahip bir bilinç halidir. Uyku değildir, uyku ile uyanıklık arasındaki bir durumdur. Telkin’e açık olma durumudur.
Yaşamımız boyunca çoğu an hipnoz haline gireriz. Örneğin araçla sık gittiğimiz bir yere telefonda konuşurken ya da zihnimiz başka konular ile meşgulken farkında olmadan gideceğimiz yere ulaşırız. Hatta bazen geçilen yolları hatırlamaz, yoldaki detayları ve sürenin nasıl geçtiğini fark etmeyiz. Aslında bu da bir doğal hipnoz halidir.
Hipnotize edilen kişiye “Süje” denir. Hipnoterapi ise bu tür yoğun bir bilinç halini sağlayabilmede kullanılan yöntemlerin genel adıdır.
Hipnoz hangi alanlarda kullanılır?
Hipnoz eğitim, sağlık ve spor alanlarında kullanılabiliyor. Özellikle kronik ağrılarda, öfke kontrolü, fobiler, korkular, travma sonrası stres bozukluklarında, sigara bırakma, kilo problemleri, bağımlılıklar, kaygı ve panik bozukluklarında, sınav ve performans kaygısında, ağrı kontrolünde (diş hekimliğinde özellikle), dikkat eksikliği gibi durumlarda kullanılabilmektedir.
Herkes Hipnoz olabilir mi?
Belli başlı birkaç ciddi psikolojik bozukluğa sahip hastalığı olmayan ve isteyen herkes hipnoz olur. Bazıları hipnoz durumuna çok yatkındır. Çocukların hipnoz durumuna geçmeleri, oranları yetişkinlerden daha fazladır. Hayal dünyası zengin olan kişiler hipnoz’a daha yatkındır.
Hipnoz’un çeşitleri nelerdir?
Hipnoz’un net olarak şu ya da bu çeşidi vardır demek çok doğru olmaz ama yapılacak kişiye göre bazı sınıflandırmalar mevcut. Oto hipnoz dediğimiz kişinin kendi kendine yapabileceği bir hipnoz çeşidi vardır. Eğitimini alan herkesin kendi kendini hipnoz etmesi halidir. Diğer bir hipnoz çeşidi ise grup hipnozudur. Bu hipnoz çeşidi birden fazla kişiye aynı anda hipnoz uygulamaktır. Bunun amacı aynı tür ihtiyacı olan kişilere hipnozu grup halinde yapabilmek ya da bazen hipnozu tanıtmak için kullanılan salon hipnozlarında kullanılır. Fakat grup hipnozu bireylerin hipnoz yatkınlık seviyeleri farklı olduğu için zor bir uygulamadır.
Hipnoz ile bilinen yanlış inanışlar
Yukarıda yazdığımız gibi hipnoz bir uyku hali değildir.
Kişi istemediği sürece hipnoz olmaz.
Hipnoz uygulayıcısı istemeyen kimseyi hipnoz edemez.
Hipnoterapist, hipnoz olan kişiye kendi ahlak değerleri dışında bir şeyi yaptıramaz.
Hipnoz ile ilgili sorulan en sık sorulardan biri de ya hipnoza girer çıkamazsam ne olur?
Bu bilgi hatalı bir bilgidir. Zaten hipnoz durumu sizin kendinizin yaptığı, istediği bir durumdur.
Hipnoz uygulayan kişi sadece size eşlik eder. Hipnozdan çıkmamanız mümkün değildir.
Diğer çok sık karşılaşılan sorulardan biri de “Hipnoz bağımlılık yapar mı?”
Hipnoz asla bağımlılık yapmaz. Çünkü ne olursa olsun size dışarıdan bir şey verilmiyor.
Hipnoz kendi başına bir tedavi yöntemi değildir ve diğer terapi yöntemlerine destek için kullanılır.
Hipnozun bir yan etkisi var mıdır?
Hipnozun bilinen bir yan etkisi yoktur. Fakat her konuda olduğu gibi hipnozu eğitimini almış
ehil ve deneyimli kişilere uygulatmak gerekir. Hipnozda bilincimi kaybeder miyim? Bu düşünce hipnozun doğasına aykırıdır. Zaten aslında hipnoz hali yüksek bilinç halidir. Bilincinizin ve de bedeninizin kontrolü sizdedir. Hipnoz sosyal medyada, filmler de ve diğer mecralarda gösterildiği gibi korkutucu, kontrolün tamamen hipnotize edende olduğu, hipnoz altında olan kişiye her şeyin yaptırılabildiği, hipnoza girildiğinde çıkılamama tehlikesinin olduğu güvensiz bir durum değildir. İhtiyaç halinde kullanılan bir yöntemdir. Zaten hipnoz halimiz bizim zaman zaman içinde olduğumuz bir durumdur. Burada kavramlara atfedilen hatalı anlamlar mevcuttur.