Sağlık alanındaki faaliyetlerini yaşam destek ve medikal görüntüleme alanlarında sürdüren ASELSAN, Türkiye’de ilk kez milli imkânlarla Kalp Akciğer Makinesi geliştirdi. Kan testleri başarıyla tamamlanan Kalp Akciğer Makinesinin lansmanı Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’nun katılımıyla Expomed Eurasia Fuarı’nda gerçekleştirildi.
Kalp Akciğer Makinesi, açık kalp ameliyatlarında kalp ve akciğerin görevini yerine getirmek amacıyla kullanılacak.

KLİNİK ÇALIŞMALARA GEÇİLECEK
Fuarın açılışından sonra ASELSAN standını ziyaret eden Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, ziyaret etti. Bakan Kemal Memişoğlu’na Aselsan UGES Sağlık Sistemleri Direktörü Fatih Tan tarafından Kalp Akciğer Makinesi hakkında ayrıntılı bilgi verildi.
Bakan Memişoğlu, hayvan deneyleri bitirilmiş, klinik çalışmaya geçilecek ASELSAN mühendislerinin, Türk hekimlerinin beraber analiz ettiği Kalp Akciğer Makinesi’nin en zor cihazlardan birisi olduğunu söyledi. Memişoğlu, “Hastanelerimize yerli üretilmiş, ASELSAN’ın mobil röntgen cihazlarını alıyoruz biz. Ne üretiyorsanız biz onu USHAŞ üzerinden de TÜSEB üzerinden de eğer işimize yarıyorsa, ihtiyacımız varsa hepsini alacağız. Onun için beraber yürüyeceğiz, birlikte hareket edeceğiz. Bu ülke sağlıkta üretiminde, biliminde farklı konuma gelecek. Bilim insanını kazançlı olması için hedeflemeyeceğiz, ‘Bilim üretsin.’ diye hedefleteceğiz. Onun zaten ürettiği bilimi ticaret olarak ona sağlatacak ekonomik geliri de getirteceğiz. O nedenle bu ekosistemi devlet olarak oluşturuyoruz, oluşturduk da” ifadelerini kullandı.

3 FARKLI MERKEZDEN ENDÜSTRİYEL TASARIM ÖDÜLÜ ALDI
ASELSAN tarafından 2020 yılında başlayan çalışmalar sonucunda inovatif özellikleri ve ergonomisiyle öne çıkan Kalp Akciğer Makinesi; If Design, A’Design ve IDA Design olmak üzere üç farklı merkezden endüstriyel tasarım ödülü aldı.
Cihazın tasarım süreci, hastanelerde görev yapan alanında uzman doktor ve perfüzyonistlerin önemli katkılarıyla yürütüldü. Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ile birlikte klinik çalışma sürecine devam edilen cihazın, önümüzdeki yıl itibarıyla hastanelerin hizmetine sunulması planlanıyor. Yüksek yerlilik oranına sahip cihazın cari açığın azaltılmasına önemli katkı sağlaması ve dünyanın farklı ülkelerine ihraç edilmesi de planlanıyor.
