Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi, Brigham and Women’s Hospital Kardiyoloji Bölümü’nden Dr. Marc P. Bonaca, AstraZeneca Türkiye’nin davetlisi olarak Türkiye’ye geldi. Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde eğitim veren Dr. Bonaca Türkiye genelindeki kardiyologlara, kardiyoloji alanında yapılmış olan PEGASUS ve PLATO çalışmalarını canlı yayında anlattı.
Miyokart enfarktüsü geçirmiş yüksek riskli hastalar ile yapılan PEGASUS çalışmasının baş araştırmacısı, Harvard Üniversitesi’nden Dr. Marc Bonaca, AstraZeneca Kardiyovasküler-Renal-Metabolizma (KVRM) İş Birimi tarafından gerçekleştirilen iki toplantı organizasyonu için Türkiye’deydi. Sabah Hacettepe Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı’nda seminer veren Dr. Bonaca sonrasında Dekan Prof. Dr. Bülent Altun ve Prof. Dr. Lale Tokgözoğlu ev sahipliğinde üniversiteyi gezdi. Daha sonra Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde düzenlenen ve Türkiye genelinde elliye yakın merkezin katıldığı canlı yayın toplantısında akut koroner sendrom sonrası uzun dönem antiplatelet tedavi hakkında konuşuldu. Doç. Dr. Murat Tulmaç’ın moderatör olarak katıldığı toplantıda Prof. Dr. Oğuz Yavuzgil de konuşmacı olarak Dr. Bonaca’ya eşlik etti.
Akşam düzenlenen ikinci toplantı ise Prof. Dr. Lale Tokgözoğlu’nun moderasyonunda gerçekleşti. Aynı zamanda toplantıda Dr. Bonaca’ya Prof. Dr. Sinan Aydoğdu ve Prof. Dr. Sema Güneri de konuşmacı olarak eşlik etti. PEGASUS çalışması Türkiye Koordinatörü Prof. Dr. Sema Güneri, PEGASUS’un Türkiye yolculuğunu paylaşırken Prof. Dr. Sinan Aydoğdu akut koroner sendrom sonrası uzun dönem tedavinin Avrupa Kardiyoloji Derneği İkili Antiplatelet Tedavi Kılavuzu’ndaki (2017 ESC DAPT Kılavuzu) yerinden bahsetti.