Işıkhan, “Dünyanın kapsamı en geniş, maliyeti en düşük ve standartları en yüksek sağlık hizmetini sunan genel sağlık sigortası sisteminin mevcut başarısı kamu-özel sektörünün işbirliğinin bir sonucudur.”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, 9-13 Nisan tarihleri arasında düzenlenen Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD)’nin 14. Sağlıkta Ortak Çözüm Toplantıları’na katıldı.
Toplantıda konuşma yapan Bakan Işıkhan, SMA hastası çocukların tedavisinde kullanılan ve 2017 yılından bu yana geri ödeme listesinde olan ilaca ilave olarak hastalığın tedavisinde kullanılan ve kullanım kolaylığı olan bir ilacı daha SGK geri ödeme listesine dahil edeceklerini duyurdu.
Konuşmasının başında dünyada yaklaşık 10 milyon, Türkiye’de de yaklaşık 150 bin insanın maruz kaldığı Parkinson hastalığına değinen Işıkhan, “Bugün hastalığa dikkat çekmek ve toplumsal farkındalık oluşturmak adına her yıl 11 Nisan Dünya Parkinson Günü olarak idrak edilmektedir. Umuyorum ki bu gayret, Parkinson gibi toplumsal hassasiyete ihtiyaç duyan hastalığa karşı daha duyarlı ve daha tedbirli olmaya vesile olur” ifadesini kullandı.
“Salgın Sürecinde, Dünyanın Gıpta ile Takip Ettiği Örnek Bir Sisteme Sahip Olduğumuzu İspatladık”
Bakan Işıkhan, konu sağlık olduğunda ilk akla gelenin sosyal güvenlik sistemi ve sağlık hizmetleri olduğuna değinerek, şöyle devam etti: “Bireyin en temel ihtiyacı, devletin ise en temel görevleri arasında yer alan sosyal güvenlik ve sağlık sistemi, hiç kuşkusuz en önemli kamu hizmetlerimizden birisini oluşturmaktadır. Özellikle genel sağlık sigortası, kamu hizmetleri içerisinde sosyal refah devletinin olmazsa olmaz unsurlarından birisidir. Şu bir gerçektir ki; bir devlet, sosyal refah devleti niteliğini genel sağlık sigortasının kapsamına, derinliğine, dinamizmine ve erişilebilirliğe verdiği önem ölçüsünde sosyal devlet özelliğini kazanabilir. Türkiye bu özelliklere haiz bir sistemi yıllardır büyük bir başarıyla sürdürmektedir. Bugün hamdolsun, özellikle de salgın sürecinde dünyanın gıpta ile takip ettiği örnek bir sisteme sahip olduğumuzu da dünyaya bir kez daha ispatlamış olduk.”
Sağlık hizmetlerinin finansmanını sağlayan bir Bakanlık olarak, hizmetlerin tüm vatandaşlara eşit, adil ve yeterli düzeyde ulaştırılmasının öncelikli hedefleri arasında yer aldığını kaydeden Işıkhan, “Bu hedefe yönelik olarak Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde 2006 yılında temellerini atarak bugünkü seviyeye ulaştırdığımız ve dünya sosyal güvenlik tarihinin en önemli ve en büyük reformlarından biri olan sosyal güvenlik reformunu bir adım daha ileri taşımak için gece gündüz çalıştık ve çalışmaya devam ediyoruz” dedi.

“Genel Sağlık Sigortası Kapsamını Yüzde 99,5’e Çıkardık”
Bakan Işıkhan, sosyal güvenlik sisteminin vatandaşlar için daha hızlı, adil ve kolay erişilebilir olması için önemli gelişmeler kat ettiklerine vurgu yaparak, “2002’de yüzde 70 olan genel sağlık sigortasının kapsamını bugün yüzde 99,5’e çıkardık. Geçmişte adeta sadece parası olanın yararlanabildiği bir sisteme çevrilen sigorta hizmetlerini bugün bizler nüfusumuzun tamamını kapsayan, sistemin dışında bırakılmış vatandaşlarımızın da bu hizmetlerden eşit şekilde yararlanabildiği bir sosyal koruma mekanizmasına da dönüştürmüş durumdayız” dedi.
Sistemin köklü sorunlarının bir bir çözüldüğü, sürdürülebilirliğin ve niteliğin arttırılmasına yönelik yenilikçi adımların atıldığı aktif bir dönemden geçildiğine işaret eden Işıkhan, dijital entegrasyonu hızlandırıp, kurumsal kapasiteyi güçlendirerek vatandaşların memnuniyetini merkeze alan çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyledi.
“8 Bin 978 Adet İlaç Geri Ödeme Kapsamına Alınmıştır”
Bakan Işıkhan, günümüze uygun yeni düzenlemeler ve yeni iş birlikleriyle her geçen gün kapsamı ve derinliği genişletmeye devam ettiklerine değinerek, şu bilgileri aktardı: “Son bir yıl içerisinde gerçekleştirdiğimiz genel sağlık sigortası hizmetlerinin bile bu alandaki hassasiyetimizi göstermesi açısından dikkate değerdir. 2024 yılında 425 yurt içi, 7 yurt dışı, toplam 432 ilaç geri ödeme listesine eklenmiş olup, bu ilaçların 53 adedi kanser ilacını teşkil etmektedir. 2025 yılında 107 yurt içi, 3 yurt dışı toplam 110 ilaç geri ödeme listesine alınmıştır. Bu ilaçların da 25 adedi kanser tedavisinde kullanılan ilaçlardır. Bugün itibariyle 8 bin 579 adet yurt içi ruhsatlı, 399 adet yurt dışından temin edilen olmak üzere; toplam 8 bin 978 adet ilaç geri ödeme kapsamına alınmıştır.”
2024 yılı Mayıs ayında hastanelerdeki yoğunluğu azaltmak ve raporlu hastaların ilaca erişimini kolaylaştırmak için aile hekimlerinin reçete edebildiği ilaçların sayısını arttırdıklarını hatırlatan Işıkhan, “2025 yılında SGK tarafından yapılan düzenleme ile aile hekimlerinin SGK ilaç geri ödeme listesinden reçete edebildiği ilaç sayısını 5 bin 600 ilaçtan 6 bin ilaca çıkardık. Aile hekimleri ve uzman hekimlerin rapor düzenleyebileceği ilaç sayısını da artırdık. Aile hekimi ve uzman hekimlerince yaklaşık 2 bin 650 ilaca rapor düzenlenebilmekteyken, bu sayıya 80 ilaç daha ilave ederek vatandaşlarımızın ilaca erişimlerini kolaylaştırmış olduk” ifadelerini kullandı.
“SMA Hastası Çocuklarımızın Tedavisinde Kullanılan Bir İlacı Daha Geri Ödeme Listesine Dahil Edeceğiz”
Bakan Işıkhan, 2024 yılı Aralık ayında TİP 1 Diyabet hastalığı olan 18 yaş altındaki çocukların kan şekeri takibini kolaylaştırmak için sürekli cilt altı glikoz izlem sisteminin geri ödeme kapsamına alındığını da anımsatarak, şunları kaydetti: “Hemofili A hastalarında evde kolaylıkla deri altına uygulanabilen kanamayı önleyen ilacı da geçtiğimiz ay geri ödeme listesine ekledik. Böylelikle, hastanede damar yolu açılmasına gerek kalmadan evde uygulanabilen bu tedavi ile özellikle Hemofili A hastası çocuklarımıza ve ailelerine tedavide büyük kolaylıklar sağlamış olduk. Önümüzdeki süreçte SGK tarafından geri ödeme listesine eklenecek bir ilacın müjdesini de vermek isterim. SMA hastası çocuklarımızın tedavisinde kullanılan ve 2017 yılından bu yana geri ödeme listesinde olan bir ilaca ilave olarak hastalığın tedavisinde kullanılan ve kullanım kolaylığı olan diğer bir ilacı da çocuklarımızın tedavisi için SGK geri ödeme listesine dahil edeceğiz. Hayırlı uğurlu olsun inşallah.”
Cumhuriyet tarihinin en önemli dönüşümlerinden biri olan sosyal güvenlik reformu ve genel sağlık sigortası sisteminin inşasında ve büyüme sürecinde özel sektörün katkısının yadsınamayacağına dikkati çeken Işıkhan, “Dünyanın kapsamı en geniş, maliyeti en düşük ve standartları en yüksek sağlık hizmetini sunan genel sağlık sigortası sisteminin mevcut başarısı kamu-özel sektörünün işbirliğinin bir sonucudur. Özel sağlık sektörünün yenilikçi ve rekabetçi niteliği günün sonunda vatandaşlarımıza sunduğumuz sağlık hizmetlerindeki kaliteye olumlu katkı sunarak herkesin faydasına işleyen bir sisteme dönüşmektedir” dedi.
Bakan Işıkhan, 85 milyon vatandaşın sosyal güvenlik ve geleceği kadar önem verdikleri sosyal güvenlik sisteminin geleceğinin güvenli temeller üzerinde yükselmesinin hem kamunun hem de özel sektörün ortak arzusu olduğunu söyledi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve özel sağlık sektör olarak müreffeh sosyal devlet ortak paydasında bugüne kadar olduğu gibi gelecekte de reform niteliğinde ciddi başarılara imza atacaklarına yürekten inandığını ifade eden Işıkhan, “Her hususta, her daim sosyal diyaloğun merkezinde yer alan bir kamu kurumu olmaya devam edeceğimizi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak ifade etmek isterim. Sağlıkta ortak gelecek temasıyla gerçekleştirilen 14’üncü OHSAD Kurultayının ülkemize ve milletimize hayırlar getirmesini diliyorum” diye konuştu.
Kurultaya Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, OHSAD Başkanı Dr. Reşat Bahat ve yönetimi, sağlık sektörü mensupları ile basın mensupları katıldı.
