İstanbul İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Kemal Memişoğlu, İl Sağlık Müdürlüğü olarak yeni dönemde yapacakları çalışmalara ilişkin bilgi verdi. Doç. Dr. Memişoğlu düzenlediği toplantıda; “Acil ve yoğun bakımlarımızın yük dağılımını planlayacağız. Yoğun bakım talepleri ile alakalı İstanbul ve Türkiye’de yoğun bakım yatak sayısı dünya ortalamasının standardında, inşallah bunların çok daha etkin kullanımını sağlayacağız” dedi.
Yeni hastaneler
Sağlık alanında altyapı çalışmalarının devam ettiğini belirten İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Kemal Memişoğlu, “300 yatak kapasiteli Beylikdüzü Devlet Hastanesi’ni faaliyete geçirdik, daha da aktif bir hale getireceğiz. Onun haricinde Sancaktepe, Sultanbeyli ve Tuzla’da inşaatı süren hastanelerimizi Mart ayına kadar vatandaşlarımızın hizmetine sunmayı planlıyoruz. Bunun haricinde büyük yatırımlarımız da var. Göztepe, Okmeydanı ve Kartal gibi bu hastanelerimizde 2017 sonu, 2018 başı gibi hizmete sunmayı hedefliyoruz. Şu anda İstanbul’da 10 bin kişiye düşen yatak oranı 23 bandında. Dünya ortalamasına göre bu sayının biraz daha artması gerekmektedir” diye konuştu.
Anne dostu hastaneler
Anne dostu hastaneler yapmaya çalışacaklarını söyledi. Doç. Dr. Memişoğlu, anne ölümlerinin azaltılması konusunda yapılan çalışmalara dikkat çekerek, “Sağlıkta, aile hekimliği sistemi ve sağlıkta dönüşüm ile beraber anne ölümlerinin, çocuk ölümlerinin parametrelerinin iyileştiğini görüyoruz. Bu parametreleri daha iyi hale getirmeye çalışacağız. İstanbul’da anne ölümlerinin azaltılması ile ilgili ‘anne dostu hastaneler’ yapmaya çalışacağız. Çünkü anneler, bizim için çok değerli. Anne aile demektir, bir çocuğun geleceği demektir. Biz bu nedenle, en az bebeklerin ölüm oranını düşürdüğümüz kadar annelerin de, bebek dostu gibi anne dostu hastanelerin olduğu bir şehir olmaya çalışacağız. Sezaryen konusunda da kamuda %15 oranlarında olan sezaryen oranını düşürmeye çalışacağız. Özel sektörün ve üniversite hastanelerinin de bunu başarması için her türlü desteği vereceğiz” dedi.
“İstanbul’u örnek şehir yapacağız”
İl Sağlık Müdürlüğünün İstanbul’daki sağlık hizmeti anlamında en sorumlu kurum olduğunu ifade eden Doç. Dr. Memişoğlu, iyi bir sağlık hizmeti sunumu yapılabilmesi için gerekli çalışmaları yapacaklarını söyledi. Özel olsun üniversite olsun tüm hastanelerden ilaç sektörüne kadar sağlık alanındaki tüm kurum ve paydaşları kentteki iyi sağlık sunumunun aracıları ve faktörleri olarak gördüklerini ve bu anlamda hiçbir ayrım yapmadıklarını vurgulayan Doç. Dr. Memişoğlu, “Sağlık sektörünün bir ekip olarak aynı yönde hareket etmesini sağlamaya ve bu konuda İstanbul’u Türkiye’nin hatta dünyanın örnek şehri haline getirmeye çalışacağız” şeklinde konuştu.
“Aile Hekimliğinin altyapısını düzelteceğiz”
“Dünyadaki sağlık sisteminde hasta olmadan hastalığı engellemeye yönelik bir anlayış olduğunu, bunun hem maliyetleri düşürdüğünü hem de hastaların korunmasını sağladığını” ifade eden Doç. Dr. Memişoğlu “Aile hekimliğinin esasında temel fonksiyonlarından birinin bu anlayış olması gerektiğini” belirtti. İstanbul’un aile hekimliğine ihtiyacı olan bir şehir olduğunu dile getiren Doç. Dr. Memişoğlu Aile hekimlerinin İstanbul olarak altyapısını düzelteceklerini de kaydetti. 112 ambulansları hakkında da konuşan Memişoğlu; “Bir kere, insan sağlığı hepimizin işi. ‘Yaşama Yol Ver’ çalışması kapsamında 112 ambulanslarımızın trafikte ulaşımları ile ilgili destekleriniz için teşekkür ediyorum. Çünkü bir kaç saniye bile bazen bir hastanın hayatında çok önemli. 300’e yakın istasyonumuzla, günde 1600-1700 çağrıyı cevaplıyoruz. Bu çağrılarının büyük bir gereksiz aramalar oluyor. Bu gereksiz aramalarında artık engellenmesi ile ilgili kamuoyu oluşturma için medyadan yardım istiyoruz” dedi.