Ülkemizde yaklaşık 750.000 Romatoid Artrit ve Ankilozan Spondilit hastası olduğu tahmin ediliyor.(1,2) Dünyada ve ülkemizde yaşlı nüfusunun giderek artması ve beklenen yaşam süresinin uzaması nedeniyle romatolojik hastalıklarının insanlara ve topluma yükü her geçen gün önemli bir şekilde artıyor.(3) Buna ek olarak hastaların hastalık sebebiyle yaşadıkları kronik ağrılar, fiziksel ve sosyal hayatlarını olumsuz etkiliyor ve yaşam kalitelerini önemli ölçüde azaltıyor.
Romatolojik hastalıklarda erken tanının önemini vurgulamak, toplumda hastalık hakkında farkındalık yaratmak, hasta ve ailelerinin bilinçlenmesini sağlamak amacıyla günü Ankara Üniversitesi’nde romatizma hastalarına yönelik önemli bir toplantı düzenlendi.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hasan Ali Yücel Salonu’nda global biyofarma şirketi AbbVie’nin koşulsuz desteği ile düzenlenen toplantıda romatizma hastaları ve aileleri Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Gülay Kınıklı ve sağlık ekibi ile bir araya geldi.
Romatolojik hastalıklar konusunda toplumsal bilinç düzeyinin artmasını sağlamak, hastalara destek olmak ve hastalar ile hekimler arasında sinerji yaratmak amacıyla düzenlenen toplantıda, Prof. Dr. Gülay Kınıklı romatizma hastalarının hastalığı yakından tanıyıp yaşam kalitelerini yükseltmesine destek olmak için “Romatizma Hastalıkları İle Yaşamak” isimli bir konuşma gerçekleştirdi. “Sağlık Ekibinin Gözünden Tavsiyeler” bölümünde hastalar ve aileleri sağlık ekibini dinleme imkanı bulurken; “Hastalar ve Hasta Yakınları Gözünden” bölümünde ise romatizma hastaları ve yakınları hastalık süresince yasadıkları deneyimleri toplantıya katılan hastalar ve aileleri ile paylaştı. Toplantı hastalardan ve ailelerinden gelen soruların cevaplanması ile son buldu.