Şirketlerin müşterilerinin gerçek ihtiyaçlarını karşılayacak yenilikçi ürünler tasarlamaları için gereken inovasyon kültürünün kurulması, güçlendirilmesi ve kurum içi girişimcilik konusunda çözümler sunan GOOINN, derinlemesine sağlık teknolojileri raporunda Healthtech ile gelişen alanları ve teknolojileri açıkladı.
Healthtech alanındaki girişimcilere rehberlik niteliğinde olan raporda; “Healthtech tanıtımı ve kullanım alanları, dünyada ve Türkiye’de Healthtech sektörü, sektörün avantajları, bilinmesi gereken kavramlar, kullanılan teknolojiler, Healthtech ve Metaverse, bu alanda önemli teknolojiler ve geleceğin trendleri” gibi konu başlıkları ele alındı.
GELECEKTE SAĞLIK ALANINDA BİZİ NELER BEKLİYOR?
GOOINN Healthtech 2022 raporuna göre, gelecekte sağlık teknolojilerinin birçok farklı alanda hayatımıza girmesiyle bizi nasıl bir dijitalleşmenin beklediği şu şekilde öngörülüyor;
- Hastaneler robotik ve dijital teknolojilere daha fazla güvenecek.
- Sağlık kuruluşları, verimliliği ve değeri artırırken operasyonları ve bakımı iyileştirmenin yollarını aramaya devam edecek.
- Doktorların bugün gerçekleştirdiği fiziksel ve zihinsel görevlerin çoğu, donanım, yazılım ve her ikisinin kombinasyonları şeklinde otomatik hale getirilecek. Bu durum, teletıp ve uzaktan sağlık hizmetleri aracılığıyla hasta ziyaretleri ihtiyacını azaltacak.
- Moleküler ölçekte tıp hızlı bir şekilde günlük hayatlara adapte olacak. İnsanların hayati belirtilerini izleyebilen her zamankinden daha küçük nano cihazlar vücutlara yerleştirilecek ve böylelikle inanılmaz derecede ayrıntılı veriler elde edilebilecek. Böylelikle doktorlar tedavileri daha da kişiselleştirebilecek.
- Bazı kuruluşlar, içgörü elde etme ve sağlığın geleceğine güç veren algoritmaları tanımlama yetenekleri tarafından yönlendirilen bir ekonomik modele sahip olacak. Bu kuruluşlar, araştırma yaparak analitik araçlar geliştirecek ve insan yeteneklerinin ötesine geçen veri içgörüleri üretebilecek.
- Sağlık ürünü geliştiricileri, uygulamalardan ilaçlara ve cihazlara kadar sağlık ve bakım ürünleri geliştirerek ve üreterek tüketici sağlığı ekosistemini güçlendirecek. Ürün geliştiren kuruluşlar olmaya devam ederken aynı zamanda yazılımları, uygulamaları ve sağlıklı yaşam ürünlerini de geliştirecek.
- Bireysel finansörler kişilerin bakımlarını yönlendirmek için finansal ürünler yaratarak kişiye özel modüler ve kapsamlı bakım paketleri sunacak.
- Geleceğin sağlık bakım rejimleri, kurumsal sağlık programlarıyla giderek artan bir şekilde ortaklık modellerini takip edecek ve sigortacılarla kısmi geri ödeme anlaşmaları yapacak.
- Hasta bakım sistemleri olumsuz sağlık koşullarının erken teşhisine ve hedefe yönelik ve kişiselleştirilmiş tedavisine daha fazla odaklanacak.
- Kuantum hesaplama ilaç keşfine, hastane lojistiğinde kullanılan hesaplamaların hızlanmasına, sanal klinik deneyler yapmasına ve genetik sıralama yapılmasına olanak sağlayacak.
- Metaverse’te kullanılan sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik ve dijital ikiz teknolojileri cerrahi ile ilgili uygulamalar için yeni fırsatlar getirecek.
KAPAK KONUĞUMUZ MURAT ERBOZ
Bu ayki kapak konuğumuz Medtronic Türkiye Kıdemli Ülke Direktörü Sayın Murat Erboz oldu. Ana amaçlarının hastanın tedaviye erişimini arttırmak olduğunu anlatan Erboz, “Ayrıca tedavilerimizin geliştirilebilir ve ulaşılabilir olmasını çok önemsiyoruz. Bunun için başta değişik ülkelerin sağlık bakanlıklarıyla geri ödeme sistemleri üzerinde konuşuyoruz. Ürünlerin geri ödeme kapsamına alınması ve bu sayede insanların bu teknolojilere ulaşması önemli” diyor. Murat Erboz ile yaptığımız röportajı ilgiyle okuyacağınızı umarım.
Yeni bir sayıda buluşmak dileğiyle,
Esen Kalın…