Esra ÖZ yazdı…
Günümüzde kronik hastalıkların artmasıyla birlikte sağlığın geliştirilmesi stratejilerinin planlanmasında ve uygulanmasında adım atılması önemli hale geldi.
Sosyal medya sağlığın geliştirilmesinde de etkili oluyor. Dijital itibar yönetimi anlatmaya başladığımdan bu yana bana birçok soru soruluyor. Soruların pek çoğu kurumsal sosyal sorumluluk projelerinde nasıl bir yol izleneceği ile ilgili oluyor. Bu soruyu, bir örnek üzerinden yanıtlayacağım.
Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan “The Heart Truth” kampanyasını ele alacağım. Kadınların kalp sağlığına dikkat çeken kampanya dijital ortamların bu anlamada kullanımına güzel bir örnek. Kalbinizi dinleyerek, Amerika’da ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer alan kalp hastalıkları konusunda kadınları uyararak, kendilerine dikkat etmeleri gereken noktaları vurguluyorlar. Doktora başvurmaktan çekinmemeleri gerektiğini söylüyorlar. Bu kampanyada ilk olarak bir hedef kitle seçilmiş, yani kadınlar! Sonra buna uygun bir sembol olması için kırmızı elbise tercih edilmiş. Sosyal medyada aktif ve projeye uygun bloglar seçilerek medya ile ortak şekilde kampanya duyurusu yapılmış. Kampanyanın beşinci yıldönümüne göre, anketler kadınların artan ölüm nedeni olarak kalp hastalıklarından giderek daha fazla haberdar olduklarını ve farkındalıktaki artışın kalp hastalığı riskini azaltmak için artan eylemle ilişkili olduğunu gösterdi.
Hekimler için sosyal medya kullanmak için uygulanabilecek kurallar var mı?
Sosyal medya kullanımında örnek alınan adreslerden biri olan Mayo Clinic çalışanları için bir yol haritası yayınladı. Dikkatimi çeken bazı maddeler şöyle:
- Sosyal medyada gizli veya özel bilgileri paylaşmamalısınız ve hastanın mahremiyetini korumalısınız.
- Bu tartışmaya en uygun politikalar arasında hasta gizliliği, fotoğraf, video ve hasta bilgilerinin yayınlanmamalıdır.
- Profesyonel olun, iyi kararlar verin, iletişiminizde doğru ve dürüst olun; Hatalar, ihmaller veya profesyonel olmayan dil veya davranışlar, çalıştığınız kuruma kötü yansır ve bu durum sorumluluk oluşturur.
- Diğer çalışanlara, iş ortaklarına, rakiplere, hastalara saygılı ve profesyonel olun.
Sağlık iletişiminde temel amaçlardan birisi olan sağlığın geliştirilmesi açısından ne gibi çalışmalar yapılabilir?
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından sağlığın geliştirilmesi, bireylerin kendi sağlıkları üzerindeki kontrollerini artırmasını sağlayarak sağlık durumlarını geliştirme süreci olarak tanımlanıyor. Dijital ortamları kullanarak insanlarda davranış değişikliği elde edebilmek için içerikleri hazırlarken şunlar akılda bulundurulmalı:
- Açık ve anlaşılır bir dil kullanın
- Empati kurun
- Samimi bir yaklaşım sergileyin
- Yorumlara yanıt vererek dinlediğinizi gösterin
- İçeriklerinizde saygılı olduğunuzu ve değer verdiğinizi belli edin.
Günümüzde kronik hastalıkların artmasıyla birlikte sağlığın geliştirilmesi stratejilerinin planlanmasında ve uygulanmasında adım atılması önemli hale geldi. Sağlığın geliştirilmesinde Amerika Aile Hekimleri Akademisi’nin önerdiği öğretim programına göre; her yaştan hastalar sağlığın geliştirilmesi ve hastalıkların önlenmesi konusunda güncel, kanıt temelli kaynaklara ve önerilere erişebilmeli. Bu bağlamda sağlığın geliştirilmesi stratejilerinde beş ana prensip şöyle:
- Sağlığın geliştirilmesi toplumdaki mevcut şartlara bağlıdır.
- Sağlığın geliştirilmesi DSÖ’nün sağlık tanımının üç boyutunu tamamlamaktadır.
- Sağlığın geliştirilmesi hükümetlerin sağlık alanındaki sorumluluklarını destekler.
- Sağlığın geliştirilmesi sağlığı toplum adına savunur.
- Sağlık hizmetlerine katılımı arttırmak sağlığın geliştirilmesinin esas unsurudur.
Dijital ortamda karar mekanizması nasıl çalışıyor?
Amerikalıların yaklaşık yüzde 88’i sağlık ile ilgili konularda internetten arama yapıyor. Yüzde 20’si ise sosyal medya araçlarını kullanarak sağlık hizmetleri ile ilgili bilgiye ulaşıyor. Yüzde 20 içerisinde yer alan her 4 hastadan 1’i ise gelecekte alacakları sağlık ile ilgili kararlarda sosyal medyanın etkili olacağını düşünüyor. 16 yaş ve üzerindeki Kanadalıların yaklaşık olarak 10 kişiden 7’si sağlık bilgilerine ulaşmak için internetten arama yapıyor.
Karar verme öncesinde bir sorun ele alınıyor, bu konuda araştırma yapılıyor, farklı seçenekler üzerinde düşündükten sonra karar veriliyor. Karar verirken de oranlardan da gördüğümüz gibi, dijital medyaya başvuruluyor. Özellikle sağlık alanında çevrimiçi araçlar kullanarak sağlık ile ilgili konularda karar verme süreci hızla tamamlanıyor.
İnsanları davranış değişikliğine ikna etmek için dijitalde nasıl bir strateji izlemek gerkiyor?
Dijital dünyada da aslında benzer kurallar geçerli oluyor. İnsanları davranış değişikliğine ikna etmek için
- Hedeflenen kitleye ulaşın
- Amacınıza uygun konuyu belirleyin
- Kesin bir diliniz olsun
- Erişilebilir olun
- Söyledikleriniz anlaşılır olsun
- Mesajlarınız enformasyon içersin.
İnsanları ikna etmek için öncelikle dinlemeli, taleplerini gözlemlemeli ve ona göre iletişim kurulması bu davranış değişikliklerinin sağlanmasında başarılı olmanıza yardımcı olur.
Dijitalde vizyon belirlerken nasıl ilerlemeliyiz?
Dijital sürekli değişiyor ve dönüşüyor. Burada Stanford Mezunu, Paypal’ın kurucularından, Palantir’in kurucusu Peter Thiel’in Silikon Vadisi’ndeki girişimcilerin iş yaklaşımına yön veren dört büyük dersini söyleyebilirim.
- Kademeli ilerleyin
- Yalın ve esnek olun
- Rekabeti geliştirin
- Ürünlere odaklanın, satışlara değil.
- Teknoloji öncelikle ürün gelişimi üzerinedir. Bu nedenle yeni gelişmeleri yakından takip etmek ve alanımızla ilgili olarak çalışma stratejisi belirlemek önem kazanıyor.