Devlet Malzeme Ofisi (DMO) Genel Müdürlüğü ve Üniversite Hastaneleri Birliği arasında “Tedarik İşbirliği Protokolü” imzalandı. 05.03.2020 tarihinde Gazi Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen törenle DMO Genel Müdürlüğü ile Türkiye’nin önde gelen 6 üniversitesi arasında “Tedarik İşbirliği Protokolü” imzalandı. Protokol ile Üniversitelere bağlı hastanelerin sağlık hizmeti sunumlarının yürütülmesinde ihtiyaç duydukları ve Sağlık Market’e konu olan ilaçların ve tıbbi malzemelerin Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü aracılığıyla temin edilmesi amaçlanmakta.
Açılış konuşmasını ve moderatörlüğünü Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş’in yaptığı törene İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Uslan, Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. A. Haluk Özen, Hazine ve Maliye Bakanlığı Kamu Mali Yönetim ve Dönüşüm Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcıları, Celalettin Sıvacı ve Ali Mercan Aydın, DMO Genel Müdürü Mücahit Özdemir, Genel Müdür Yardımcısı İsmet Keskin ile üniversite ve DMO yetkilileri katılım sağladı.
Genel Müdür Mücahit Özdemir, DMO alım yöntemleri ve Sağlık Market Uygulaması hakkında katılımcılara bilgilendirmelerde bulundu. Üniversite hastanelerini de kapsama dahil etmek ve sistemden faydalanmalarını sağlamak istediklerini dile getiren Özdemir; “Sağlık Bakanlığıyla yapmış olduğumuz protokol içeriği ile; hizmet bedelinin %1 olarak uygulanması, ödeme vadesinin 90 gün olması gibi hemen hemen aynı içeriğe sahip olan bir protokolü de üniversitelerimizle yaparak; üniversitelerimize bağlı hastanelerin sağlık hizmeti sunumlarında ihtiyaç duydukları tıbbi sarf, ilaç ve tıbbi cihaz ihtiyaçlarını da Genel Müdürlüğümüz aracılığıyla karşılamayı hedefliyoruz. Bu aşamada üniversitelerimizin ‘Sağlık Market’e kayıtları devam etmekte olup sisteme kayıtlı üniversitelerimizin ihtiyaçlarına ilişkin talepleri alınmıştır. Üç gün içerisinde sonuçlandıracağımız elektronik ihaleler ile üniversitelerimizin bu ihtiyaçlarını karşılamaya başlıyor olacağız. Dolayısıyla “Sağlık Market” uygulamamızı üniversite hastanelerinin hizmetine açmaktan mutluluk duyduğumuzu belirtmek isterim” dedi.
Özdemir, 9-10 Mart 2020 tarihlerinde Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastaneler ile üniversite hastanelerinin yaklaşık 24 adet jenerik kodundaki ilaç ihtiyaçlarına yönelik taleplerin alınmasıyla ilaç alımlarının da başlatılacağını ve işbirliği yapılacak diğer üniversiteler ile protokol çalışmalarının devam ettiğini dile getirdi.
Tedarik İşbirliği Protokolü
Prof. Dr. Erkan İbiş de, “Hazine ve Maliye Bakanlığı Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen tıbbi ürün ve malzeme alımını kapsayan Sağlık Market sistemine yönetimi kendisinde olan üniversite hastaneleri de dahil edildi. Böylece üniversite hastanelerinde akıllı satın alma başladı. Protokol ile üniversitelere bağlı hastanelerin, sağlık hizmeti sunumlarının yürütülmesinde ihtiyaç duydukları ve Sağlık Market’e konu olan ilaçlarla tıbbi malzemelerin DMO aracılığıyla temin edilmesi sağlanacak” dedi.
Tedarikte kamusal avantaj
Prof. Dr. İbiş, devlet üniversite hastanelerinin, uzun yıllardır mali açıdan çıkmaz içinde olduğunu savunarak, “Bu çıkmazın en önemli sebebi giderlerde yıllar içerisinde gerçekleşen büyük artışlara karşın gelir kalemlerinin ödemeye esas fiyatlarında aynı oranda artış olmaması” ifadelerini kullandı. Prof. Dr. İbiş, son 5 yıl içerisinde giderlerde yüzde 300 hatta 400’lere varan artışlar gerçekleştiğini belirterek, şöyle dedi: “Bizler üniversite hastaneleri olarak bu çıkmazı ilk etapta azaltmak ve daha sonra ortadan kaldırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Gelir-gider eşitsizliğinin önüne geçmek, tedarikte kamusal avantaj sağlamak ve personel ihtiyaçlarını sağlıklı bir zemine taşımak öncelikli amaçlarımızdan. Bu anlamda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın himayesinde Kamu Mali Yönetim ve Dönüşüm Genel Müdürlüğü, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile Üniversite Hastaneleri Birliği, üniversite hastanelerinin mali sorunlarının çözümü, ilaç ve tıbbi malzeme teminindeki sıkıntıları gidermek üzere çalışma başlatmıştı.”
“Çalışmalar meyvelerini verdi”
Çalışmaların meyvelerini vermeye başladığını, Hazine ve Maliye Bakanlığı Devlet Malzeme Ofisinin, kamuda akıllı satın alma sloganıyla kamu alımlarındaki etkinliğini her geçen gün artırdığını, artık üniversite hastanelerinde de akıllı satın alma döneminin başladığını dile getirdi. Bunun önemli avantajları olduğunu belirten Prof. Dr. İbiş, “DMO Genel Müdürlüğü altında Sağlık Market olarak anılan sisteme üniversite hastanelerinin de dahil edilmesiyle kamuda referans fiyatların oluşması, basit süreçlerle iş yükünün azalması, hızlı tedarik ile güvenilir ve şeffaf alım süreci gibi avantajlar söz konusu olacak. Ayrıca firmalar için de tüm kamu pazarına online ulaşma, hızlı sipariş alma ve teslimat, teslimattan sonra en fazla bir hafta içerisinde tahsilat yapma gibi avantajlar da sunulacak” diye konuştu.
Sağlık Market’e yetkilendirilmiş bayiler de başvurabilecek
Kamuda akıllı satın alma çerçevesinde Sağlık Market uygulamasının hayata geçirilmesi ile sektörde yaşanan sıkıntıların ciddi oranda çözülebileceği görüşünü dile getiren Prof. Dr. Erkan İbiş, “Sağlık Market’e üretici (imalatçı), ithalatçı (yetkili temsilci) veya yetkilendirilmiş bayiler (yetkili satıcılar) başvurabilecek. Başvuruda bulunacak üretici (imalatçı), ithalatçı (yetkili temsilci) veya yetkilendirilmiş bayilerin (yetkili satıcıların), Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Ulusal Bilgi Bankası’na ve/veya Ürün Takip Sistemi’ne kayıtlı olması gerekiyor. Bu gibi kriterlerin ekonomik, teknik uygunluk ve güvenilirlikle beraber ayrıca yerlileşme ve millileşme adına da önemli bir adım olacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.