Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü V Nolu Satın alma Daire Başkanlığı tarafından, taraf firmalara 30.07.2024 tarihinde iletilen yazı ile “Sağlık Market Tıbbi Malzeme Çerçeve Anlaşması”, “Sağlık Market Tıbbi Malzeme Çerçeve Anlaşması İlanı” ve “Sağlık Market Kapsamındaki Ürünler İçin Yapılacak Olan Elektronik İhalelerde Uygulanacak Usul ve Esaslar” ında 26.07.2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere güncellemeler yapıldığı,bildirimi müteakip söz konusu değişikliklerin 15 gün içinde uygun görülmediğine dair Genel Müdürlüğe bildirim yapılmaması halinde, yapılan bu değişikliklerin 26.07.2024 tarihinden itibaren geçerli olacağının firmalar tarafından kabul edilmiş sayılacağı, yapılan değişikliklerin firma tarafından kabul edilmemesi halinde ise mutabakat sağlanana kadar anlaşmanın askıya alınacağı ifade edilmiştir. Değişikler işlenmiş metne DMO Sağlık Market sayfasından ulaşmak mümkündür.
Öte yandan alınan DMO Yönetim Kurulu Kararı gereği en geç 31.10.2024 tarihine kadar ekte sureti bulunan Muvafakatname’nin kaşeli imzalı olarak V Nolu Satın alma Daire Başkanlığına üst yazı ekinde gönderilmesi gerektiği ve bu tarihe kadar Muvafakatname’nin gönderilmemesi halinde anlaşmanın askıya alınacağı ifade edilmiştir. Bahse konu metnin imzası ile; DMO tarafından yapılan fiyat araştırmalarında esas olmak üzere gerekli olan tüm bilgi ve belgelerin ilgili kurumların veri tabanından herhangi bir zamanda elektronik ortamda alınmasına veya sorgulanmasına açık rıza verilmiş olacağını, ürünün girdi ve maliyetinin ve devamında kurumun satın alma fiyatının tespitine yönelik olarak araştırmalara izin verilmiş olacağını, ayrıca ürünlerin ilanda belirtilen katılım ve yeterlik koşullarını taşıyıp taşımadığına ilişkin olarak DMO adına çeşitli kurum ve kuruluşlardan alınarak DMO’ya verilmesi öngörülen tüm bilgi ve belgelerin elektronik ortamda alınmasına veya sorgulanmasına açık rıza verilmiş olacağını hatırlatmak isterim. Ayrıca Çerçeve Anlaşmanın muhtelif maddelerinde daha önce yer verilmiş olan “Genel Hükümler” in, ilgili maddelerinde “Ek Hususlar” başlığı altında yeniden tanımlanarak anlaşmanın eki olarak ( EK-H olarak ) belirlenmiş ve 26.07.2024 tarihi itibari uygulamaya girmiştir. TIBBİ MALZEME ÇERÇEVE ANLAŞMASI nda yapılan önemli değişiklikler ve eklemeler şu şekildedir;
-“Anlaşma Konusu Ürünler ve Tedarikçi Bilgileri” başlıklı kısmın 3. maddesine aşağıdaki bent eklenmiştir.
“Ek hususların (EK-H) “Denetim” başlıklı 9. maddesi doğrultusunda; bir siparişteki farklı sağlık tesislerine teslim edilen aynı barkodlu ürünlerden örnekleme yapmak suretiyle alınan numunelerin incelenmesi sonucunda alınan numune sayısının %20’sinden fazlasının ürünün şartnamesine ve ek hususlara (EK-H) uygun olmadığının tespit edilmesi halinde tedarikçinin bu teknik şartnamedeki tüm ürünleri anlaşma kapsamından çıkarılacak ve çıkarıldığı tarihten itibaren 1 yıl boyunca tekrar anlaşma kapsamına dahil edilmeyecektir. Bu kapsamda yapılacak denetimlerde sağlık tesislerinden alınan numune sayısı, ilgili sağlık tesisine teslim edilen ürün miktarına göre belirlenecektir.”
-“Ürün Fiyatı” başlıklı kısmın 4. maddesine eklenen “8) Tedarikçi, bu anlaşmanın eki olan Muvafakatname’de (EK-I) yer alan hususlara açık rızalarının olduğunu kabul, beyan ve muvafakat ettiğini onaylamıştır.” cümlesi ile muvafatnameye atıf yapılmıştır.
-“Teslim Yeri, Şekli ve Süresi” ana başlıklı kısmın 7.maddesine aşağıdaki esaslar eklenmiştir;
“d) Ürünün, muayene ve kabul aşamasına kadar teknik şartnamesine uygun olmadığının anlaşılması halinde tedarikçi kendisine yapılan bildirim tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ürünü yenisi ile değiştirecektir.
1) Tedarikçinin bu süre içerisinde kullanıcı sayfası üzerinden herhangi bir itirazda bulunmaması ve ürünü değiştirmemesi halinde veya; Tedarikçinin bu süre içerisinde ürünün teknik şartnamesine uygun olmadığına ilişkin tespite kullanıcı sayfası üzerinden itiraz ederek ürünü yenisi ile değiştirmemesi sonrasında sağlık tesislerinden yeterli sayıda numune alınarak yeniden değerlendirme yapmak üzere Bakanlığın muayene için yetkilendirdiği birime gönderilmesini müteakip yetkili birimde görevli komisyon tarafından da ürünlerin teknik şartnameye uygun bulunmadığının bildirilmesi halinde veya; Tedarikçinin değiştirdiği ürünün muayenesi aynı sağlık tesisinde ilk muayenede bulunan personel dışındakilerden oluşacak muayene komisyonu tarafından değerlendirilmesini müteakip değiştirilen ürünün de teknik şartnamesine uygun bulunmaması halinde;ürün hiç teslim edilmemiş sayılarak bu anlaşmanın 14. maddesine ilişkin hükümler uygulanacaktır. Bakanlık tarafından yetkilendirilen birim ile ikinci muayene komisyonunun rapor sonuçları kesindir ve itiraz edilemez. Komisyonlar gerek görmesi halinde ürünlerin laboratuar muayenesinin yapılmasını sağlayıp, sonucuna göre karar verebilir.”
-“Ayıplı Mal” başlıklı kısmın 8. maddesine aşağıdaki bent eklenmiştir;
“d) Tedarikçinin süresi içerisinde ürünü değiştirmesi sonrasında değiştirilen ürünün de sağlık tesisince uygun bulunmaması halinde tekrar değişimi istenilmeksizin bu fıkra kapsamında cezai işlem tesis edilecektir. Tedarikçinin ürünü değiştirmeksizin itirazda bulunması halinde ise söz konusu üründen alınan numunenin Bakanlığın yetkilendirdiği birim tarafından muayenesi sonucunda uygun bulunmaması durumunda tekrar değişimi istenilmeksizin yine bu fıkra kapsamında cezai işlem tesis edilecektir. Bakanlık tarafından yetkilendirilen birim ile ikinci muayene komisyonunun muayene sonucu kesindir ve itiraz edilemez.”
-“Anlaşma Kapsamındaki Ürünlerin Yayınının Durdurulması” başlıklı kısmın 11. maddesine aşağıdaki bent eklenmiştir;
“(12) DMO, anlaşma eki ürünün/ürünlerin Sağlık Marketteki yayınını gerekli gördüğü hallerde durdurmakta veya anlaşma kapsamından çıkarmakta serbesttir.”
-“Anlaşmanın Askıya Alınması” başlıklı kısmın 12. maddesine, aşağıdaki bent eklenmiştir;
“(12) Bu maddenin beşinci fıkrası doğrultusunda tedarikçinin anlaşmasındaki ürünler hakkında e-ihalelere/ e-pazarlıklara davet gönderilmemesinden sonra verilen başka bir sipariş için 1 yıl içinde yeniden 11. maddenin 10. fıkrasına göre e-ihalelere/e-pazarlıklara davet gönderilmemesinin gerekmesi halinde; tedarikçiye bu cezai işlemin uygulanması gereken tarihi takip eden ayın ilk iş gününden itibaren söz konusu siparişin verildiği e-ihalenin/e-pazarlığın talep periyodu (1 ay, 4 ay gibi ay olarak belirlenecek şekilde) kadarlık süre boyunca tüm ürünleri için tekrar e-ihalelere/e-pazarlıklara davet gönderilmeyecektir. Ayrıca tedarikçiden, cezai işlemin uygulandığı tarihteki kesin teminat tutarı kadar ceza alınacaktır. Tedarikçi kendisine yapılan bildirimi müteakip 15 gün içinde bu cezayı DMO hesaplarına yatırmak zorunda olup, bu süre içerisinde söz konusu tutarı yatırmayan tedarikçinin kesin teminatı irat kaydedilecek ve e-ihalelere/e-pazarlıklara davet gönderilmediği süre içerisinde irat kaydedilen kesin teminatını (güncellenmesi gerektiğinde güncel halini) yenilememesi halinde de tedarikçinin anlaşması sonlandırılacaktır.”
-“Gecikme” başlıklı kısmın 14. maddesine aşağıdaki bent eklenmiştir;
“(8) Tedarikçinin, bu madde kapsamında siparişinin iptal edildiğinin bildirilmesini müteakip 5 iş günü içerisinde söz konusu iptale itiraz etmemesi halinde yapılacak işlem geçerli sayılacaktır.”
Av. Muhittin Ertuğrul Ertürk
info@ertugrulerturk.av.tr