Kadının üretimdeki gücüne inanan Doğsan üretimini kadın çalışanlarına emanet ediyor…
Doğsan Tıbbi Malzeme Sanayi A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Çağan Karal ile bir söyleşi gerçekleştirdik:
Pandemi döneminde üretim önemi ön plana çıktı. Doğsan’ın ülkemize kattığı değer ile ilgili neler söylersiniz?
Senelerdir yerli üretimin önemini vurguluyorduk. Kıymetsiz bir sektör olarak görüyorlardı bizi. Pandemi döneminde üretimin de tıbbi cihazın da önemi anlaşıldı. Bu kadar söylemin, yaşananların ardından şu anda hakkettiği değeri görüyor mu derseniz, maalesef hâlâ hayır. Türkiye’de üretim yapmak başlı başına yürek istiyor. Tüm tıbbi cihaz üreticileri ve tedarikçileri olarak ödeme almadan, sabit fiyatla malzeme tedariğini durdurmadan senelerdir ayakta kalmaya çalışıyoruz. Sınırları fazlasıyla zorladık, ne kadar daha dayanabiliriz bilemiyorum. Sesli, sessiz çok çığlık attık ama olumlu cevap alamıyoruz devletimizin ilgili birimlerinden. Biz Doğsan olarak bu salgın döneminde koşullarımızı zorlayarak, gerekli önlemleri de alarak üretimi hiç durdurmadık. Hastanelerimizi malzemesiz bırakmadık.
Tüm sektörün sıkıntısı olan ödeme vadeleri ile ilgili ne düşünüyorsunuz? Ödeme vadelerinin 1 yılı geçmesi sektörü nasıl etkiliyor?
Sektör gerçekten çok zor durumda ve ödemelerle alakalı maalesef hiçbir bilgi verilmiyor. Hep birlikte bir bilinmezliğe doğru gidiyoruz. 1 yılı aşkın vadeler söz konusu. Döviz kurlarındaki yükselişler, ithalata dayalı hammadde tedariği yüzünden maliyetlerimizi aşırı yükseltiyor.
Ödeme almadan nasıl bir işletme faaliyetlerine devam edebilir? Çalışanlarının maaşlarını nasıl ödeyebilir? Devletine karşı vergi yükümlülüklerini nasıl yerine getirebilir? Bakın kârlılıktan bahsetmiyorum, hayatta kalmaktan bahsediyorum. Biz ülkemizi, halkımızı çok seven üreticileriz. Hastaların tedavi görebilmeleri için pandemi şartlarında dahi üretmeye devam ettik. Ancak böyle devam ederse birçok tıbbi cihaz firması teslimat yapamamaya başlayacak ve hastaneler malzemesiz kalacak. Sektörün bu şartlarda daha fazla dayanabileceğini düşünmüyoruz.
Yerli üretimi destekleyecek tedbirler alınıyor mu sizce?
Maalesef alınmıyor. Şöyle düşünün, dövize endeksli maliyetlerimiz olmasına rağmen malımızı Türk Lirası üzerinden satıyoruz. Vergisini zamanında ödüyoruz ve ürünlerimiz hastanelerde kullanılmaya devam ediyor. Ancak biz 1 yıldan uzun süre geçmesine rağmen ödeme alamıyoruz. Günümüz piyasasında bu kur artışlarıyla, hastanelere bu kadar uzun ve belirsiz süre vadeli malzeme vermek gün geçtikçe daha da zorlaşıyor. Çok önemli bir sektörde üretim yapıyoruz, insan sağlığına katkıda bulunuyoruz, ancak hiçbir destek göremiyoruz. Bizim de üretme motivasyonumuz gün geçtikçe azalıyor. Artık yetkililer, bizim bu ülke ve üretim sevdamıza sahip çıksa iyi olur.
Katıldığınız Arab Health ve Medica Fuarları nasıl geçti. Yabancıların ürünlerinize olan ilgisi nasıl oldu? Kaç ülkeye ihracat yapıyorsunuz? 2022 yılında hedef ülkeler var mı ihracat için?
Pandemiye rağmen Haziran ayında Dubai’de Arab Health’e ve geçen ay da Düsseldorf’ta düzenlenen Medica fuarına katılım sağladık. Türk üretici olarak ihracata hem şirketimizin geleceği hem de ülkemizi temsil ettiğimiz için çok önem veriyoruz. Dünyanın en büyük iki tıp fuarında Doğsan olarak yer almak, Türk markasını orada temsil etmek ülkemiz için çok değerli.
Ürünlerimize ilgi her sene olduğu gibi bu sene de yoğundu. Medica’da 80’den fazla potansiyel müşteriyle görüşme sağladık. Fuarlar sayesinde müşteri portföyümüzü genişleteceğimizi ve ülkemiz ekonomisine katkı sağlamaya devam edeceğimizi düşünüyoruz. Türk üretici olarak kaliteli ürünlerimizi yurt dışı pazarında tanıtma fırsatı bulmak bizim için büyük önem taşıyor.
Şu anda 40’tan fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. Avrupa ve Güney Amerika ülkelerinden ciddi talep var. Umuyoruz ki 2022 yılında kıtalar arası satışlarımız artar, Doğsan ameliyat iplikleri o ülkelerdeki ameliyathanelerde de yerini alır.
Cerrahi eğitimlere çok önem veriyorsunuz. İstanbul Ofisinizdeki ve Cerrahi derneklerle olan eğitim faaliyetlerinizden de biraz bahseder misiniz?
Diş hekimlerine, veteriner hekimlere ve tıp öğrencilerine sütür dikiş teknikleri eğitimleri düzenliyoruz. Çözüm ortağımız PraticMed firmasının kendi imal ettiği simülasyon setleri üzerinde uygulamalı olarak katılımcı sütür teknikleri eğitimi alıyorlar. Pandemi döneminde online yapılan kursları, şimdi gerekli önlemleri alarak İstanbul ofisimizde yapıyoruz. Katılımcılar mutlu, biz de onları ağırlamaktan ve eğitim desteği vermekten mutluluk duyuyoruz. Bunun yanı sıra cerrahi kongrelerde ve üniversite hastanelerinde, vasküler ve kolon-rektum cerrahilerinde anastomoz kurslarını değerli hocalarımızla birlikte düzenliyoruz. Bu kurslarda da uzmanlar anastomoz teknikleri eğitimini uygulamalı olarak alıyorlar. Bir diğer gelenekselleşen kursumuz da temel mikro cerrahi kursları. Bu kurslarda da uzman hekimler sinir ve el cerrahisi için 5 gün boyunca bol uygulamalı eğitimler alıyorlar. Kurslar haricinde de her sene Türk Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Derneği’nde uzmanlar arasında klinik ve deneysel olarak 2 farklı kategoride yapılan yarışmada da Doğsan Bilim Ödülü’nü kazananlara takdim ediyoruz. Buradan bizim bilimsel faaliyetlere katkı sağlamamıza vesile olan tüm cerrahi derneklere ve değerli hocalarımıza çok teşekkür ediyoruz. Ne mutlu bize güvenmeleri ve bizi de yanlarında görmek istemeleri.
Çağan KARAL
Genel Müdür Yardımcısı
Genel Müdürümüz Kamil Saruhan’a bir gün fuar standımızda “firmanın sahibi kim?” diye sordular. O da hiç düşünmeden hepimizi göstererek; “BİZİZ” diye cevap verdi. Ben de 17 senedir her gün işe kendi iş yerim gibi hissederek geliyorum; ilk günkü heyecan ve giderek artan bir hevesle. Bizimle hasbelkader tanışan ya da birlikte çalışan insanlar hep “siz ne güzelsiniz ya, ekipçe hep gülüyorsunuz” diyorlar. Gerçekten imrenilesi bir çalışma ortamımız var. (aman nazar değmesin) Koşullarımız ne kadar zorlu da olsa; işimize olan saygımız, firmamıza olan bağlılığımız ve Doğsan ailemize olan sevgimiz sayesinde her daim yüzlerimiz gülerek çalışıyoruz. O kadar güzel işlere imza attık ki ekipçe; “Yaptıklarımız, yapacaklarımızın teminatıdır” diyorum. Durmak yok, yolumuz uzun. Daha yapmayı hedeflediğimiz, hayalini kurduğumuz çok projemiz var. Bizi takipte kalın.
Ürettiğimiz ürünün ameliyat masasında insan sağlığı için kullanıldığını ve bunda katkımızın olduğunu bilmek gurur verici. Kadına yönelik haksızlıkların, şiddetin maalesef engellenemediği ülkemizde çalışanlarının %90’ından fazlasının kadın olduğu Doğsan’da, kadın yöneticiler olarak söz sahibi olduğumuz ve değer gördüğümüz için ayrıcalıklı olduğumuzu düşünüyorum.
Elif YILDIZ ÖZTÜRK
Fabrika Müdürü
Doğsan ailesine 24 yıl önce katıldım. Ne çabuk geçti yıllar diyorum, insan ailesinin yanında zamanın nasıl geçtiğini fark etmiyor. Hep beraber çok güzel projeleri sonuçlandırdık, daha da yapacak çok işimiz var. Firmamız 1970 yılında Trabzon’da kurulmuş ve sektörün en eski firmalarından birisi. Kurucumuz Ecz. Salim Saruhan Eczacılık mesleğinde uzun yıllar boyunca edindiği deneyim ve bilgi birikimini; teknoloji ve imalat konusunda uzmanlaşmış bir ekiple birleştirerek Türkiye’de ilk ameliyat ipliği üretiminin başlamasını sağlamıştır. Kuruluşumuzdan itibaren Tıbbi Cihaz sektöründe gelişmeleri yakından takip edip, kullanıcılarımızdan gelen istekleri de dikkate alarak ürünlerimizi geliştirmeye devam ediyoruz. Çalışanlarımızın kalite ve müşteri memnuniyetinin önemi konusundaki bilinç düzeyleri en üst noktada. Her mesai gününde insan sağlığına katkıda bulunuyor olmanın haklı gururunu yaşıyoruz.
Türkiye’de %90 oranı ile üretim sektöründe kadın istihdamının en yüksek olduğu firmalar arasında yer alıyoruz. Kadının üretimdeki gücüne inanıyoruz ve üretimimizi kadın çalışanlarımıza emanet ediyoruz.
Emine SAATÇİ
Mali İşler Müdürü
Bölgemizde 70 yıl önce Şifa Eczanesi ile sağlık sektöründe hizmete başlayan ve özellikle kadınlarımıza iş imkânı sağlayan Doğsan bünyesinde 40 yıldır yer almaktan her zaman onur duydum. Kurumsal vizyonu olan ve çalışanlarda aidiyet duygusu oluşturan bir şirkette çalışmak motivasyonumuzu artırıcı rol oynamaktadır. Türkiye’de her sektörde kadın yönetici sayısının olması gerekenin çok altında olduğu herkesin bildiği bir gerçek. Oysa kadınlar her sektörde son derece başarılı, üretken, vizyoner ve lider roller oynayabiliyor. Bu bakımdan ekonomik, siyasi, sosyal ve kültürel her alanda yüzyılların noksanlığının ancak pozitif ayrımcılıkla tamamlanacağına inanıyorum. Doğsan olarak bizler de bu konuda üzerimize düşeni yapıyoruz. Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi ve ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşullar nedeniyle bütün sektörler gibi firmamız da olumsuz etkilendi. Sağlık sektörüne kesintisiz katkı sağlamak bilinciyle mücadeleye devam ediyoruz.
Kurumlar çınar ağaçları gibidir, doğru ellerde asırlarca yaşarlar. Doğsan’ın bünyesindeki azimli ve çok değerli çalışanlarıyla çınarlar gibi asırlarca ayakta kalması en büyük dileğimdir.
Ebru KOÇ ARIGTEKİN
Kalite Güvence Müdürü
16 yıldır Kalite Güvence alanında çalışmaktayım, 4 yıldır da Doğsan’dayım. Yarım asrın üzerinde piyasada olmanın getirdiği bilgi birikimi ve üretim tecrübesine sahip olan Doğsan’da sektörümüzün gerektirdiği EN ISO 13485 Kalite Yönetim Sistemi’ni etkin şekilde uygulamakta ve sürekli geliştirmekteyiz. Ürünlerimizin belgeli olduğu, 93/42/EEC Tıbbi Cihaz Direktifi yerine Tıbbi Cihaz Yönetmeliği (MDR) (EU 2017/745), 25 Mayıs 2017’de yürürlüğe girdi. Yeni regülasyon mevcut kalite yönetim sistemi ve ürün belgelendirme prosedürlerine üreticiler için ciddi yükümlülükler getiriyor. Biz de Doğsan olarak MDR transfer sürecimizi en etkin şekilde gerçekleştirmek için tüm ekibimizle var gücümüzle çalışıyoruz. Türkiye’nin ilk, Dünya’nın 7. Ameliyat ipliği fabrikası olan Doğsan’da alanımızla ilgili uluslararası standartların hepsinin sıkı takipçisi ve uygulayıcısıyız.
Bir kadın yönetici olarak Doğsan’da çalışıyor olduğum için çok mutluyum. Cerrahi alanlar için yeni projeler içinde aktif görev almak beni çok heyecanlandırıyor.
Ceren TEKELİOĞLU
Üretim Planlama Müdürü
Ameliyatların olmazsa olmazı, hayati önem arz eden ameliyat ipliği üretimi çok hassasiyet gerektiriyor. Hem yasal gereklilikleri yerine getirmek hem de Doğsan Kalite Hedeflerine uygun ürün üretmek için tüm üretim aşamalarını ekip olarak risk bazlı yaklaşımla detaylı bir şekilde analiz ediyor ve güncelliyoruz. Hedefimiz Kalite Politikamızın temel taşlarından olan müşteri memnuniyetini sağlamak, aldığımız talepleri doğru ve zamanında teslim etmek. Her daim yeniliklere açık olan Doğsan’da, yılların getirdiği bilgi birikimi ve MRP sisteminin desteği ile tüm kaynakların verimli kullanılmasını ve tedarik zincirinin en doğru şekilde yöneltilmesini sağlıyoruz. Doğsan olarak çok bir geniş ürün yelpazesine sahibiz. İşimizin en heyecan verici yanı da yeni ürün geliştirmek. Cerrahlarımızdan gelen yeni taleplere cevap vermeye özen gösteriyoruz.
Kıskanacaksınız eminim; 51 yıllık firmamızda 18 yıldır mutlulukla çalışıyorum. Sürekli gelişim felsefesini benimseyen Doğsan’da çoğunluğu kadın olan çalışma arkadaşlarımla, uzun yıllar daha birlikte çalışmayı diliyorum.
Filiz ÖZKAN ÇAKICI
Üretim Müdürü
Amacı dokunduğu hayatları iyileştirerek, ülke ve toplum için değer yaratmak olan Doğsan’da 10 yıldır çalışmaktan gurur ve ilk günkü gibi heyecan duymaktayım. Üretim planına uygun olarak; üretim proseslerinin belirlenen maliyet ve kalite hedeflerini sağlayacak şekilde etkince yürütülmesini sağlıyoruz. GMP gereklilikleri göz önünde bulundurularak, son teknoloji cihazlar ile donatılmış temiz alanlardan oluşan üretim tesisimizde kalite yönetim sistemi ve yasal şartlara uygun kaliteli ürünler üretiyoruz. Güncel standartlara uygun gelişmiş laboratuvarlarımızda hem mevcut testlerimizi gerçekleştiriyor hem de ürün geliştirme konusunda çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Sektörde gerçekleşen teknolojik gelişmeleri üretim hattımıza adapte ederek, uygulanan üretim tekniklerini ve araçlarını inceleyerek ilgili güncellemelerimizi yapıyor, kendimizi sürekli geliştiriyoruz.
Kadın istihdamının %90’un üzerinde olduğu fabrikamızda Üretim Müdürü olmaktan onur duyuyorum. Başarı ekip işidir, Doğsan’ın sahip olduğu en büyük güç özverili ve çalışkan bir ekibe sahip olmasıdır. İnandığımız bu yolda her gün daha büyük başarılara imza atmak en büyük temennimdir.