DOKTORLAR SİSTEM DIŞINA İTİLMEMELİ
6 Ekim 2022 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan, 31965 sayılı Özel Hastaneler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına dair yönetmelik, Ek 5. Maddenin 1. Fıkrası (ı)bendi ile Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmeliğin 12. Fıkrasında, mesleğini serbest olarak icra eden hekimleri kapsayan değişiklik ile sistem dışına itilen muayenehanesi olan doktorlar, hukuka aykırı olarak uygulamaya konacak yönetmeliğin iptali için dava sürecini başlattı. İlgili değişiklikler kamuoyunda her ne kadar muayenehanesi bulunan hekimler ve sağlık turizmi ekseninde gündeme gelmiş olsa da, hasta, hasta yakını, özel hastaneler ve sağlık çalışanları, doktorlar ve aileleri ile milyonlarca insanı ilgilendiren bir süreci beraberinde getirdi. Yönetmeliğin iptal edilmemesi halinde; sistem dışına itilen doktorların yanı sıra, bu doktorlardan sağlık hizmeti alan binlerce hasta ve hasta yakını da mağdur olacak. Cerrahi branşlar ve birçok dahili branş hastanelerden ve laboratuvarlardan hizmet almadan mesleğini icra edemez. Muayenehane hekimleri artık ameliyat yapamayacak. Hastaların hekim seçme özgürlüğünü tamamıyla ortadan kaldıran ve hekimlerin de işini yapmasına sınırlama getiren bu yönetmelik taleplere göre yeniden düzenlenmeli. Doktorları kamuda çalışmaya yönlendirmenin yöntemi bu olmamalı. Doktorlarımız sağlık sisteminin temel harcıdır. Onları üzmemeliyiz…
ÜRETİM MALİYETLERİ ARTTI
Küresel enflasyon sağlık sektörünü de vurdu. Sağlık sektöründe üretim maliyetleri Dolar bazında % 51 arttı. Sağlık sektöründe üretim maliyetlerindeki değişimi inceleyen Uluslararası Para Fonu verileri açıklandı. Veriler salgınla başlayan süreçte küresel enflasyonun üç katına çıktığını gösterirken, sağlık sektörü de yükselen fiyatlardan etkilendi. Estonya, Türkiye ve Tunus ofisleriyle Doğu Avrupa, Batı Asya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da kamu ve akademik kurumlara, tıbbi malzeme ve sağlık hizmeti sağlayıcılarına Pazar ve sağlık ekonomisi araştırmaları sunan Econix Araştırma da, yayımlanan yeni raporunda, sağlık sektöründe üretim maliyetlerini etkileyen önemli girdilerdeki fiyat değişimleri incelendi. Konuyla ilgili haberimizi dergimizde bulabilirsiniz.
MEDTECH EUROPE RAPORU
Avrupa’da faaliyet gösteren teşhis ve tıbbi cihaz üreticilerini temsil eden MedTech Europe, Tıbbi Teknoloji alanında endüstri verilerinin derlendiği yıllık Tıbbi Cihaz Avrupa Raporu’nu yayınladı. Sektörün temel göstergelerinin sunulduğu raporda Türkiye ile ilgili, “Avrupa’nın en önemli tıbbi teknoloji ihracat destinasyonları arasında %1.8 ile yer almaktadır” tespitine yer verildi. Avrupa tıbbi teknoloji pazarının 2021’de yaklaşık 150 milyar Euro olduğu tahmin ediliyor. Rapora göre: en büyük ilk beş piyasa Almanya, Fransa, Birleşik Krallık, İtalya ve İspanya olarak açıklandı. Avrupa, tıbbi cihaz pazarının % 27,3’ünü oluşturmakta. Avrupa, ABD’den (% 43.5) sonra ikinci en büyük tıbbi cihaz pazarını oluşturuyor. Avrupa tıbbi cihaz pazarı son 10 yılda ortalama % 4,8 oranında bir büyüme sağlamış.
KAPAK KONUĞUMUZ EBRU GÜNEŞ
Bu sayımızdaki kapak konuğumuz; MicroPort Türkiye & Balkan Ülkeler Direktörü Ebru Güneş oldu. 12 farklı temel tedavi alanında yaşamları uzatmayı ve yeniden şekillendirmeyi amaçlayan lider tıbbi çözüm sağlayıcısı olan MiçroPort 400’den fazla ürünü ile dünya çapında 20.000’den fazla hastanede her 6 saniyede bir hastaların tedavilerine katkı sunmakta. MicroPort’un çalışmalarını Ebru Güneş’ten dinledik. Ayrıntıları röportajımızda okuyabilirsiniz. Pharma News bölümümüzde ise ilaç firmalarının haberlerine yer verdik. Yeni yılın ilk sayısında yazarlarımız Mehmet Atasever, Gürkan Köroğlu, Av. Muhittin Ertuğrul Ertürk ve Esra Öz’ün yazılarını ilgiyle okuyacağınızı umarım. Yeni yılın ülkemize, sağlık sektörüne hayırlı olmasını temenni ederim. Son yıllarda yaşanan ekonomik darboğazın sona ereceği insanların mutlu olacağı bir yıl olsun 2023.
Yeni bir sayıda buluşmak dileğiyle,
Esen Kalın…