AİFD Genel Kurul’unda, GSK Türkiye & Kafkaslar Başkan Yardımcısı ve Bölge Genel Müdürü Dr. Emin Fadıllıoğlu, yeniden AİFD Yönetim Kurulu Başkanlığı’na seçildi.
Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği’nin (AİFD) 12. Olağan Genel Kurulu İstanbul’da gerçekleştirdi. Genel Kurul’da, derneğin yeni dönem Yönetim Kurulu ve Denetleme Kurulu üyeleri seçildi. Yeni Yönetim Kurulu üyeleri ilk toplantısında yaptığı görev dağılımı sonucunda Yönetim Kurulu Başkanlığı’na yeniden Dr. Emin Fadıllıoğlu’nun getirilmesine karar verdi. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılıklarına ise Muhittin Bilgütay (Valeant&Bausch + Lomb Türkiye, Ortadoğu, Kuzey Afrika Bölge Başkanı), Dr. Şebnem Avşar Tuna (Novo Nordisk Türkiye Genel Müdürü), Dr. Mete Hüsemoğlu (AbbVie Türkiye Genel Müdürü) ve Şebnem Girgin (Lundbeck İlaç Genel Müdürü) getirildi. Elif Aral (Pfizer Türkiye Genel Müdürü) ise yeni Yönetim Kurulu’nda Sayman üye olarak görev yapacak.
Derneğin 2015 yılı bütçe, proje ve stratejilerinin de görüşülüp karara bağlandığı Genel Kurul’da yaptığı konuşmada ilaç endüstrisi açısından 2014 yılını değerlendiren Dr. Emin Fadıllıoğlu, sektörün tüm paydaşlarının bir araya gelerek, ortak sorunlara ortak çözümler araması gerektiğinin altını çizdi ve “Geçtiğimiz yıl ilk defa ilaç endüstrisinin tüm paydaşları bir araya gelerek, yapısal sorunlara yapısal çözümler üretme arayışına girdi. Sektör paydaşları olarak birbirimizi anlar ve ortak akıl tesis etme yolunda çalışır hale geldik. Bunu çok önemsiyorum” dedi.
Ortak akıl arayışı
Sektörün bütçe ve kur sorunlarının 2014’te de çözülmediğine vurgu yapan ve tek tip kıyafetin herkese uymayacağını ifade eden Fadıllıoğlu, “Türkiye’nin bu ilaç bütçesine sığması mümkün değil. Ancak ilk defa geçtiğimiz yıl, kamu, özel sektör ve meslek kuruluşları olarak sektörün en önemli sorunlarına sürdürülebilir çözümler üretmek adına bir araya gelerek ortak akıl arayışına başladık. Bu nedenle 2015 yılına umutla bakıyoruz” dedi. Dr. Emin Fadıllıoğlu derneğin yeni dönemde de, faaliyetlerinde ilaç sektörünün Hükümet tarafından da benimsenmiş olan stratejik konumunu pekiştirmeye öncelik vereceğini söyledi.
AİFD çatısı altında çok değerli bir bilgi birikimini ve uluslararası deneyimi bir araya getirdiklerini ifade eden Fadılloğlu, AİFD’nin, hastaların yenilikçi ilaçlara erişiminin güçlenmesi ve Türkiye ilaç sektörünün sürdürülebilir bir yatırım ortamına kavuşması, sektörün küresel rekabet gücünü artırılması için tüm paydaşlarıyla işbirliği içinde çalışmaya devam edeceğini belirtti.
Rekabetçi ve sürdürülebilir bir fiyat politikası
Genel Kurul’da AİFD’nin 2014 yılı faaliyetlerine ilişkin bir sunum gerçekleştiren, Genel Sekreter ve Yürütme Kurulu Başkanı Osman Kara “Kuruluşunun 13. Yılında AİFD’nin gönüllük esaslı, bağımsız bir sivil toplum kuruluşu ve saygın, güçlü ve etkili bir iş dünyası örgütü” olduğunu ifade ederek; “AİFD’nin yeni dönemde de kamu, özel sektör ve akademiden paydaşlarıyla birlikte çalışarak, sağlık sektörü ve ilaç endüstrisinin yapısal sorunlarına yapısal çözümler önermeye devam edeceklerini vurguladı. 2014 yılında Hükümet ve politika yapıcıların tüm dokümanlarında ilaç endüstrisinin stratejik bir sektör olarak konumlandığına dikkati çeken Kara, “Sürdürülebilir bir ilaç eko – sistemi için şeffaf, hızlı, yatırımı teşvik eden, rekabetçi ve sürdürülebilir bir fiyat politikası uygulanmalı, doğru ilaç bütçe uygulaması ile öngörülebilir, hastaların zamanında ve hızlı bir şekilde ilaca erişimini sağlayan ve bunu sürdürülebilir kılan bir anlayış benimsenmeli, hastalarımızın ihtiyacı olan yenilikçi ilaçlara tüm dünya ile aynı zamanda erişimi sağlanmalıdır. Doğru, öngörülebilir bir bütçe ve sürdürülebilir bir fiyat mekanizması, endüstrinin geleceği için; daha fazla araştırma için, daha fazla inovasyon için, üretim için ve neticede hastalara sunulacak iyileştiren ve yaşamı uzatan tedavilere erişim için elzemdir” dedi.