24 Ocak 2013’te görevi yeni Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu’na devreden dönemin sağlık bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, yaklaşık 3,5 yıl aradan sonra yeniden eski koltuğuna oturdu. 13 yıl önce “Sağlıkta Dönüşüm Projesi”ni başlatarak sağlıkta adeta bir devrim yapan Bakan Akdağ’ın yeni dönemde de sağlıkta önemli gelişmelere imza atacağını söyleyebiliriz. Önemli konulardan bir tanesi Bakan Müezzinoğlu’nun başlattığı aile hekimliği merkezlerinin güçlendirilmesi projesi.
Bakan Akdağ, Ankara’da sağlık muhabirlerine yönelik düzenlediği basın toplantısında; “Sağlık ocaklarından aile hekimliğine geçerken birkaç basamak yükselmiştik. Aile hekimliği merkezlerini, psikolog, fizyoterapist, ağız diş sağlığı gibi hizmetlerle geliştireceğimiz şehir merkezlerinde biraz daha büyük, kompakt merkezler haline dönüştüreceğiz” diyerek Bakan Müezzinoğlu’nun aile hekimliği merkezlerini güçlendirme projesinin devam edeceği yolunda sinyaller verdi.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun Türkiye genelinde birçok tıp merkezi ile sözleşmesini iptal etmesi, aile hekimliği merkezlerinin güçlendirilmesi konusunu daha da önemli hale getirmiştir diyebilirim. Kapatılan tıp merkezlerinden hizmet alan vatandaşların sıkıntı çekmemesi için aile hekimliği merkezlerinin güçlendirilmesi kaçınılmaz artık. Bakan Akdağ, kamuda verilen sağlık hizmetini yeni dönemde daha da güçlendireceğe benziyor. Akdağ’ın toplantıda üzerinde durduğu diğer konu ise yerli tıbbi cihaz üretimi. Akdağ, Türkiye’de sağlık endüstrisini geliştirip tıbbi cihaz konusunda yerli üretimi artırmayı hedeflediklerinin altını çizdi.
Geçtiğimiz ay Sağlık Gereçleri Üreticileri ve Temsilcileri Derneği (SADER)’in davetlisi olarak Ankara’da idik. SADER’in her ay düzenlediği toplantının davetlisi. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda dergimizin Danışma Kurulu üyesi olan Op. Dr. Orhan Koç idi. Sayın Koç bu toplantıda önemli açıklamalarda bulundu. Koç’un tıbbi cihaz sektörünü ilgilendiren konularla ilgili açıklamalarını haberimizde bulabilirsiniz. SADER Başkanı Sayın Ali Şengel’in, sektördeki tüm STK’ların katılımıyla bir Tıbbi Cihaz Kongresi’nin düzenlenmesi için çalışmaların başladığını söylemesi de sektör adına önemli bir gelişme idi. Sektörün sorunlarının çözüme kavuşturulması için böyle bir kongre şart. Kamu’dan yoğun katılımın beklendiği bu kongrenin 2016 yılı içerisinde yapılmasını dileriz.
Bu sayımızda sağlık sektöründe önemli projelere imza atan DİA Holding Medikal Satınalma Korodinatörü Mehmet Şener Şenyurt ile önemli bir röportaj gerçekleştirdik. Kamu-Özel Ortaklığı ile gerçekleştirilen Bilkent ve Mersin Entegre Sağlık Kampüsleri’ni yapan DİA Holding, yakın bir zamanda ülkemize 5 bin yataklı bu iki önemli projeyi hizmete sunacak. Türkiye genelindeki 30’a yakın Entegre Sağlık Kampüsü projeleri ile sağlık sektörü, tıbbi cihaz sektörü önümüzdeki yıllarda önemli oranda bir hareket kazanacak. “İhalesi yapılmış PPP projeleri için 1 milyar Euro’luk medikal satınalma yapılacak” diyen Sayın Mehmet Şener Şenyurt ile yaptığımız röportajı mutlaka okuyun.
Diğer önemli bir röportajımızı ise ACENDIS Şirketler Gurubu Kurucusu Sayın Hasan Şahin ile gerçekleştirdik. Bugüne kadar 200’ü aşkın anahtar teslimi hastane projesini hayata geçiren Sayın Şahin’in röportajı dikkat çekici.
Medikal News dergisi düzenlenen kongreleri de yakından takip ediyor. Geçtiğimiz ay 38. Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kongresi’ni ve 6. Türkiye EKMUD (Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği) Kongresi ile sponsorları arasında yer aldığımız HIMSS Türkiye EMRAM Eğitim Konferansı ve Sağlık Bilişim Fuarı’nı takip ettik. Her üç etkinliğini haberlerini geniş olarak dergimizde bulabilirsiniz.
Bu arada dergimiz yazarlarından Sayın Ayşenur Asuman Uğur, Sağlık Gönüllüleri Türkiye tarafından verilen, “Sağlık Bilincini Oluşturmada En Başarılı TV Program Yapımcısı” ödülünü aldı. Yazarımıza ödülünü yine dergimiz yazarlarından Sayın SASDER Başkanı Prof. Dr. Melih Bulut verdi. Sayın Uğur’u tebrik eder, başarılarının devamını dileriz…
Yeni bir sayıda buluşmak dileğiyle
Esen Kalın…