Günümüzde görülme sıklığı gittikçe artan Alzheimer hastalığının Dünya Sağlık Örgütü tahminlerine göre 2030 yılında yaklaşık 75 milyona ve 2050 yılında ise 132 milyon civarına ulaşacağı yapılan incelemeler sonucunda ortaya çıkmıştır. Ortalama her 3 saniyede bir hastalara demans teşhisi konuyor ve bu teşhislerin %60’lık kısmı Alzheimer’a işaret ediyor.
BAV Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Diş Hekimleri Dt. Alper Alp ve Dt. Kardelen As, ağız ve diş sağlığının Alzheimer’e etkilerini değerlendirdi.
“Ağız İçerisindeki Enfeksiyon Hafife Alınmamalı”
Ağız ve diş sağlığı artık yalnızca estetik bir kaygı olmaktan çıkmıştır aynı zamanda genel sağlığımız üzerinde de çok büyük söz sahibidir. Örneğin ağız içerisinde oluşan herhangi bir enfeksiyon kan dolaşımı yoluyla vücudun çeşitli bölgelerine yayılım gösterebilir ve zaman geçtikçe geri dönüşü zor olan sonuçlara sebebiyet verebilir. Yapılan son araştırmalara göre özellikle yaşlı hastalarda kötü ağız hijyeni ve Alzheimer hastalığı arasında önemli oranda bir ilişki olduğu ortaya çıktı.

Dt. Kardelen As
Alzheimer Nedir?
Kısaca bahsetmek gerekirse Alzheimer hastalığı, beyinde amiloid plaklar ve nörofibriler düğümler şeklinde protein birikiminin ortaya çıkmasıyla başlayan biyolojik bir süreçtir. Bu durum beyin hücrelerinin zamanla ölmesine ve beynin küçülmesine neden olur. Alzheimer hastalığının erken belirtileri arasında yakın zamandaki olayları veya konuşmaları unutmak yer alır. Zamanla, Alzheimer hastalığı ciddi hafıza kaybına yol açar ve kişinin günlük işlerini yapma yeteneğini etkiler.
Periodontal Hastalık Nedir?
Periodontal hastalık ise, genelde düzenli diş fırçalamayan ve ağız hijyenine dikkat etmeyen bireylerde ortaya çıkar. Bakteriyel bir etiyoloji ve enflamatuvar bir yanıtla karakterize olan kronik bir hastalıktır. Uzun dönemde diş fırçalamayan bireylerde diş yüzeyinde biriken yemek artıklarından dolayı dental plak denilen diş taşları oluşur. Dental plak içerisinde birçok bakteri türü barındırır, insan vücudu bu bakteriyle savaşmak için bir bağışıklık tepkisi sinyali verir.
Ancak çoğu zaman bağışıklık sistemimiz tüm “kötü” bakterileri yok etmekte başarılı olamaz. Enflamasyon tepkisi kronikleşme eğilimindedir. Kanayan diş etleri, enflamasyon ve şişlik, bunların hepsi bakterilere karşı bu tepkinin belirtileridir. Dental plağın temizlenmemesine bağlı olarak zamanla başlangıç formunda bir diş eti hastalığı olan ‘Gingivitis’ meydana gelir ve eğer zamanında tedavi edilmezse sonrasında dişlerin etrafında kemik kaybına sebep olan daha ileri seviyedeki ‘Periodontitis’e’ doğru ilerler.
Periodontitis’in Alzheimer’e Etkisi
Tüm bu kötü ağız hijyeni dolayısıyla diş etlerindeki iltihaplanma sürecinde sinyal proteinleri kana salınır. Bu proteinler sistemik dolaşım yoluyla ve sinir sistemini takip ederek beyne ulaşır. Bu proteinler beyindeki hastalıkların ilerlemesini destekleyen bir reaksiyonu güçlendirebilir. Periodontitis’e neden olan bakterilerin merkezi sinir sistemini istila ettiği ve hatta bazılarının yukarıda bahsettiğimiz aşırı birikimi sonucu Alzheimer’a sebebiyet veren Amiloid oluşumuna neden olduğu bulunmuştur. Sonuç olarak ağız sağlığımız genel vücut sağlığımızın temelini oluşturur. Mümkün olduğunca, düzenli olarak diş hekimi kontrolüne gidilmesi gerekmektedir. Böylelikle olası hastalıklara karşı önlem almak ve riskleri en aza indirmek sizin ve hekiminizin elindedir.
