AMAÇ SEKTÖRÜ BİTİRMEK Mİ?
Tıbbi cihaz sektörünün geçmiş yıllara dönük alacakları kamu tarafından halen ödenmiş değil. Aylardır süren feragat tartışmasında son gün 30 Kasım idi. Yeni bir tarih daha belirlenmezse sektöre ödemelerinin ne zaman yapılacağı ile ilgili bir açıklamanın yapılması kaçınılmaz. Feragat için süre uzatmanın bir fayda getirmediği ortada. COVID-19 pandemisinin etkileri sağlık sektöründe yoğun olarak görülürken, kamu hastanelerine alınmış cihazların, medikal malzemelerin, sarf malzemelerin 3 yılı aşan sürede geri ödemelerinin halen yapılmaması sektörü bitme noktasına getirdi.
Birçok firma kamudan alacağını tahsil edemeği için kapısına kilit vururken, birçok firma da kredi faizi altında eziliyor. Binlerce firmanın alacağının ödenmemesinde amaç sektörü bitirmek mi? Peki bu kimin işine yarayacak? Hani tıbbi cihaz sektörü stratejik bir sektördü? Hani yerli ve milli üretime ağırlık verilecekti? Böyle mi yerli ve milli üretime destek olunuyor? İnsanları ekonomik olarak iflasın eşiğine getirmek ile mi tıbbi cihaz sektöründe Ar-Ge çalışmaları yapılacak? Yeni göreve başlayan Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Lütfi Elvan’ın acilen bu ödemelerin yapılması için talimat vermesi gerek. Yoksa hastanelerin yakında medikal malzeme bulmada zorlanacağı aşikâr. Çünkü sektör verdiği malın yerine yenisi koyamıyor artık.
KAMU, SİMSARLARIN ELİNE Mİ DÜŞSÜN?
Bu sayımızda; Sektörün durumu ile ilgili bir köşe yazan Marmara Tıbbi Cihaz Üretici ve Tedarikçileri Derneği (MASSİAD) Başkan Yardımcısı Sayın Mahmut Cumbul’un, “Toz bulutu dağıldığında göreceğimiz manzara, Sektörden geriye az sayıda firmanın kaldığı, rekabet ve fiyat istikrarının tamamen bittiği, Hastane ve hastaların ürün bulmakta çok zorlanacağı, ihalelere ya çok az girildiği ya da çok yüksek fiyatlarla girildiği, bu nedenle, 25 sene öncesi gibi, hasta ve yakınlarının Hastane simsarlarının eline düştüğü, bunca yıllık kazanımların uçup gittiğini göreceğiz… Bu muydu istenen, amaçlanan?” sözlerini iyi analiz etmek lazım. Feragat konusu ile ilgili acı gerçeği bu sayıda kapak röportajı yaptığımız Tüm Tıbbi Cihaz Üretici ve Tedarikçi Dernekleri Federasyonu (TÜMDEF) Başkan Yardımcısı Erkin Delikanlı söyledi. Delikanlı’nın, “Tıbbi cihaz sektörü feragat ile istihdam, yatırım ve ihracatta son 5 yılda geldiği noktadan başa dönmeye zorlanıyor” sözü kamunun sektöre ne kadar zarar verildiğinin ortaya konması açısından büyük önem taşıyor. Sayın Cumbul ve Delikanlı’nın açıklamalarını ilgiyle okuyacağınızı umarım.
SEKTÖRÜ ANLAYAN KİMSE YOK…
Ülkemizin, 300 milyar doları bulan tıbbi cihaz pazarındaki payı yüzde 1 civarında. Dünya pazarından pay almamız, yüksek katma değerli ürünlerin üretimine yoğunlaşmamız, ortamın inovasyona uygun hale getirilmesi, bölgesel mükemmeliyet merkezleri kurulması, kümelenmelerin artması gerekirken biz ödeme sorununu konuşuyoruz. Kamu, tıbbi cihaz sektörünün tüm enerjisini tüketmeye çalışıyor adeta. Sağlık teknolojileri odaklı kuluçka merkezlerinin öneminin her geçen gün arttığı ülkemizde, girişimcilere kaynak desteği sağlanması gerekirken, firmaların kamudaki alacakları yıllardır ödenmiyor. Dolayısıyla sektör üretimden de uzaklaştırılıyor. İhracat yapan bazı firmalar ayakta durmaya çalışırken iç piyasaya çalışan firmaların durumu içler acısı. Bu tabloyu görüp, sektörü anlamak isteyen kimse de yok ortada.
2021’E UMUTLA GİRELİM…
Geçtiğimiz Mart ayında gerçekleştirilmesi planlanan 27. Expomed Eurasia Fuarı, pandemi nedeniyle Kasım ayında Tüyap’ta düzenlendi. Fuar, dijital uygulamalarla güçlendirilerek hibrit anlayışla gerçekleştirildi. Fuarı Türkiye dahil 74 ülkeden 9 bine yakın iş insanı ziyaret etti. Sağlık ve tıbbi cihaz alanlarında son teknolojiyle üretilen inovatif ürünlerin ziyaretçilerle buluştuğu Fuar, 2021 yılında 3-5 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek. Temennimiz bu tarihe kadar tıbbi cihaz sektörünün kamudan alacaklarının tümü ödenmiş olur, sektör fuara yeni ürünleriyle katılır. Bu düşüncelerle 2021 yılının tüm ülkemize hayırlar getirmesini temenni ederim.