2015-2016 Gilead Türkiye Fellowship Programı Ödül Töreni İstanbul’da Raffless Otelde gerçekleştirildi. Törene; Gilead Genel Müdürü Şebnem Girgin, Gilead Medikal Müdürü T.Gökçem Özçağlı, Prof.Dr. Fehmi Tabak, Prof.Dr. Sevgi Beşışık, Prof.Dr. Nilüfer Narlı ile davetliler katıldı. Tören öncesinde; Prof. Dr. Fehmi Tabak, “Hepatit ve HIV alanlarında Türkiye’de son durum”, Prof. Dr. Sevgi Beşışık, “Hematoloji hastalarında enfeksiyonlar”, Prof. Dr. Nilüfer Narlı da, “Sosyolog gözüyle Türkiye’de sosyal sorumluluk projeleri” başlıklı birer konuşma yaptılar. Gilead Medikal Müdürü T.Gökçem Özçağlı da yaptığı konuşmada; “Gilead’ın araştırma ve geliştirme çalışmaları bugün itibariyle HIV/AIDS, karaciğer hastalıkları, ciddi solunum ve kalp-damar rahatsızlıkları, kanser ve enflamasyon için bir sonraki nesil olabilme potansiyeline sahip yenilikçi tedavi seçeneklerinin incelendiği 200’ü aşkın klinik çalışma ile, kuruluşundan itibaren ulaştığı en kapsamlı noktadadır. Gilead Türkiye global destekli çalışmaların yanında, Gilead tarafından daha önce hizmete sunulmuş ürünlerle ilgili veya üzerinde çalışılan terapötik alanlarda araştırıcı destekli çalışmaları aktif olarak desteklemektedir. Bu araştırmalar Gilead ilaçlarının etkinliği ve tolerabilitesine dair değerli bilgiler verebilir ve ruhsatlandırma çalışmalarında elde edilen kapsamlı verileri gerçek yaşam verileriyle tamamlayabilir. Gilead Türkiye olarak, şu anda HBV ile ilgili 3 ayrı Araştırıcı Destekli Çalışmayı (InvestigatorSponsored Trial, IST), hasta alımı aşamasında bulunan IFI ile ilgili 1 IST’yi ve HIV ile ilgili onay sürecindeki 1 IST’yi desteklemektedir” dedi.
Gilead’ın Türkiye’de yenilikçi tedavilerin teminin yanısıra bilimsel çalışmalar, sürekli tıp eğitimi ve sosyal ve akademik destek projelerine yoğunlaşarak faaliyetlerini sürdürdüğünü ifade eden Özçağlı şunları söyledi: “Gilead tüm Avrupa’yı kapsayan akademik ve sosyal destek programları dışında her ülkenin kendi özelinde Gilead Fellowship Programı gibi- ülkelerin akademik sosyal ve eğitsel ihtiyaçlarına katkı amaçlı programları organize etmektedir. Fellowship bilimsel ve sosyal destek programının temel amacı; HIV-AIDS, hepatit B ve C, invazivfungal hastalıklar (IFD) ve hematoloji terapötik alanlarında araştırma, eğitim, sağlık ve hasta bakımını iyileştirme amaçlarıyla en iyi uygulamayı oluşturan ve teşvik eden yeni fikirlerin geliştirilmesini, keşfedilmesini ve yayılmasını sağlayacak projelere destek vermektir. Projeler ülkemizin önde gelen bilim insanlarından oluşan tamamen bağımsız jüriler tarafından değerlendirilmekte ve ödüle hak kazanmaktadır. Total bütçe olan 300.000 TL, başarılı bulunan projeler arasında dağıtılmaktadır. Programımıza 2015’te 42, 2016’da 49 proje başvurmuş, değerlendirme komisyonumuz tarafından değerlendirilmiş ve bu projelerden 2015’te 6’sı 2016’da 9’u, desteğe hak kazanmıştır, Ayrıca 2017 Gilead Fellowship Programının 1 Şubat 30 Haziran 2017 tarihleri arasında açık olacaktır.”
Kazanan Projeler: Dr. Metban Mestanzade & Prof.Dr.Sevgi Beşışık: Hematolojik MalignitelerdeAllojenik Kök Hücre Nakli Sonrası B, T ve NK Hücre Kimerizmi Değerlendirilmesi, Doç. Dr. Serdar Şıvgın: AllojenikHematopoietik Kök Hücre Nakli (alloHKHN) yapılan ve aşırı demir birikimi olan hastalarda kök hücre nakli sonrası dönemde labil plazma demir (LPD) düzeylerinin demir yükünü göstermedeki özgünlük ve hassasiyetinin değerlendirilmesi ve demir şelasyon tedavisi sırasındaki değişimlerinin tespiti, Prof. Dr. Deniz Güney Duman: Kronik viral hepatit B ve C hastalarında Endoskopik Ultrasonografi ile hesaplanan karaciğer elastografi değerlerinin güvenilirliği, Doç. Dr. Murat Sayan & Doç. Dr. Alper Şener: Türkiye’de Kronik Hepatit C’li Hemodiyaliz Hastalarında HCVAntiviral (NS3/4, NS5A, NS5B) İlaç Direnci ve Sorumlu Mutasyonların Belirlenmesi, Yrd. Doç. Dr. Umut Şahin & Prof Dr Fehmi Tabak: SUMO (Small Ubiquitin-likeModifier) ve PML (PromyelocyticLeukemia) Proteinlerinin Ekspresyonu ve Hücre İçi PML/SUMO Modifikasyon Sisteminin Verimliliği HIV Enfeksiyonun Seyrini ve Tedavi Sürecini Etkiler mi?, Prof. Dr. Hüsnü Pullukçu: Hiv pozitif hastalarda aşı ile korunabilen hastalıklara karşı önerilen aşı programları yeterli mi?, Pozitif Yaşam Derneği: Psiko sosyal destek ve HIV travması üzerindeki etkileri. Kırmızı Şemsiye Derneği: Ankara’da Trans Kadın Seks İşçilerinin Cinsel Sağlık Durumunun İyileştirilmesi Projesi. Şişli Belediyesi Sağlık Hizmetleri Müdürlüğü: Comprehensive CommunityBased HIV/AIDS Voluntary Counseling, TestingandOutpatient CareIntegrated in Sisli Municipality Health Center; Center of Excellence.