Yusuf KÜRKÇÜOĞLU yazdı…
15 Temmuz darbe kalkışmasının ardından FETÖ ile bağlantılı olduğu düşünülen 36 hastane ve tıp merkezine OHAL kapsamında el konuldu. Bu hastanelerin birçoğu Sağlık Bakanlığı’na bağlı olarak hizmetlerini sürdürmeye başladı. Bazıları ise kapatıldı. Bakanlığa bağlanan hastanelerin isimleri de değiştirildi.
Ayrıca tüm Askeri Hastaneler de Sağlık Bakanlığı çatısı altında hizmet vermeye başladı. Gümüşsuyu ve Kasımpaşa Askeri Hastaneleri, T.C. Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne bağlı Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesine bağlı olarak hizmet verecek.
Kısaca; özel hastaneler ve bazı üniversite hastanelerinin dışında tüm hastaneler Sağlık Bakanlığı çatısı altında hizmetlerini sürdürecek. Bakanlığa devrolan hastanelerin borçları ile ilgili husus Resmi Gazete’de yayınlandı. Bu hastanelerin medikal sektöre olan borçları biran evvel ödenmelidir. Sağlık Bakanlığı’na bağlı tüm hastanelerin medikal sektöre olan borçları giderek büyüyor. Birçok firma alacağını alamadığı için batma noktasında. 7 Haziran seçimlerinden sonra piyasada bir darboğaz söz konusu. Arkasından gelen 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında da medikal sektörün alacakları sekteye uğradı.
Sağlık sektörünün temel taşlarından biri olan medikal sektörün olacaklarının ödenmesi sağlık sektörüne bir hareket getirecektir. Bu sektörden ekmek yiyen on binlerce insan var. Sektör, Sağlık Bakanı Sayın Recep Akdağ’dan bu konuya eğilmesini, problemlerine çözüm olmasını istiyor. Sektörün ödeme sorununun en kısa sürede çözüme kavuşmasını temenni ediyoruz.
Bakım Onarım taslağıyla ilgili konuların görüşüldüğü çalıştay ise Ankara’da, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) ve SGK yetkilileri, SADER, ORDER, SEİS, ARTED, TIPGÖRDER, TÜMDEF’e üye olan katılımcıların katkılarıyla gerçekleştirildi. Toplantı açılış konuşmasını TİTCK Başkan Yardımcısı Ali Sait Septioğlu yaptı, SADER Başkanı Ali Şengel de çalıştayın amacını ve programını açıkladı. Çalıştay ile Bakım Onarım Yönetmelik taslağının oluşturulması için önemli bir adım atılmış oldu. Medikal sektör ile kamu bu tür çalıştayların yapılmasıyla sektörün sorunlarına çözüm üretiyor.
Kapak röportajımızın bu ayki konuğu; Siemens Healthcare Sağlık A.Ş. Genel Müdürü Şevket On oldu. Şevket On’un, Siemens’in Türkiye’deki 160. Yılı ve Siemens Healthcare Sağlık A.Ş’nin çalışmaları ile ilgili sorulara verdiği cevapları ilgiyle okuyacağınızı umarım.
TOBB ve ABD Ticaret Odası’nın işbirliği ile Ankara’da düzenlenen çalıştayda konuşan Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ’ın, “Tıbbi cihaz ve ilaçların olabildiğince Türkiye’de üretilmesi lazım” demesi son derece önemliydi. Akdağ, yeni moleküller geliştirmeleri gerektiğini ve yüksek katma değerli ilaç ve tıbbı cihaz üretmek istediklerini, bu konuda ABD özel sektörünün de ortaklıklarının önemli olduğunu açıklamıştı. Bakan Akdağ’ın konuyla ilgili açıklamalarını haberimizde okuyabilirsiniz.
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkan Yardımcısı Op. Dr. Orhan Koç’un SUT’ta yapılan geniş bir çalışmanın Eylül ayında açıklanacağı müjdesi ile ilgili haberimiz de sayfalarımız arasında.
Sağlık sektöründe önemli bir dönüşüm başlatan “Kamu Özel İşbirliği -PPP” (Public Private Partnership) projeleri devam ediyor. Bu projeleri Temmuz-Ağustos sayımızda bir dosya konusu olarak ele almıştık. Sektörden birçok olumlu tepki aldık. 18 Entegre Sağlık Kampüsü ile ilgili geniş bilgilerin yer aldığı haberimizde yer alan Mersin ve Yozgat Entegre Sağlık Kampüsleri açılış için gün sayıyor. Sağlık sektörüne yeni bir ivme getirecek olan bu hastanelerin ülkemizde kazandırılmasında emeği geçenleri kutlarım.
TÜRKRAD 2016; 37. Ulusal Radyoloji Kongresi, 1-5 Kasım 2016 tarihlerinde Sueno Deluxe Otel Belek, Antalya’da gerçekleştirilecek. Medikal News dergisi, kongrede açacağı stantta katılımcılara ücretsiz olarak dağıtılacak. Fuar sayımızda reklam ve haberlerinizle olmak istiyorsanız lütfen bizimle irtibata geçiniz.