7 Haziran seçimlerinin üzerinden 1 ayı aşkın bir süre geçti. Halk tercihini koalisyondan yana kullandı. Şu anda henüz hükümet kurulmuş değil. Koalisyon görüşmeleri devam ediyor. Son 1 ayda ekonomide adeta yaprak kımıldamıyor. Psikolojik mi yoksa gerçekten mi piyasa kötü bilemiyorum. Ama koalisyonların bu ülkeye fayda sağlamadığını biliyorum en azından. Bu sebeple koalisyon hükümeti hiç olmazsa biran önce kurulmalı ki ortadaki belirsizlik sona ersin. Yapılan tıbbi cihaz ihalelerinin bile ertelendiği son bir ayda birçok ihale de bekliyor. Ağustos ayına inşallah bir hükümet ile girmiş oluruz ki Eylül’den itibaren piyasalar canlansın.
Bildiğiniz gibi, Tıbbi Cihaz Satış Merkezlerinde sorumlu müdür, klinik destek elemanı, satış ve tanıtım elemanı olarak görev yapan personelin çalışma belgesi alması zorunlu hale getirilmişti. TCESİS (Tıbbi Cihaz Eğitim Sistemi) bu belgelerin verilmesi amacıyla gerekli eğitim ve sınav işlemleri için kurulmuştu. TCESİS başvuruları şu anda 14.000 kişiye ulaşmış durumda. Gazi ve Sakarya Üniversitesi’nde uzaktan eğitim alan kişi sayısı da 5 bini aştı. Eğitimlerini tamamlayanların Temmuz ayının sonunda sınava tabi tutulacağı açıklandı. 18 aylık geçiş süresi 15 Kasım 2015’de doluyor. Bu tarihten sonra İl Sağlık Müdürlükleri denetimlere başlayacak. 15 Kasım 2015 tarihine kadar İl Sağlık Müdürlüklerine TCESİS eğitim ve sınavlar sonucunda alınan yeterlilik belgeleri ile başvuruda bulunulup yetki belgesi alınması gerekmektedir. Medikal sektörün kurumsallaşması adına önemli olan bu uygulamanın gerçekleşmesinde büyük emekleri olan başta Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu olmak üzere, TÜMDEF ve SEİS yöneticilerini kutlarım.
Geçtiğimiz ay Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) tarafından; Tıbbi Cihaz Satış, Reklam ve Tanıtım Yönetmeliği kapsamında; tıbbi cihazlarla ilgili bilimsel toplantı ve eğitsel faaliyetlerin TİTCK’na bildirilmesi istendi. Tıbbi cihaz satış merkezleri bilimsel toplantılara katılacak sağlık meslek mensupları ile sağlık kurum ve kuruluşlarının bünyesinde tıbbi cihaz alanında çalışan teknik elemanların kayıtları kuruma bildirilecek. Anlaşılan sektörde atılan her adım TİTCK’in takibi altında olacak.
Hastanelerde elektrik enerjisinin kesintisiz sağlanması, özellikle hayati öneme sahip acil müdahale gerektiren birimler açısından fazlasıyla önem taşıyor. Ameliyathaneler, yoğun bakım odaları, acil servisler ve laboratuvar gibi birimlerde, acil müdahale gerektirdiği için kesintisiz elektrik enerjisine sahip olunmasını zorunlu tutuluyor. İşte bu noktada devreye Aksa Jeneratör giriyor. Elektrik kesintisinden zarar görmek istemeyen hastanelerin tercihi Aksa Jeneratör’ün CEO’su Alper Peker ile bu sayımızda bir röportaj gerçekleştirdik.
“Elektrik kesintisi hayatı durdurmasın” diyen Alper Peker’in röportajı sayfalarımız arasında.
Okumakta olduğunuz dergimiz 2 ay sahada kalacak, çünkü Temmuz-Ağustos sayımızı tek sayı olarak çıkardık. Önümüzdeki yıllarda da bu durum böyle devam edecek. Malum Ağustos ayı tatil ayı. İki sayının birleştirilmesiyle firmalarımızın Ağustos ayında reklam masrafları olmuyor. Bu arada sektörde İngilizce haber bölümü olan tek dergi olmamız dolayısıyla olumlu tepkiler alıyoruz. Sektördeki önemli haberleri bu bölümümüzde İngilizce olarak yayınlıyoruz. Sağlık sektöründeki kongre ve fuarları bir takvim halinde yine Medikal News’de bulabilirsiniz. Farkındalık bizim işimiz…
Sektör dergileri içerisinde köşe yazarı en fazla olan yayınlardan bir tanesiyiz. Mehmet Ali Özkan, Prof. Dr. Alper Cihan, Yrd. Doç. Dr. Onur Yarar, Av. Muhittin Ertuğrul Ertürk, Hüseyin Sarpkaya, Hüseyin Güngör Aytan her sayıda sağlık sektörünün nabzını tutarak okuyucularımıza son bilgileri aktarmaktalar. Bu sayımızda da yazarlarımız önemli konulara değindiler. İlgiyle okuyacağınızı umarız.
Yeni bir sayıda buluşmak dileğiyle
Esen Kalın.