“III. Uluslararası Palyatif Bakım Kongresi” 27-29 Ekim 2023 tarihleri arasında Eliz Hotel Convention Center Thermal Spa & Wellness, Kızılcahamam/Ankara’da düzenlenecek. Sağlık Dernekleri Federasyonu, Palyatif Bakım Hemşireleri Derneği ve Palyatif Sağlık Hizmetleri Derneği tarafından düzenlenecek olan kongre, Ulusal ve uluslararası sağlık profesyonellerini, ilgili bakanlık yetkililerin ve sektör temsilcilerinin bir araya getirilmesini, mevcut sorunların tartışılmasını ve çözüm üretilmesini amaçlıyor. Kongre, TUBİTAK 2223.-B programı kapsamında desteklenmektedir. III. Uluslararası Palyatif Bakım Kongresi, Türkiye’de palyatif bakım alanında TUBİTAK tarafından desteklenen ilk kongre unvanına da sahip.
“Palyatif bakım bir insanlık hakkıdır”
Palyatif bakım alanında çalışan tüm sağlık profesyonelleri “III. Uluslararası Palyatif Bakım Kongresi”ne davet eden Sağlık Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Uzm. Dr. Orhan Koç şunları söyledi: “Palyatif bakım, sağlık hizmeti kalite göstergesi ve bir insanlık hakkıdır. Her yıl yaklaşık 56,8 milyon insan, palyatif bakıma gereksinim duyarken, sadece insanların yaklaşık % 14’ü bu hizmeti alabilmektedir. Nüfusun yaşlanmasıyla birlikte kanser ve kanser dışı hastalıkların yükünün artması palyatif bakıma yönelik küresel talebi artırmaya devam ettirmektedir. Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletler, tüm dünya ülkelerini kanser kontrol programları hazırlamaya davet etmektedir. Bu konuda başta Dünya Kanser Teşkilatı olmak üzere pek çok kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütleri gerek global düzeyde gerekse de bölgesel olarak iş birliği içerisinde yoğun çalışmalar başlatmıştır. Palyatif bakım, fiziksel semptomların tedavisinden öte acı çekmeyi önlemek ile ilgilenir. Hastanın gereksinimine palyatif bakım yaklaşımını sunmak ve mümkün olduğunca hastanın aktif yaşama katılımını sağlamak, aynı zamanda hastanın kaybı sonrası aileye yas danışmanlığı yapmak palyatif bakımın temel ilkeleri arasındadır. Hasta ve ailesini desteklemek için hekim, hemşire, psikolog, manevi bakım uzmanı, diyetisyen, sosyal çalışmacı, eczacı ve gönüllüler hasta lehine liderliğin değişeceğini bilerek bütüncül bir yaklaşımla palyatif bakım hizmetini sunarlar.”
“Ulusal standartlar oluşturuldu”
“Palyatif bakım, açıkça insanın sağlık hakkı kapsamında tanınmaktadır” diyen Uzm. Dr. Orhan Koç sözlerini şöyle sürdürdü: “Bireylerin özel ihtiyaç ve tercihlerine önem veren, kişi merkezli ve bütünleşik sağlık hizmetleri ile sunulmalıdır. Palyatif bakıma erişimi iyileştirmek için ulusal politikalara, kaynaklara ve eğitime acilen ihtiyaç vardır. Palyatif bakım başta kanser olmak üzere palyatif bakım gerektiren hastalıkla yaşamak zorunda olan hastaların yaşam kalitesini artırdığı ve yaşam kalitesini artırdığı ve sağlık harcamalarında ciddi bir azalma sağladığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Ayrıca palyatif bakımın erken verilmesi, gereksiz hastane yatışlarını azaltmaktadır. Pek çok ülkenin palyatif bakım gerektiren hastalıkların önlenmesi, erken teşhisi ve tedavisine yönelik yeterli insan kaynağı ya da ekonomik gücü olmasa da palyatif bakım dünya genelinde en hızlı ve en ucuz şekilde geliştirilebilecek bir sağlık sistemidir. Palyatif bakımın sürdürülebilir, kaliteli ve erişilebilir olması için hastane temelli sunulmasından daha ziyade toplum temelli, ev temelli ve ayrıca aile ve toplum gönüllüleri gibi destekleyici bakım sağlayıcılara entegre edilmesi önemlidir. Ülkemizde palyatif bakım hizmetleri özellikle son 10 yıl içerisinde hızla gelişim göstermiştir. Yerli morfin üretimi, evde sağlık hizmetlerine entegrasyonun sağlanması ve kalite standartlarıyla palyatif bakım kliniklerinde ulusal standartların oluşturulması palyatif bakımın ülkemizde gelişimine katkı sağlamıştır.”