Devlet Malzeme Ofisi (DMO) tarafından 2018 yılında hayata geçirilen ve tıbbi malzeme ile ilaçların toplu alımını sağlayan bir sistem olan “Sağlık Market” uygulamasının; ilk etapta 113 farklı tıbbi malzeme ile başlayan ürün yelpazesi, zaman içerisinde 10.000 tıbbi malzeme ve 3.000 ilaç çeşidine ulaştı. Uygulama sayesinde, Sağlık Bakanlığı ve üniversite hastanelerinin ihtiyaç duyduğu tıbbi malzemenin %62’si ve ilaçların %93’ü uygun fiyat, kaliteli ürün ve hızlı tedarik anlayışıyla karşılanmaya başlandı.
Uygulamanın özellikle kan ürünleri, kanser ilaçları ve bağışıklık sistemi hastalıklarına yönelik ilaçlar gibi yüksek maliyetli ürünlerde önemli bir rol oynadığı görülüyor. Bu sayede hastalar hayati öneme sahip ilaç ve tıbbi malzemelere hızla ulaşabilmekte ve sağlık hizmetlerinde ciddi ilerlemeler kaydedilmekte. Sağlık Market uygulamasıyla 2023 yılında tıbbi malzemelerde %35, ilaçlarda %47; 2024 yılının ilk yarısında ise tıbbi malzemelerde %35, ilaçlarda %55 oranında tasarruf edildiği belirtildi. Böylece kamuya, tıbbi malzeme ve ilaç alımıyla 2024 yılının ilk 5 ayında toplamda 33 Milyar TL tasarruf sağlandı.
Ayrıca, Sağlık Market öncesinde her hastaneye ayrı fiyat vererek yapılan tedarik işlemleri yerine, toplu alım yöntemiyle tüm hastaneler için merkezi ihalelere katılma imkânı sağlandı. Bu yöntem, bürokratik engelleri azaltmış, yerli üretimi artırmış ve ödeme vadelerini 90 gün olarak standart hale getirerek tedarikçilerin mali risklerini minimize etmişti. Önümüzdeki süreçte de, tüm tedarik süreçlerinin dijitalleştirilmesi ve Sağlık Market kapsamının genişletilerek ilaç ve medikal malzeme tedarik zincirinin daha da güçlendirilmesi hedeflenmekte.
TÜMDEF 20. YAŞINI KUTLADI
Tıbbi Cihaz Sektörünün ülkemizdeki en büyük sivil toplum organizasyonu olan Tüm Tıbbi Cihaz Üretici ve Tedarikçi Dernekleri Federasyonu (TÜMDEF) 20. Kuruluş Yıldönümünü Ankara’da düzenlenen bir gece ile kutladı. Kuruluşundan bu yana takip ettiğim federasyonun birçok önemli çalışmaları oldu. Tıbbi cihaz sektörünün kurumsallaşmasında en büyük paya sahip olan TÜMDEF, yıllar içerisinde sektörün bugünkü değerli konumuna yükselmesini sağladı. TÜMDEF Başkanı Kemal Yaz liderliğinde tüm üye derneklerin çalışmaları sektör için önemli. TÜMDEF’in 20. Yaşını kutluyor, sektörümüze daha nice yıllar önemli hizmetler vermesini diliyorum.
YERLİ VE MİLLİ SANAYİ
Savunma sanayisinde önemli işler başaran Türkiye, tıbbi cihaz sanayisinde de atağa kalkıyor. Başta Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı olmak üzere ASELSAN, TÜSEB, USHAŞ yerli ve milli sanayinin önemine dikkat çekiyor. Çalışmalarını bu yönde sürdüren kurumlar tıbbi cihazda da bir başarı hikayesi yazmayı hedefliyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın, “Türkiye’yi yalnızca Türkiye’den değil tüm dünyadan sağlık girişimleri için çekim merkezi konumuna taşıma yolunda atılacak her adımın destekçisi ve hamisi olmayı sürdüreceğiz” açıklaması bu çalışmalara verilen önemi gösteriyor. Tabi yerli firmalarımızın bu yöndeki çalışmaları da büyük önem taşıyor ve taşıyacak.
ASELSAN VE USHAŞ İŞBİRLİĞİ
Geçtiğimiz ay USHAŞ Genel Müdürü Behlül Ünver ile ASELSAN Sağlık Sistemleri Direktörü Fatih Tan bir araya gelip sağlık teknolojileri alanında yapılacak iş birliklerini görüştü. Bu görüşmede ASELSAN ve USHAŞ’ın birlikte geliştireceği projelerin öneminin vurgulanması, Türkiye’nin sağlık alanındaki milli teknoloji yatırımlarının artırılmasına yönelik planların konuşulmasını sağladı. ASELSAN’ın yüksek teknolojiye dayalı üretim gücü ile USHAŞ’ın sağlık alanındaki geniş ağının birleşmesi sayesinde, hazırlanacak projeler hem yerel sağlık sektörü için önemli bir adım olacak hem de küresel pazarlara açılmada öncü bir örnek teşkil edecek. Bu sayede, Türkiye’nin sağlık sektöründeki bağımsızlığının ve uluslararası sağlık cihazı üretimindeki rekabet gücünün artması kaçınılmaz. Yeni projeler ile yalnızca sağlık alanında değil, Türkiye’nin yüksek teknolojili üretim kapasitesini dünya çapında temsil etme misyonu da üstlenilmiş olacak.
KAPAK KONUĞUMUZ MUSTAFA YILDIRIM
Dergimizin bu ayki kapak konuğu GE HealthCare Türkiye, İran ve Orta Asya Genel Müdürü Mustafa Yıldırım oldu. Sayın Yıldırım ile GE HealthCare Türkiye’nin çalışmaları ile yapay zeka başta olmak üzere önemli konuları konuştuk. GE HealthCare olarak, yapay zekâ teknolojilerinde öncü ve lider konumda olduklarını anlatan Yıldırım, yapay zekâ uygulamalarının sağlık sektörünü yeniden şekillendirdiğini ve geleceğin standartlarını belirlediğini ifade etti. GE HealthCare’ın, yapay zekâyı yalnızca teknolojik yenilik olarak değil, sağlık hizmetlerinin her aşamasına entegre edilmiş bir strateji olarak konumlandırdığını belirten Mustafa Yıldırım’ın röportajını ilgiyle okuyacağınızı umarım.