Kanser taramalarının en önemli bileşenlerinden biri ‘farkındalık’ çalışmalarıdır. Mart ayı, ‘Kolorektal Kanser Farkındalık Ayı’ olarak tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kabul edilmiş olup bu süre boyunca çeşitli etkinliklerle konuya ilişkin farkındalık oluşturulmaya çalışılmaktadır. Kolon Kanseri, ülkemizde Sağlık Bakanlığı’nın istatistiklerine göre en sık görülen ilk 5 kanser arasındadır. Her yaşta görülebilmelerine rağmen en sık 50 yaşından sonra gözlenmektedir. Kalınbağırsak kanserlerinden korunmada tarama yöntemlerinin yanı sıra riski azaltıcı bazı basamaklar da mevcuttur. Fiziksel egzersiz, aşırı kilolardan kurtulmak, sigara ve alkol kullanmamak, yüksek lifli, düşük yağ içerikli gıdaları tüketmek bunlardan birkaçıdır.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı, Ankara Tıplılar Vakfı, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, Kanserle Dans Derneği, Türk Kolon ve Rektum Cerrahisi Derneği ve Johnson & Johnson MedTech Türkiye işbirliği ile, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Hastanesi’nde Kolorektal Kanser farkındalık toplantısı düzenlendi. Toplantıda kolon kanseri özelinde farkındalık yaratmak adına, risk faktörleri, tarama programları, hastalığın farkındalık ve teşhisine yönelik alanında uzman hocaların sunumları ile paneller düzenlenerek konu tüm boyutları ile ele alındı. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi-KETEM yetkililerinin de katıldığı toplantıda, katılımcılara dışkıda gizli kan testi dağıtımı yapıldı.
Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar’ın açılışını yaptığı toplantıda, toplantıyı düzenleyen Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi ve Türk Kolon ve Rektum Cerrahisi Derneği yönetim kurulu üyesi Prof. Dr. Cihangir Akyol, konuya ilişkin şunları söyledi: “Ülkemizde hem kadın ve hem erkekte üçüncü sırada olan ve kanserden ölüm nedenlerinin ikinci sırasında yer alan kalın bağırsak kanseri için normalde 50 yaş olan tarama yaşının bazı bireyler için daha erken yaşlara çekilmesi gerekir. Kolorektal Kanser önlenebilir bir hastalıktır. Ailesinde genç yaşta kalın bağırsak kanseri ve/veya kalın bağırsak polipi hikayesi olanlarda, Ailesinde kalıtım yolu (irsi) ile geçiş gösteren kanseri olanlarda, Uzun süredir iltihabi bağırsak hastalığı tanısı ile izlenenlerde, Kalın bağırsak kanseri belirti ve bulguları olan, dışkıda kan gelmesi, dışkılama alışkanlığında değişiklik, giderek artan karın ağrısı ve huzursuzluk hissi, kansızlık, güçsüzlük gibi şikayetleri olanlarda tarama testi yapılmalı. Kalın bağırsak kanseri tarama programı daha genç yaşlarda yapılması gerekli.”
Dünyada kalın bağırsak kanseri farkındalık ayı olarak kabul edilen Mart ayı içerisinde, sağlıklı yaşama bilincinin geliştirilmesi, farkındalığın artırılması ve hastalığın erken tanı ve tedavisi için tarama yöntemlerinden yararlanılması konularına dikkat çekmek üzere düzenlenen toplantı, katılımcılar, düzenlenen paneller ve gerekse Sağlık Bakanlığı KETEM bilgilendirmeleri açısından oldukça faydalı değerlendirmeler ile son buldu.