Aslında kitap okuma alışkanlığı sağlamanın yolu genel alışkanlık sağlamanın aşamalarından çok farklı değildir.
Alışkanlık oluşturmak istediğiniz şeyi hayatınızın merkezine koymayı öncelikli olarak hedefleyin. Burada konumuz kitap okuma alışkanlığı edinebilmek olduğu için kitap okuma konusunu her zaman düşünüyor ve bu hedefimizi hatırlatacak olan şeylere yönelmek olmalı.
Örneğin yeni bir kitaplık almak, okunacak kitap listesi yapmak, kitap alabileceğiniz yeni online web sitelerini araştırmak buna üye olmak veya daha çok kitapçılara uğramak gibi.
Kitap okuma alışkanlığını kazanmak için ikinci yapılması gereken şey ise kendinize zaman tanımaktır. Alışkanlıklar hemen oluşacak diye bir beklentimiz vardır. Çoğu zaman alışkanlığımız 2-3 gün içerisinde oluşsun isteriz, 2-3 gün içerisinde alışkanlığımız oluşmadığında ise devam etmeyi bırakırız. Bu aşamada kendimize zaman tanıyıp tekrar tekrar başlamalı ve devam etmeliyiz, ta ki alışkanlık oluşana kadar.
Kitap okuma alışkanlığı için hedef oluşturmamız gerekir. Yıllık, aylık haftalık, günlük kitap okuma hedeflerimizi oluşturmamız gerekiyor. Hedeflerimizi oluştururken öncelikle küçük hedefler koyarak alışkanlık yaratabiliriz. Zorlayıcı hedefler oluşturmak bizi daha alışkanlığımız başlamadan bitmesine sebep olacaktır. Örneğin, her gün 3 saat kitap okuma hedefi ile başlamak hiç kitap okumayan bir kişi için caydırıcı olacaktır. Günde yarım saat ile başlamak mantıklı ve alışkanlık oluşturulabilecek bir hedef olacaktır. Gününüzün herhangi bir yarım saatini kitap okumak için belirleyiniz. Bu güne başladığınız sabah saati de olabilir, akşam saatiniz ya da uyumadan önce olan yarım saat olabilir. Günün hangi saati olursa olsun mutlaka her gün okuma ritüelinizi mutlaka tamamlayın.
Beğenmediğiniz kitabı okumaya devam etmeyin! Okumaya başladığınız kitabı birileri size önermiş olabilir, size hediye gelmiş olabilir. Her ne sebeple okumaya başladığınız kitap hoşunuza gitmedi ise okumakta zorlanıyorsanız okumayı bırakıp okumaktan zevk alacağınız bir diğer kitaba başlayın.
Bir alışkanlığa başlamaya karar verdiğimizde diğer vaktimizi alan bir alışkanlığı bırakmamız gerekir. Örneğin kitap okumak için belirlediğimiz zaman diliminde televizyon seyretme, telefonla sosyal medya programlarında dolaşma, oyun oynama gibi bir alışkanlığımız var ise o alışkanlığın tamamından ya da ayırdığımız zaman diliminin kitap okuyacağımız zaman dilimi kadar vazgeçmemiz gerekir.
Kendinizi ödüllendirin. Alışkanlık oluştururken motivasyon sağlamak için kendinizi ödüllendirin. Örneğin bir kitap okumayı bitirdiğinizde kendinizi ödüllendirecek bir şey bulun. Sizi mutlu edecek bir ödül olsun. Bu ödülün büyük olması şart değil. Sadece çok istediğiniz, sizi mutlu edecek bir ödül olması yeterli olacaktır. Okudunuz kitapların listesini yapmak, okumaya başladığınız ve bitirdiğiniz tarihleri listeye yazmak sizi motive edecektir.
Okuduğunuz kitabı sürekli yanınızda bulundurun. Okuduğunuz kitabı çantanızda, arabanızda sürekli bulundurun. Bu size herhangi bir boşluk anınızda hemen kitap okumaya başlama için bir fırsat sağlamış olacaktır. Yolda, tatilde, bir şeyi beklerken gibi durumlar kitap okuma için ciddi fırsatlardır.
Okuyacağınız kitap formatı konusunda yine sizi mutlu edecek bir yol seçin. Okuyacağınız kitap basılı kitap olabiliriz, dijital kitap olabilir ya da sesli kitap olabilir. Hangisi sizi tatmin edecekse o türü seçin. Her birimiz için bu farklılık gösterir. Kimimiz basılı kitap okumayı, önemli yerlerin altını kalemle çizmeyi tercih ederiz. Kimimiz dijital kitap okuma cihazlarında okumayı kimimizde sesli kitap yoluyla başkasının sesinden dinlemeyi tercih edebiliriz. Bu konuda kendinizi bir türe zorlamayın.
Diğer bir konu ise içerik türleri farklı kitapları dönüşümlü olarak okuyabilirsiniz. Örneğin kişisel gelişimle ilgili bir kitap okurken ertesi gün bir romanı okuyabilirsiniz. Bu bazılarının aynı kitabı her gün arka arkaya okuma sıkıcılığından kurtarmış olacaktır. Bazıları da aynı kitap bitene kadar başka bir kitaba başlamak istemez. Kısacası kitap okumak için keskin bir kalıp içinde olmamak bizi motive edecektir. Tek kalıbımız düzenli olarak kitap okumamız olmalıdır.
Yukarıda yöntemleri uygulayarak bir yıl içinde rahatlıkla 50 – 100 kitap okumamızın olasılığının çok kolay olacağınız kısa zaman içerisinde görebileceksiniz. Kitap okumak boş zamanı değerlendirerek değil zaman ayırarak yapılmalı.
İyi okumalar dilerim.