Ecz. Yusuf KÜRKÇÜOĞLU yazdı…
Savunma sanayi nasıl stratejik bir sektör ise tıbbi cihaz sektörü de o kadar stratejiktir. Bu cümleyi tıbbi cihaz sektörü yıllardır dillendiriyor, her platformda söylüyordu. Ne olur birikmiş ödemeleri yapın ki üreticiler ürün portföylerini genişletsinler, yatırım yapsınlar diyorlardı. Yıllardan beri medikal sektörün hastanelerde en az 1-2 yıllık alacağı bulunuyor. Aldıkları kredilerle şirketlerini döndürmeye çalışıyorlardı. Yeni ürün üretmek için bile kendini zorlayıp yatırım yapan firmalar oldu. Ama birçoğu ekonomik zorluktan dolayı üretimini durdurdu.
Şu bir-iki aydır dünyanın ve ülkemizin yaşadığı ve Pandemi ilan edilen Korona Virüs salgını gösterdi ki medikal sektör çok önemli bir sektör. Gerektiği zaman tüm ülkenin yaşam kaynağı olabiliyor. Maske, dezenfektan, tulum, gözlük, solunum cihazı temini ile ilgili yaşadığımız sorunları biliyorsunuz. ÜTS kaydı olan, TSE belgesi olan üretici firmalar ecza depolarına ve medikal bayilere ürün satamadı bu süreçte, çünkü yasaklandı. İç piyasa ihtiyacından fazla üretimi olanlar ihracat da yapamadı. Ama merdivenaltı üretim yapan firmalar istedikleri yere satış yaptılar.
Özel Hastaneler ihtiyaçları olan cerrahi maskeleri, N95 maske, koruyucu tulum, dezenfektan ve gözlükleri USHAŞ Uluslararası Sağlık Hizmetleri A.Ş.’den almak durumundalar. Hem de parasını peşin yatırarak. İyi de hastaneler medikal depolardan birkaç ay vadeli bu ürünleri alabiliyorken neden USHAŞ’dan peşin almaya mecburlar. Çünkü depolara, ülkedeki tüm hastanelere bu ürünlerle ilgili satış yasağı geldi. Tedarik zincirinin önemli bir parçası olan medikal depolar ile USHAŞ ortak bir proje geliştirip uygulamaya sokmalı. Onların tecrübelerinden ve lojistiğinden faydalanabilir USHAŞ bu dönemde. Yarın bu ürün yelpazesi genişlediğinde USHAŞ’ın nasıl bir lojistik sağlayacağı muamma.
SEKTÖRÜ AYAKTA TUTALIM
Solunum cihazlarını üretmek zor muydu da sektör üretemiyordu? Hayır kolaydı. Kolay olmasa idi korona virüs salgınından sonra üretilmezdi. Ama sektörün ayakta duracak hali kalmamıştı. Her platformda dillendiriyorlardı ödeme yapın diye. Her ay elleri yüreklerinde ödeme olacak mı bu ay diye. Neden bir sektör bu hale gelsin ki. Neden bu insanlar sattıkları ürünlerin parasını alamasınlar. Hangi sektörde bu böyle Allah aşkına. Ve belirtmeliyim ki bu salgın sona erdiğinde birçok medikal firma kapısına kilit vurmuş durumda olacak. Bazı alanlarda büyük holdingler üretim yapmaya başlasa da bu sektör yara almış olacaktır. Toparlanması ise Devlete bağlıdır. İçerideki tüm ödemeler bir defada yapılmazsa sektör çok zor günler yaşayacaktır.
1000’ER YATAKLI İKİ HASTANE
Şimdi Atatürk havalimanında ve Sancaktepe’de 1.000’er yataklı hastane kurulacak. Bu hastaneleri büyük holdingler mi kuracak. Hayır. Bu mesleğin cefasını çekmiş, halen ödemelerini alamayan medikal sektör kuracak. Peşin para alarak mı kuracak. Hayır. Kim bilir verdikleri cihazların ücretini ne zaman alacaklar. Ama sorumlulukları büyük. Türk milletinin bu kötü gününde yine milletin yanında olacaklar. Ellerinden ne geliyorsa yapacaklar. Ama tek temennimiz sektörün unutulmaması. Her şey yoluna girdiğinde bu sektörün yanında yer alınması. Sektöre destek verilmesi. Korona Virüs Salgınında gece gündüz çalışan başta Sağlık Bakanımız Dr. Fahrettin Koca olmak üzere tüm doktorlarımıza, hemşirelerimize ve diğer sağlık çalışanlarımıza gönül dolusu teşekkürlerimizi sunarız.
MDR ERTELENİYOR…
26 Mayıs 2020 tarihinde yürürlüğe girmesi beklenen AB’nin (AB) 2017/745 sayılı Tıbbi Cihaz Tüzüğünün (MDR) uygulama tarihinin bir yıl ötelenerek 26 Mayıs 2021 tarihi olarak revize edilmesine ilişkin AB Komisyonu önerisi 03/04/2020 tarihinde yayımlandı. COVID-19 salgını nedeniyle, AB Parlamentosu ve Konseyince söz konusu önerinin Mayıs ayı sonuna kadar kabul edilmesi beklenmekte.
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZA TEŞEKKÜR…
Kapak röportajımızı Johnson & Johnson Medikal Cihazlar Türkiye Genel Müdürü Refik Öner ile COVID-19 üzerine yaptık. Yıllardır sektörel yayıncılık yapmaktayız. 25. Yılımızın içindeyiz. Bu kadar zor bir dönemden geçmedik. Bu zorlu günümüzde yanımızda olan; Çapa Medikal, GE Sağlık, Hitachi, İstanbul Medikal, Nüve, Mesitaş, Honnes, Doğsan, Beta Medikal, Multikan, EMS, Orzaks, Johnson&Johnson ve Pharmaline’a gönül dolusu teşekkürlerimizi sunarız. İyi ki varsınız… Bu arada Nisan sayımızı ağırlıklı olarak Korona Virüs haberlerine ayırdık. İlgiyle okuyacağınızı umarız.
Yeni bir sayıda buluşmak dileğiyle,
Esen kalın…