Yusuf KÜRKÇÜOĞLU yazdı…
MEDİKAL SEKTÖRE REVA MI BU?
Tıbbi cihaz sektöründeki yenilikleri yazalım istiyoruz her sayımızda. Ama yine ödeme sorununu yazıyoruz. Neden mi? Çünkü sattığı malın parasını gününde alamayan bir sektör nasıl yenilik düşünebilir ki? Böylesine stratejik bir sektörü ekonomik darboğaza sokarak rehavete sürüklemek neden? COVID-19 sürecinde topluma karşı görevini yerine getirmiş bir sektöre bunlar reva görülmemeli. Stratejik bir sektör olan tıbbi cihaz sektörü stratejik planlamalara dahil edilmiyor. Sektör alacakları kamu hastanelerinde 12 ayı, üniversite hastanelerinde ise 30 ayı bulmuş durumda. Sektörün 8 milyar TL’si üniversite hastanelerinden, 8 milyar TL’si de kamu hastanelerinden olmak üzere toplamda 16 milyar TL alacağı bulunuyor. Tüm paydaşlar bir araya gelerek sorunlar ele alınmalı.
CUMHURBAŞKANIMIZ KONUYA EL ATMALI
Ortak akıl ile sektörün sorunlarına çözüm bulunmalı. Sektör tarafında iletişim sorunu yok ama kamu arasında iletişim sorunu var. Aynı bakanlıklarda farklı genel müdürlükler arasında bile iletişim problemi var. Sektör her şeyi kamuya anlatıyor ama sonuca gidilemiyor.
İletişim olursa sorun olmaz, ama iletişim olmazsa sorunlar kartopu gibi büyür. Bu sorunu çözmek Sayın Cumhurbaşkanımızın elinde. Tıbbi cihaz sektörüne gecikmiş alacakları ödenmeli biran önce. Sektör üreten bir sektör. Bunun önü kapatılmamalı. Bakın Ocak ayında günlük 5 milyon adet olan maske üretimi şu anda günlük 50 milyon adeta ulaşmış durumda. Türkiye kaliteli sarf malzeme üretiminde lider ülkelerden bir tanesi. Bu alanımızı iyi değerlendirebiliriz. Sektörde üretim kabiliyeti yüksek. Firmalar ekonomik sorun yaşamaz iseler ihracat rakamları 2-3 katına çıkabilir. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun (TİTCK) sektör aidiyetinde önemli rolü var. Çıkan yönetmeliklerin standartları yakalamada büyük katkısı var. Sektörün büyümesi için lütfen bu ödeme sorununa sektörü kaybetmeden kalıcı bir çözüm getirilsin.
ACENDIS 25 YAŞINDA
Sektörün lider firmalarından ACENDIS 25. yılını kutluyor. 25 yıldır müşterileri için birbirinden prestijli hastane projelerine imza atan ACENDIS Kurucusu ve CEO’su Hasan Şahin ile bir söyleşi gerçekleştirdik. “Özellikle şu anda yaşadığımız bu hassas ve zorlu zamanlarda tıbbi alt yapının ne kadar önemli olduğu bir kez daha anlaşılmıştır. Bu yüzden mükemmel bir hasta bakımı ve sağlık çalışanlarını çalışmalarında en iyi şekilde destekleyen yenilikleri sunmak için çalışmalarımıza tüm gayretimizle devam ediyoruz” diyen, Anahtar Teslim Hastane Projeleri gerçekleştirmeye ve son teknoloji medikal cihazları sağlık sektörünün hizmetine sunmaya devam eden Sayın Hasan Şahin ile yaptığımız röportajı ilgiyle okuyacağınızı umarım.
İSTANBUL’DA BİR AYDA 4 HASTANE AÇILDI
Son bir ayda İstanbul’da 4 hastane birden hizmete girdi. Bunlardan ilki Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi idi. Ardından Sancaktepe Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanesi hizmete girdi. Son olarak da Yeşilköy Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi ile Hadımköy Dr. İsmail Niyazi Kurtulmuş Hastanesi sağlık sektörünün hizmetine sunuldu. 4 hastane ile birlikte 4.799 hasta yatağı Türk sağlık sistemine kazandırılmış oldu. Erzurum Şehir Hastanesi de hizmet vermeye başladı geçtiğimiz ay içerisinde. Bu dört hastanenin açılışını da Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan yaptı. Tıbbi cihaz sektörünün kısa bir zamanda nasıl hemen organize olup devasa hastanelerin yapımına katkı sunabildiğini kendi gözleriyle gördü Sayın Erdoğan. Bu sebeple sektörün sorunlarının çözümüne de katkı sunmalı Cumhurbaşkanımız. 3 aydır COVID-19 pandemi süreciyle mücadele eden sağlık sistemimiz gerçekten başarılı bir sınav verdi. Sağlık Bakanımız Dr. Fahrettin Koca başta olmak üzere, tedarikçi firmalar, doktor, hemşire ve sağlık personeli ele vererek bu sürecin atlatılmasında başarı sahibi idiler. Hedefte sağlık turizmi var. Sağlık turizminde başarılı olmanın bir yolu da tıbbi cihaz sektörünün sağlayacağı katkıdan geçiyor. Tıbbi cihaz sektörünü canlı tutalım, onları öldürmeyelim ki sağlık sistemimiz başarılı bir şekilde yoluna devam etsin.