MS’lilerin ilaç tedavilerine ek olarak takip eden hekimleri tarafından planlanacak yoga ve nefes egzersizleri hastalığın seyrine çok olumlu etki ediyor.
Her yıl MS Farkındalık Haftası ve Dünya MS Günü kapsamında hekimler ve hastaların katılımıyla çeşitli etkinlikler gerçekleştirilmektedir. Bu yıl MS’lilerin hayat kalitesini artırmayı destekleyici sosyal sorumluluk projesi olan ve Nörobilim Eğitim ve Araştırma Derneği tarafından Genveon firmasının koşulsuz katkıları ile düzenlenen, “MS’E NEFESİMSİN” adlı nefes terapisi ve yoga etkinliği 40 katılımcı ile gerçekleştirildi. Yıldız Korusu Festival alanında yapılan etkinlikte nefes terapilerinin ve yoganın MS hastalığına olumlu etkileri hastalar ve basın mensupları ile paylaşıldı. MS Hastalarına Nefes Terapisi ve Yoga uygulaması Alanya Alaaddin Keykubat Ünv. Hastanesi doktorlarından Doç. Dr. Ahmet Özşimşek tarafından yaptırıldı.
MS herkeste farklı seyir gösterir
Nörobilim Eğitim ve Araştırma Derneği Kurucu Üyesi ve İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi doktorlarından Prof. Dr. Belgin Petek Balcı, MS ile ilgili şu bilgileri verdi: “Multipl Skleroz (MS), sıklıkla genç erişkinlerde görülen, merkezi sinir sistemini (beyin ve omurilik) etkileyen bulgularla seyreden, miyelin denilen sinir hücresi kılıfı ve sinir hücrelerinde hasar oluşturan bir hastalık olarak tanımlanabilir. MS, beyin ve omuriliği etkilediği için çok farklı nörolojik belirtilere yol açabilir. MS hastalarının çoğunda ataklar ve düzelmelerle, küçük bir grupta ise sürekli olarak ilerleyici belirtilerle seyreder. MS’e bağlı yakınmalar “MS atağı” sırasında ortaya çıkıp daha sonra iyileşebileceği gibi bir kısmı uzun dönemde kalıcı olabilir. MS, görme bulanıklığı, çift görme, görüntünün kayması gibi görme bozuklukları, bir kolda, bacakta ya da her iki bacakta güçsüzlük, uyuşma, yürümede dengesizlik, idrar kaçırma ya da yapamama gibi farklı belirtilerle kendini gösterebilir. MS’in tedavisinde, medikal tedavilerinin yanında uzmanlar kontrolünde hareket etmeleri, hareketleri yaparken kendi beden, zihin ve duygu durumunu bir bütün olarak incelemeleri önerilmektedir. MS hastalığının yoga ve nefes egzersizleri ile bağlantısı son yıllarda önem kazanmış ve bu konudaki bilimsel çalışmaların sayısı gün geçtikçe artmaktadır.”
MS’li kişiler egzersiz için yogayı tercih etmeli
Egzersizin MS’li bireylerin tedavi sürecinde olmazsa olmaz önemde olduğunu hatırlatan Prof. DR. Balcı, “Egzersiz yapmamanın pek çok sakıncası olmasına karşın özensiz veya fazla yapılması ise zararlı olabilir. Aşırı egzersize bağlı kas zedelenmesi, ağrıda artış, yorgunluk, genel durumda kötüleşme gibi olumsuz sonuçlar doğabilir. MS’te düzenli ve çok yorulmadan yapılan hareketin önemi bilimsel çevrelerce kabul görmüştür. MS’li bireylerde yoganın etkisi geçmişten günümüze birçok çalışmada incelenmektedir. Son yıllarda tüm dünyada uzmanlar tarafından MS’li bireylere tavsiye edilen yoga ve nefes egzersizlerinin, yorgunluğu, ruh halini, hareketliliği ve kas gücünü iyileştirebildiği gözlenmiştir.
Yapılan tüm çalışmalarda MS’li bireylerde yoganın etkinliği ve güvenliği hakkında olumlu veriler ortaya konmuştur. Hastaların kendi ruh halleri hakkında daha gözlemci hale geldiği ve günlük durumlara tepkilerini bilinçle değiştirebildikleri gösterilmiştir. Genel olarak tüm MS’liler yaşam tarzı değişikliklerinin ve hayat kalitesindeki yükselmenin onlara yardımcı olduğunu bildirmiştir” diye konuştu.
“Yoga ve nefes terapileri MS’inizi yönetmenize yardımcı olur”
Balcı sözlerini şöyle sürdürdü: “Yoga, 5000 yılı aşkın bir süre önce sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürme sistemi olarak ortaya çıkmış geleneksel bir yöntemdir. Yoga ve beraberinde nefes egzersizleri zihni, bedeni, ruhu, uyum içinde tek birim haline getirir. Asana olarak bilinen yoga duruşları, bedenle ilgili bütün sistemleri çok güçlü bir şekilde etkiler. MS hastalarında zamanla oluşan yanlış beden duruşları, denge bozuklukları, kas güçsüzlükleri, kemik yoğunluğunda azalma gibi sık rastlanan şikayetler düzenli yoga egzersizleri ile zamanla azalır. Bedenin tamamında kan ve lenf akışını daha iyi hale getirmeye yarar. Yine yapılan duruşlar sayesinde daha iyi bir boşaltım sistemi sağlanır. MS’lilere yönelik uygulanan duruşlar denge, fiziksel, zihinsel koordinasyonu geliştirir. Eklem hareketliliğine destek olur, güç ve esnekliği geliştirir. Türkiye MS Derneği ve pek çok şehirde faaliyet gösteren diğer MS dernekleri bünyelerinde yoga ve nefes terapileri olanağı sağlamaktadır. Öncelikli olarak bu kuruluşlarla bağlantıya geçilebilir. Evden çıkamayacak olsanız bile, kitaplar, videolar ve internet üzerinden akan yoga kaynakları da mevcuttur.