Bebek ölümlerine sebep olan “Yenidoğan Çetesi” soruşturması devam ediyor. Bu kapsamda bilindiği gibi 10 hastanenin ruhsatı iptal edilmişti. Geçtiğimiz ay ise bazı hastanelere kayyum atandı. Aslında ilk etapta yapılması gereken hastanelerin ruhsatlarının iptali olmamalıydı. Ruhsatı iptal edilen 10 hastane de kapanmıştı. Burada çalışan sağlık çalışanları işsiz kalmıştı. Yapılması gereken ise ruhsat iptali öncesi bu 10 hastanenin tamamına kayyum atanmasıydı ama olmadı.
YENİ MEVZUAT BEKLENİYOR
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, “Yenidoğan Çetesi” soruşturmasını yakından takip ederek, konunun üzerinde hassasiyetle duruyor. Hatta Özel Hastaneler Mevzuatı’nın da tamamen yenileneceğini açıkladı geçtiğimiz günlerde. Bakan Memişoğlu’nun, “Özel Hastaneler Mevzuatı’nı tamamen yeniliyoruz. Özel hastanelerde mevzuat açısından bazı değişikliklere ihtiyaç olduğunu görüyoruz. Kamu hastaneleri, üniversite hastaneleri ve özel hastanelerin tamamı aynı standartta hizmet vermek zorunda. Aynı bilimsel çalışma ile aynı şekilde tedavi etmek zorunda. Denetleme usullerimizi, sağlık hizmetlerimizi yeniden yapılandırma aşamasındayız. Bu konuda yenidoğanla ilgili bir denetleme ve değerlenme bilimsel komisyonu oluşturduk. Tüm branşlarda bunu yapacağız: Acil, erişkin yoğun bakım, onkoloji gibi. Hizmet alanlarımızı kontrol ederek işleyişi daha etkin hâle nasıl getiririz konusunda çalışıyoruz” açıklamasının ardından gözler yeni mevzuata çevrildi. Bakan Memişoğlu yeni mevzuat noktasında Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği’nden de (OHSAD) görüş istemişti. Yeni mevzuatın 1-2 aya hayata geçmesi bekleniyor.
TÜRKİYE’NİN ÜRETEN SAĞLIK YAPISI KURULUYOR
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’nun üretme noktasındaki heyecanı da çok büyük. Hemen hemen her açıklamasında buna değinen Bakan Memişoğlu, kamu sektörünün de özel sektörün de, devlet üniversitesinin de vakıf üniversitesinin de, tıbbi cihaz üreticisinin de ilaç sektörünün de Bakanlığı olduklarının bilinciyle hareket ettiklerini ifade ediyor. Son 22 yılda sağlık alanında önemli bir mesafe kaydeden Türkiye’nin bu süreci daha ileri bir noktaya taşıyarak, sağlığın bilimini ve teknolojisini Üreten Sağlık yapısını kurma gerekliliğine inanan Bakan Memişoğlu, Türkiye’yi bu alanda dünya çapında söz sahibi olan marka ülke haline getirmek için çalışacaklarını söylüyor. Memişoğlu, bu yolda, istişareye ve ortak akla da büyük önem veriyor. Üniversitelerle, özel sektörle ve tüm paydaşlarla el ele vererek Türkiye’nin “Üreten Sağlık Sistemi” inşallah kurulur.
NELER YAPILACAK?
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, bakanlığının ilk yılında yapacaklarını şöyle anlatıyor: Kanıta Dayalı Geleneksel Tıp Uygulamalarını güçlendireceğiz.
Gıda takviyeleri olmak üzere halk sağlığını doğrudan etkileyen ürünlerle ilgili çalışma yapacağız.
Genetik bazlı kişisel tedavilerin ülkemizdeki uygulamalarını yaygınlaştıracağız.
Akılcı laboratuvar, akılcı görüntüleme ve akılcı ilaç kullanımı programlarıyla sağlık hizmetlerinde maliyet etkin hizmet sunumunu geliştireceğiz.
Yeni nesil ilaçların geliştirilmesi için yapılan çalışmaları destekleyeceğiz.
Evde sağlık hizmetlerinde uzaktan sağlık hizmet sunumu ve tele-tıp uygulamalarının kullanımını yaygınlaştıracağız.
USHAŞ’ı, başta sağlık turizmi olmak üzere sağlık ekosistemimizin önemli bir aktörü haline getireceğiz.
Kamu hastanelerinde görev yapan hekimlerimizin mesai sonrası çalışmalarını özendireceğiz.
KAPAK KONUĞUMUZ SERHAN ACAR
Bu ayki kapak konuğumuz Araştırmacı Tıp Teknolojileri Üreticileri Derneği (ARTED) Başkanı Serhan Acar oldu. Hastaların uzun ve sağlıklı bir hayat sürmelerini sağlamak için sağlık sorunlarının tanısı, tedavisi, izlenmesi, yönetimi ve hafifletilerek giderilmesi amacıyla kullanılan medikal ürünler, teknolojiler, ilgili hizmetler ve tedavileri geliştiren kuruluşları temsil eden ARTED Yönetim Kurulu Başkanı Serhan Acar ile derneğin 15. kuruluş yıldönümünde konuştuk. Serhan Acar, sağlıkta erişimi artırmak için kuruldukları günden bu yana üyeleri ile birlikte, medikal teknoloji alanında dünya çapında önemli rol oynayan teknolojileri Türkiye’ye taşıdıklarını ifade etti. Bu önemli röportajımızı sayfalarımızda bulabilirsiniz.